Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah

Prireditve v decembru

Silvestrovanje

31. decembra 2010 ob 20 uri  na pokritem kotalkališču v Renčah

Silvestrovo 2010
Foto: Bogo Rusjan

Silvestrovanja na pokritem kotalkališču v Renčah se je letos udeležilo rekordno število krajanov in gostov iz širše okolice. Novo leto 2011 somo pričakali v prijetnem vzdušju, ob plesu, hrani in pijači. Igral je ansambel Megamix. Ob polnoči pa je nebo pred dvorano razsvetlil veličasten ognjemet. Rajanje je trajalo do jutra.

Božično novoletna gimnastična akademija

v nedeljo 19. decembra 2010 ob 17:00  na kotalkališču v Renčah.

Športno društvo Partizan Renče je organiziralo tradicionalno božično novoletno akademijo. Tokrat so se predstavili na kotalkališču namesto v telovadnici in tako omogočili ogled predstave veliko večjemu številu obiskovalcev. V raznih gimnastičnih in plesnih točkah so se predstavili vsi člani društva od najmlajših v spremstvu staršev do članov, ki dosegajo imenitne uspeha na državnih gimnastičnih tekmovanjih.

gimnastika
   
Gimnastika Gimnastika
   
Gimnastika Gimnastika
   
Gimnastika Gimnastika
   
Gimnastika
   

 

Novoletni živ-žav s prihodom Dedka Mraza

v soboto 18. decembra 2009 ob 13h do 18h   na starem placu v Renčah

Prireditev je bila namenjena otrokom osnovne šole Renče in vsem krajanom. Organizirali so jo OŠ Renče, KS Renče ter Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče. Na starem placu so pripravili prodajne stojnice, kjer so se predstavili domači proizvajalci sadja, sira, meda in drugih dobrot. Pekli so palačinke, klobase, kuhali vino, ... Ob zaključku prireditve sta otroke obiskala Dedek Mraz in Babica Zima in najmlajše tudi obdarila.

ziv zav 2010 ziv zav 2010
Letošnji živ žav je popestril sneg, ki je v naših krajih prava redkost. Temu primerne so bila tudi zabavna športna tekmovanja.
ziv zav 2010 ziv zav 2010
Okrog stojnic je bilo živahno in sladkosnedo, ...  
ziv zav 2010 ziv zav 2010
Za vsakogar se je našlo nekaj dobrega ... Najmlajši so se najbolj razveselili Dedka Mraza, Babice Zime in zajčkov, ki so jim prinesli darila.

 

Novoletna kotalkarska revija

v soboto 11. decembra 2010 ob 16h in 19 uri   na pokritem kotalkališču v Renčah

v nedeljo 12. decembra 2010  ob 17 uri - ponovitev revije na pokritem kotalkališču v Renčah

Kotalkarski klub Renče je tudi letos pripravil tradicionalno božično novoletno kotalkarsko revijo. Tema letošnje predstave je bila Pepelka. Z zgovorno koreografijo in slikovitimi kostumi so nas popeljali v pravljični svet, kjer princ v srečnem koncu, po plesu z neznano lepotico najde njeno izgubljeno kotalko in nato še njo, svojo izbranko - Pepelko. V predstavi so nastopili vsi člani kluba, od najmlajših, ki so se šele dobro naučili loviti ravnotežje na nagajivih koleščkih, da do vrhunskih mojstrov, kadetinj in kadetov, mladink in mladincev ter članic, ki so tudi v letošnjem letu posegali po medaljah na evropskih in svetovnih kotalkarskih prvenstvih. (Več o njihovih dosežkih na spletnih straneh KK Renče. )

Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010 Kotalkarska revija 2010
Kotalkarska revija 2010

 

