Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2005

 

Prireditev: VESELI   DECEMBER 2005 

Prireditev ob prihodu dedka Mraza in tradicionalni Božični potop v reki Vipavi pod mostom v Renčah  

17. decembra 2005 od 11h naprej na več prizoriščih v Renčah 

Novoletno božične prireditve v Renčah so se začele s tradicionalnim Božičnim potopom v reki Vipavi pod starim mostom.  Potop so izvedli potapljači iz Potapljaškega društva Soča Nova Gorica. Kot vsako leto doslej  so okrasili jelko pod vodo in jo nato obesli pod mostom. Poleg tega so se pomerili tudi v  iskanju skritega pršuta pod vodo. Letos je bilo vreme lepo, voda čista in vidljivost pod vodo dokaj dobra, tako da naloga ni bila pretežka. Zmagovalec si je prislužil pravi pršut - na suhem. Ostali udeleženci in številna publika pa se je lahko pogrela z vročim čajem, kuhanim vinom in toplo malico. 

potop 2005 potop 2005
Božični potop pod starim mostom v Renčah in krasitev novoletne jelke pod vodo.

Novoletna prireditev se je pričela ob 14h  pod šotorom za renško telovadnico. V njej so potekale otroške delavnice, ki so se jih udeležili vsi učenci OŠ Renče. Za zabavo je poskrbel čarovnik, ki je za najmlajše in njihove starše pričaral lepo novoletno vzdušje in obilico dobre volje. 

Dedek Mraz 2005 Dedek Mraz 2005
Dedek Mraz in Babica Zima na obisku pri otrocih v Renčah.
V pričakovanju Dedka Mraza.

Vrhunec prireditve je bil prihod Dedka Mraza, ki se je v Renče pripeljal s kočijo. Pričakali smo ga že na mostu in ga v povorki pospremili do prireditvenega prostora pod šotorom, kjer je vsem zaželel lepe praznike in srečno v novem letu in obdaril najmlajše.

Zvečer se je dogajanje preselilo na kotalkališče v Renčah. Ob 18:30  je Kotalkarski klub Renče priredil  tradicionalno novoletno kotalkarsko revijo. Na njej so nastopili vsi člani kluba in gostje - revijska skupina iz italije.  

kotalkarska revija 2005
Tema letošnje novoletne kotalkarske revije so bili prizori iz Alice v čudežni deželi.

 

Prireditev: Literarni večer z Radivojem Pahorjem. 

petek 25. november 2005 ob 19h v kulturni dvorani v Renčah
Radivoj Pahor
Radivoj Pahor, pesnik

Krajevna skupnost Renče in Osnovna šola Renče sta priredila literarni večer z našim pesnikom  Radivojem Pahorjem. V prvem delu srečanja je poezijo Radivoja Pahorja in njegovi novo pesniško zbirko DEVIŠKO SATJE predstavil Bojan Bratina in seveda pesnik sam. Radivojeve pesmi so interpretirali Matija Kogoj, Julka Gorjan, Andraž Murovec, Tadej Vetrih, Urban Furlan in Patricija Bratuž. Za glasbeno spremljavo je skrbel pianist Nik Vuga. Prireditev je povezovala Martina Furlani. V drugem delu srečanja smo v sproščenem pogovoru  in ob diapozitivih spoznavali govornika, športnika, kronista, sošolca, velikega prijatelja Renč in Renčancev ter njegovo življenje v kraju danes in nekoč. Na prireditvi je sodeloval tudi moški pevski zbor PROVOX. Scenarij in režija prireditve: Branka P. Arčon.

vabilo literarni vecer
Vabilo na prireditev (Oblikovanje vabila: Branka P. Arčon)

Večer se je nadaljeval s prijetnim druženjem ob dobrotah, ki so jih pripravile članice Rdečega križa in  krajani Renč.

 Več o tej prireditvi >

 

Dogodek: Uspeh renških kotalkarjev  

Lucija Mlinarič, članica kotalkarskega kluba Renče, je 22. 11. 2005 dosegla drugo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v Rimu v prostem programu in v kombinaciji. Uspeh renških kotalkarjev sta dopolnila Jernej Furlan s sedmim mestom v kombinaciji in Tadeja Lavrič z enajstim mestom v prostem programu.  Čestitke.
Lucija Mlinarič Lucija Mlinarič, KK Renče

 

Zanimivost: Katastrske karte občine Renče iz leta 1822.

