Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2003

 

Prireditev: VESELI   DECEMBER 2004 

Prireditev ob prihodu dedka Mraza  

22. december 2003 na starem placu v Renčah (na prostem) 

Program, ki so ga za to priložnost pripravili osnovnošolci iz Renč je povezovala Damjana Golavšček.  Prireditev je spremljal Novoletni sejem. Praznično vzdušje pa so pričarali tudi krajani, ki so otrokom uprizorili igrico, v kateri so nastopali junaki slovenskih propovedk.Vrhunec dogodka je bil prihod dedka Mraza, ki je letos na prizorišče prireditve priletel z balonom in obdaril najmlajše. 

Dogodek: Tradicionalni Božični potop v reki Vipavi pod mostom v Renčah

22. decembra 2003 ob 10h  

 Potapljaško društvo Nova Gorica je tudi letos organiziralo tradicionalni Božični potop pod mostom v Renčah v ledeno mrzli reki Vipavi Vremenske razmere nad vodo so bile ugodne, vidljivost pod vodo pa bolj slaba, kar pa ni zaustavilo potapljačev, ki so iz reke med potapljanjem potegnili najprej staro kolo, nato pa še pršut, ki so ga na rečno dno skrili organizatorji prireditve. Pršut je ostal veselemu najditeju za nagrado, za kolo pa se ni nihče posebej potegoval. Ob zaključku prireditve so potapljači pod vodo okrasili novoletno jelko in jo okrašeno potegnili iz vode in obesili pod most. Prireditve so se udeležili številni Renčani in ljubitelji potapljanja iz sosednjih krajev. 

Prireditev: Mohorjevo 2003 

12. - 13 julij 2003, Tradicionalni krajevni praznik  

Prireditve v sklopu letošnjega krajevnega praznika Mohorjevo 2003 so potekale v soboto in nedeljo na starem placu v Renčah na prostem. Na stojnicah, ki so jih organizirali renški zaselki, so bile predstavljene dobrote domače kuhinje in stari običaji. Organizirana pa je bila tudi povorka, na kateri je vsak zaselek prikazal enega od starih kmečkih opravil (spravljanje sena, žganjekuha, vinogrdaništvo, ... ) Prehodni pokal za najboljšo predstavitev smo letos dobili Žigonci. Na povorki so svojo dejavnost predstavili člani športnih društev v Renčah (gimnastika, kotalkanje, nogomet, hokej na rolarjih, ribiči, ...). Odvijala so se  tekmovanja na odprtem prvenstvu v škuljah "Škuljada"  in odprtem prvenstvu dvojic v briškuli "Briškuljada". Celotno dogajanje je spremljal nastop mlade godbe na pihala s klasičnim repertoarjem in duhovitimi jazzovskimi improvizacijami.

V obnovljenem renškem mlinu je Branka P. Arčon s pomočjo krajanov postavila razstavo starih predmetov, ki so se pred sto in več leti uporabljali v renških gospodinjstvih in na kmetijah.  Razstavo je otvorila predsednica KS Renče, Katjuša Žigon. Prireditve so se udeležili tudi  predstavniki pobratene čezmejne občine Staranzano in župan MO Nova Gorica, g Mirko Brulc. V večernih urah je bilo poskrbljeno za ples in zabavo na dveh prireditvenih prostorih (pri mlinu in na starem placu).

Otvoritev hotela Medichotel v ulici Arčoni v Renčah (september 2003)

V Renčah so odprli hotel s štirimi zvezdicami Medichotel, zgrajen  v mirnem podeželskem okolju v  ulici  Arčoni 500 m izven centra Renč. Hotel je otvoril predsednik Gospodarske zbornice Slovenija, g. Jožko Čuk. Otvoritve so se udeležilni tudi številni ugledni gostje iz goriške regije ter krajani Renč.   

Dogodek: Tradicionalni spust po reki Vipavi od Renč do Sovodenj 

13 april 2003 ob 10h. Zborno mesto in start pod mostom v Renčah

Navkljub mrzlemu in deževnemu vremenu so se številni udeleženci v kajakih, kanujih in gumenjakih  spopadli z nekoliko naraslo reko Vipavo. Vsi so srečno priveslala do cilja, razen tistih, ki so sredi proge odstopili zaradi utrujenosti in potegnili čoln na suho že pred Sovodnjami. Zabeleženih je bilo tudi nekaj (neprostovoljnih) kopanj v ledeno mrzli vodi - brez hujših posledic. 

Dogodek: Otvoritev prenovljenega renškega mlina na reki Vipavi. 

marec 2003

V letošnjem letu je bila dokončana obnova renškega mlina, ki  ima že več stoletno tradicjo v Renčah. Prvi mlin je bil na tem mestu zgrajeni kmalu potem, ko je območje današnjih Renč prišlo pod upravo plemiške rodbine Strassoldo, ki je gospodovala goriški grofiji v obdobju od leta 1613 pa skoraj do konca devetnajstega stoletja. Jezu takrat še ni bilo, mlinska kolesa je  gnala voda iz potoka Renca, ki se je na tem mestu izlival v reko Vipavo. Jez so kasneje naredili iz kamnov in hlodov. Najstarejša ohranjena podoba mlina je vidna na risbi iz leta 1814.  Fotografije mlina in jeza iz konca 19 stoletja pa že kažejo sodobno podobo mlina, kot ga poznamo danes.  Po prvi svetovni vojni (1922) so v renškem mlinu zgradili  elektrarno, tako da je lahko poleg svoje osnovne dejavnosti proizvajal tudi  električno energijo. Konec sedemdesetih let je mlin prenehal s svojo dejavnostjo. Po sedanji obnovi pa  nameravajo novi lastniki mlin ponovno pognati, tako da bo v njem vzpostavljena prvotna dejavnost to je mletje koruze in ajde, pa tudi  proizvodnja električne energije. 

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011