Božični potop v reki Vipavi in vaja civilne zaščite

v soboto 11. decembra 2010  od 9h do 15h pod starim mostom v Renčah

Letošnji božčni potop v reki Vipavi je bil izpeljan nekoliko drugače. V sklopu civilne zaščite je bila organizirana obsežna vaja reševanja v primeru prometne nesreče, pri kateri je ponesrečeni avto končal pod cesto na nabrežju reke Vipave. Na vaji so sodelovali ekipa civilne zaščite Renče-Vogrsko v katero so vključeni člani društva džiparjev Off road extrem team in konjeniki ter društvo jamrajev, interventna ekipa policije, gasilsko društvo Šempeter z gasilskim kamijonom in avtom ter ekipa reševalcev prve pomoči z reševalnim vozilom. V dobro usklajeni akaciji so prikazali reševanje ponesrečenca, vkleščenega v razbitem avtu s celotno oskrbo in oživljenjem, nudenje prve pomoči poškodovanemu pešcu na mostu, reševanje ponesrečenca iz vode ter transport ponesrečenca po vrveh čez deročo reko Vipavo. Konjeniki so pomagali pri iskanju pobeglega voznika iz kraja nesreče. Gasilci so pod novim mostom postavili zaporo za zajetje razlite nefte. Posebna policijska enota je prikazala deaktiviranje eksplozivnih teles in iskanje nedovoljenih drog s posebej za to izurjenimi psi, reševalci so prikazali tehnike oživljanja z defibrilatorjem. Za gledalce je bil najbolj atraktiven prikaz vozila na zračni blazini, ki lahko drsi nad vodo ali nad trdnimi tlemi in ga uporablja civilna zaščita v primerih elementarnih nesreč, npr. ekstremnih poplav, kot smo jih imeli v septembru.

Za potapljače je bil poseben izziv izjemno visoka in kalna voda, ki je narasla in poplavila v prejšnjih dneh zaradi obilnega deževja. Kljub visokemu vodostaju so šli v vodo in uspešno prikazali reševanje. Tradicionalno krasitev novoletne jelke pa so opravili na suhem, saj vidljivosti pod vodo ni bilo. Po prireditvi so počastili 20 obletnico potapljaškega društva Soča Nova Gorica. Za številne ogledalce dogodka je bilo tudi lepo poskrbljeno s harano in pijačo.

CZ_vaja CZ vaja
Reševanje ponesrečenca, vkleščenega v avtu po prometni nesreči, .. nudenje prve pomoči poškodovanemu pešcu na mostu, ...
CZ_vaja CZ_vaja
iskanje ponesrečenca v narasli vodi reke Vipave, ...
CZ_vaja CZ_vaja
   
CZ_vaja CZ_vaja
transport ponesrečenca preko reke Vipave z vrvno tehniko, pri kateri so sodelovali poleg potaplačev tudi jamarji... zapora za zajetje razlite nefte pod novim mostom, ...
CZ_vaja CZ_vaja
Ekipa reševalcev je prikazala opremo za nudenje prve pomoči ponesrečencem, ... Konjenški sestav civilne zaščite je sodeloval pri iskanju pogrešane osebe, ...

 

hoover
hoover hoover
hoover hoover
hoover hoover
Prikaz uporabe vozila na zračni blazini, ki lahko drsi nad vodo ali nad trdnimi tlemi in ga uporablja civilna zaščita v primerih elementarnih nesreč.

 

Prižiganje luči na novoletni jelki na trgu v Renčah

v petek 10. decembra 2010 ob 19 uri na Trgu v Renčah

novoletna jelka cerkev ponoci
Okrašena novoletna jelka na Trgu pred cerkvijo v Renčah. Luči na jelki so v petek 10 decembra ob 19h slavnostno prižgali člani KS Renče, ki so tudi organizirali postavitev in krasitev, .in na koncu pogostitev krajanov in gostov iz sosednjih krajev, ki so se udeležili veselega dogodka.

 

Astronomski večer

v četrtek 9. decembra 2010 zvečer  na nogometnem igrišču v Renčah

Vabljeni na javno opazovanje nočnega neba z astronomskimi teleskopi, ki zmorejo približati ne le planete našega osončja, ampak tudi zvezdne kopice v naši galaksiji in druge zelo oddlajene galaksije. V primeru slabega vremena prireditev odpade .