V Arhivih Republike Slovenije hranijo zbirko skeniranih slik katastrskih kart iz obdobja od leta 1811 do okrog 1880. Med njimi so v Franciscejskem katastru za Primorsko tudi katastrske mape (G171) občine Renče  iz leta 1822. Podatki so javno dostopni na spletnem naslovu: http://sigov3.sigov.si/cgi-bin/htqlcgi/arhiv/enos_isk_kat.htm.

katastrske mape Renč

Katastrska občina Renče (It.: Ranziano) leta 1822. Sosednje mejne občine, označene na katasterski mapi: Bilje (Beglia), Bukovica (Boccarizza), Prvačina (Prebacina), Gradišče (Gradiscutta), Dorenberg (Dorenberg), Lipa (Lippa), Temnica (Tomnizza), Kostanjevica (Castangnoviza) in Vrtoče (Vertoza); okrožje Gorica (Görz)

(Na obstoj teh katasterskih map me je prijazno opozoril geograf Branko Pavlin iz Mirna, za kar se mu najlepše zahvaljujem. I. Arčon)

Več o tem >

 

Prireditev: Literarni večer s Cirilom Zlobcem. 

21. oktober 2005 ob 18h v kulturni dvorani v Renčah
Ciril Zlobec
Ciril Zlobec , pesnik

V petek 21. 10. je v Renčah potekal literarni dan s pesnikom Cirilom Zlobcem. Ob 11h  se je  pesnik srečal z učenci OŠ Renče, ob 18h pa  se je srečal s krajani na prireditvi v Kulturni dvorani v Renčah.

Vabilo Zlobec
Vabilo na prireditev (Oblikovanje vabila: Branka P. Arčon)

 

Poskus definicije

Vsi vemo zanj, a kaj sploh je - trenutek?
Je čas, ki ga še pravkar ni bilo
in ki ga tudi pravkar več ne bo?
Je upa poln, nostalgičen občutek,

da nekaj lepega je izpuhtelo,
namig, da smo le zanimiv osnutek,
še sami v sebi nekončano delo.

Ciril Zlobec
(Iz pesniške zbirke Samo ta dan imam)

Na večerni prireditvi, ki so se je udeležili številni obiskovalci, so poleg pesnika Cirila Zlobca sodelovali tudi krajani. V prijetnem in sproščenem vzdušju je akademik Zlobec predstavil svojo poezijo in drugo literarno delo ter svojo bogato življensko pot. 

Program sta povezovala Matija Kogoj in Kristina Mihelj (nekdanja učenca OŠ Renče), za glasbeno spremljavo je skrbel pianist Nik Vuga,  učenec OŠ Renče. Prireditev je zaključil  moški pevski zbor Provox.  Scenarij in režija  prireditve: Branka P. Arčon. 

Večer se je nadaljeval s prijetnim druženjem ob dobrotah, ki so jih pripravile članice Rdečega križa in  krajani Renč.

Več o tem >

 

Zanimivost: Pogled na Renče iz satelita s spletnim programom Google Earth

Na spletni strani http://earth.google.com/ je  brezplačno dostopen program Google Earth, ki omogoča pogled na Renče iz satelita. Pa ne le na Renče. Izberete si lahko katerikoli kraj na zemeljski obli in si ga približate, ogledate v tlorisu ali v reliefu iz kateregakoli zornega kota, z izjemno resolucijo satelitskih posnetkov. V prikaz lahko vključite imena krajev, ceste, železnice, letališča, gostilne, ...  Pri večjih mestih si je mogoče v reliefnem (3D) prikazu  ogledati celo hiše, ulice, drevesa, avtomobile, ljudi ....  Ko si program naložite na svojem računalniku potrebujete le še dovolj hitro povezavo z internetom in že ste v nekaj trenutkih v katermkoli še tako oddaljenem in skritem kotičku zemeljske oble. Obilo zabave z virtualnim popotništvom.

Google earth
Pogled na Renče, pripravljen s programom Google Earth, ki omogoča  računalniško pdprt 3D prikaz celotne zemeljske oble, sestavljen iz satelitskih slik. Na sliki je izbran reliefni prikaz spodnje vipavske doline. Čez kraško planoto, ki se dviga nad Renčami, je v ozadju, za Trsteljem mogoče videti tržaški zaliv.
 

Več prikazov Renč in okolice na Google Earth >

 

Prireditev: Svetovno prvenstvo v balinanju za mladince

6 do 9. september v Novi Gorici in Renčah. 

Na prenovljenem in razširjenem pokritem balinišču v Renčah, ki ima sedaj še četrto igralno stezo, so potekale tekme v okviru svetovnega mladinskega prvenstva v balinanju. Balinišče pa tudi sicer ne sameva, saj v njem redno potekajo treningi in tekme domačega balinarskega kluba, pa tudi gostujočih ekip iz regije, ki same nimajo pokritega štiristeznega balinišča, ki je pogoj za nastopanje v državni ligi.

 

Dogodek: Sara Pregelj, članica kotalkarskega kluba Renče, je dosegla drugo mesto na evropskem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju za mlajše mladince in kadete v Renčah. V močni evropski konkurenci kadetinj, kjer so se za medalje potegovale tekmovalke iz kotalkarske velesile Italije, Španije, Portugalske, Nemčije in drugih evropskih držav,  je Sara dosegla izjemen uspeh - drugo mesto in srebrno medaljo v kombinaciji, ter bronasto medaljo v obveznih likih. Bravo Sara!!! 

Sara Pregelj
Sara Pregelj, evropska podprvakinja v umetnostnem kotalkanju med kadetinjami v letu 2005.

Več o tem >

 

Novica: Odslej lahko spremljate dejavnost Športnega društva Partizan Renče  na njihovih novih spletnih straneh: http://www.sd-partizan-rence.si

 

Prireditev: Evropsko prvenstvo v umetnostnem kotalkanju za kadete in kadetinje ter mlajše mladince in mladinke   

23. 8. do 27. 8. 2005 na kotalkališču v Renčah  

Evropsko prvenstvo je organiziral kotalkarski klub Renče. Za kolajne se je potegovalo stotridest tekmovalcev in tekmovalk iz dvanajstih držav, med njimi osem slovenskih tekmovalk. Svečana otvoritev prvenstva je bila v sredo 24. 8. 2005 ob 19h. Nastopi so se odvijali vsak dan od srede do sobote. 

Evropsko prvenstvo
Organizatorji - člani kotalkarskega kluba Renče - so se izjemno izkazali. Prireditev je po njihovi zaslugi  potekala na visoki profesionalni ravni, gladko in brez zapletov. Njihov trud in vloženo delo pa so poplačali tudi uspehi slovenskih tekmovalcev, od katerih velja na prvem mestu omeniti izjemen uspeh Sare Pregelj, članice KK Renče, ki je v močni evropski konkurenci kadetinj dosegla drugo mesto v kombinaciji in tretje mesto v obveznih likih. Čestitamo!
evropsko prvenstvo
Slovenska kotalkarska ekipa na evropskem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju za kadete  ter mlajše mladince v Renčah (Zaključna prireditev 20. 8. 2005)

Več o tem na spletni strani KK Renče: www.kkrence.si

 

Dogodek:

Tadej Miklavčič iz Renč je v septembru 2005 postal državni prvak v gorski hitrostni preizkušnji v rally-u. Čestitke.

 

Prireditev: Mohorjevo 2005    

9. in 10 julij 2005 v Športnem parku v Renčah 

V soboto 9. 7. so se odvijale naslednje prireditve

Športna tekmovanja:

Najmlajši so se pomerili v naslednjih panogah:

V večernih urah je za zabavoin ples poskrbel ansambel Ideja. Gost večera je bil Slavko Ivančič

V nedeljo 10. 7.: 

Prireditev: Tradicionalni pohod iz Renč na Trstelj    

27. april 2005, zjutraj  

Kot vsake leto so se pohodniki zbrali v vrtači  pri Stjenkovi koči na Trstelju. ŠD Partizan Renče je organiziral zabavna športna tekmovanja: tek v vrečah, podajanje vodnih balonov in seveda tekmovanje v vlečenju vrvi. Manjkal pa ni niti ples v gojzarjih ob živi glasbi. 

Trstelj 2005 trstelj 2005
Pohod na Trstelj (27 april 2005)

Tradicionalna tekma v vlečenju vrvi na Trstelju (27 april 2005)

 

Prireditev: Tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi:  Renče - Sovodnje    

17. april 2004 ob 11h. Zborno mesto in start pod mostom v Renčah 

Pod pokroviteljstvom občin Sovodnje ob Soči, Miren-Kostanjevica in Nova Gorica je v nedeljo potekal tradicionalni spust po Vipavi. Prireditev so organizirali: kajakaški klub Šilec iz Gorice in TVD Partizan Renče. V čudovitem pomladnem dopldnevu se je pod starim renškim mostom zbrala  množica navdušenih veslačev z gumenjaki, kajaki in kanuji. Pogoji za spust so bili idealni. Nekoliko narasla Vipava je zagotavljala dinamično in hitro vožnjo do Sovodenj v Italiji, seveda z obveznim vmesnim postankom in okrepčilom v Orehovljah.

Spust po Vipavi 2005 spust
Zborno mesto v mirnih voda nad jezom v Renčah.
Ogrevanje pod jezom.
spust spust
Brzice - izziv za kajakaše. 
In prvič pod novim renškim mostom ...

 

Dogodek: Renški pesnik Radivoj Pahor je izdal novo pesniško zbirko z naslovom Deviško satje    

3. 2. 2005 ob 18 uri  je v novogoriški knjižnici Franceta Bevka potekala predstavitev zbirke. 

Knjigo sta predstavila Danilo Japelj, urednik literarne revije Fontana iz Kopra, pri kateri je knjiga izšla, in literarni kritik prof. Bojan Bratina, ki je med drugim poudaril, da je Pahorjeva poezija poezija v pravem pomenu, apolinična pezija, ki  ustvarja  umirjeno harmonično celoto, vendar začinjeno z nenehno ironijo in igrivostjo ter občutjem do etičnega. 

Pesmi iz pesniške zbirke so na predstavitvi izjemno doživeto recitirali dijaki Gleališke gimnazije iz Nove Gorice.

TRST

Od daleč sem te gledal, sinje mesto:
v svečavi mokrih lun si se smehljalo,
šumelo v murvah, sladko brbotalo,
in sem verjel, da mi ne boš nezvesto.

Od blizu sem te videl, mesto sinje:
z bolestjo v prsih poješ o svobodi,
drhtiš v valovju in se daješ usodi,
objemaš svet in trpko kraško brinje.

Od tukaj so lepote vznemirljive:
ljubkuješ med oboki drzne sanje,
in se ne braniš sreče radožive ...

Od onkraj slišim šepetanje s krasa:
še iščeš med ozvezdji svoje panje,
zgubljeni sin slovenskega Parnasa?

(Radivoj Pahor: Tržaški soneti; iz zbirke Deviško satje)

Radivoj Pahor je pedgaog in sociolog, profesor na novogoriški gimnaziji. Med drugim je tudi avtor besedila Renče in Renčani skozi čas, v katerem na teh spletnih straneh predstavlja naš kraj in njegovo zgodovino. Deviško satje je njegova druga pesniška zbirka. Prvo, z naslovom Tudi to je pot, je izdal leta 1973. Med tem časom je objavljal v Tribuni, Jadranskem koledarju, Primorskih srečanjih, Književnih listih in drugod.

Njeno ime

Z bolestjo ne morem čez zimsko poljano,
ki nosi njen kamen in njeno ime.
Ne morem se skriti v besedo neznano,
preblizu besede je moje ime.

Kako naj poiščem brez njenih dotikov
vrbi žalujki sanjave bližine?
Kako naj prikličem iz mrtvih malikov
ajdino cvetje v ljubeče spomine?

Skrivnosti besede je užila v trpljenju,
rojena z berilom osojnih ljudi.
Lepote iskala je v večnem lebdenju,
očarana pila je z vrča strasti.

Še pojdem po njenih sledeh za gejzirom
z obrežji dremavih, presušnih dolin?
Koga bom vprašal pred ugaslim izvirom
za cvetje ledeno iz temnih globin?

Z berilom ne morem čez zimsko poljano,
ki skriva moj kamen in moje ime.
Ne morem zavpiti v besedo neznano,
preblizu besede je njeno srce.

(Radivoj Pahor:  iz zbirke Deviško satje; pesem je bile prvič objavljena v Književnih listih, 15. marca 2004)

 

Prireditev ob kulturnem prazniku     

4. februar 2004 ob 18h v kulturni dvorani v Renčah  

Tudi letos smo v Renčah počastili kulturni praznik s prireditvijo, na kateri so nastopili učenci osnovne šole Renče ter moški pevski zbor Provox. 

 

Nov pogled:

30. januar 2005 iz novega mosta v Renčah

Gradnja novega mostu čez vipavo v Renčah poteka po načrtih. Iz podporne konstrukcije, ki se že razpenja čez vipavo se odpira lep pogled na renški mlin in jez.
Več o novem mostu >>

mlin
Pogled na jez in mlin iz novega mostu v Renčah.

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011