Srečanje upokojencev z mladimi

v nedeljo 5. decembra 2010 ob 15h  v telovadnici OŠ Renče

Koncert okteta Vrtnica

v nedeljo 5. decembra 2010 ob 18h v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Renčah

Mednarodni turnir balinarjev

v soboto 4. decembra 2010  na pokritem balinišču v Renčah

 

Prireditev: Čutim drugače

20. 11. 2010 ob 18h v kulturni dvorani v Renčah

Medobčinsko Društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Nova Gorica in Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče sta organizirali kulturno prireditev z naslovom Čutim drugače in s sporočilom, da tudi v naši občini živijo ljudje z delno ali popolno izgubo vida. Večer je bil namenjen srečanju s tistimi, ki zaradi motenj vida "čutijo drugače". Na prireditvi so nastopili: Pevski zbor Provox, Mojca Rusjan in Fedor Bernard (vokal in kitara), Mihaela Tihelj in Bojan Bizjak (člana MDSS Nova Gorica) recital, Petra Rusjan in Nina Klaut - violini, pevski zbor VDC Nova Gorica, uporabniki VDC Tolmin (ples), Irena Mihelj (MDSS Nova Gorica) - vokal, ŠD Partizan Renče (akrobatski nastop), Mojca Rusjan in Andrej Orel (vokal), člani kotalkarskega kluba Renče (koreografska točka na kotalkah), harmonikaška skupina iz Nove Gorice. Po prireditvi je sledila otvoritev likovne razstave članov MDSS Nova Gorica.

cutim drugace
cutim drugace
cutim drugace
cutim drugace
Foto: Bogo Rusjan

 

Prireditev: Bučarjada 2010

30. 10. 2010 od 16h do 20h v kulturni dvorani v Renčah

Društvo Mladi Renče - Vogrsko je letos ponovno organiziralo kreativno delavnico v izvirnem oblikovanju buč za noč čarovnic. Udeležilo se ga je petnajst skupin tekmovalcev, ki so se izkazali z izjemno spretnostjo in kreativnostjo pri oblikovanju srhljivih in duhovitih obrazov, ki so na koncu zažareli v soju sveč. Vse buče so bile izjemno zanimive in tehnično dovršene kreacije. Najboljše so nagradili. Razstavo so si prišli ogledati številni obiskovalci.

Buce 2010 Buce 2010
   
Buce 2010 Buce 2010
   
Buce 2010 buce 2010
   
Buce 2010
   
buce 2010
Buce 2010
   
Buce 2010 buce 2010
   
Buce 2010 Buce 2010
   
 
 
Pridobitev: Dodatni spletni naslovi za predstavitev Renč na spletu

28. oktober 2010

Odslej bodo te spletne strani za predstavitev Renč dostopne tudi preko spletnih naslovov www.renče.si ter www.rence.eu
Še vedno pa bosta aktivna dosedanja spletna naslova www.rence.si in zrcalna stran na http://www2.arnes.si/~ljijs30

 
 
Dogodek: Otvoritev Gregorčičeve poti
 
v soboto 16 oktobra  2010 ob 11h od Gradišča do Renč

Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče ter Krajevna skupnost Gradišče nad Prvačino sta organizirali odprtje Gregorčičeve poti od Gradišča do Renč. Projekt Gregorčičeve poti sta podprli tudi občina Renče - Vogsko in Mestna občina Nova Gorica. Prireditve se je začela pri spominski plošči Simona Gregorčiča na Gradišču. Osrednja slovesnost je potekala v spominskem parku na Hribu, kjer so številne udeležence pozdravili Darinka Kozinc, podžupanja MO Nova Gorica; Aleš Bucik, župan občine Renče-Vogrsko; Radivoj Pahor, pobudnik poti, pesnik; ter predstavniki Prvega primorskega partizanskega bataljona Simon Gregorčič. Slavnostni govornik je bil Boris Pangerc, pesnik, esejist, predsednik Pokrajinskega sveta Tržaške pokrajine. V kulturnem sporedu so nastopili Oktet Simon Gregorčič iz Kobarida, Pevski zbor Provox, učenci Osnovne šole Renče, domači recitatorji in pevciIz Gradišča. V nadaljevanju je bil organiziran pohod po spominski Gregorčičevi poti s kulturnim sporedom in slikarskim extemporom na prizoriščih ob poti. Prireditev se je zaključila v kulturni dvorani v Renčah.

Gregorciceva pot
Od Gradišča do Renč, od Renč do Gradišča, skozi Arčone in čez Rabatovec, je Gregorčičeva pot opremljena z osmimi panoji - informacijskimi tablami, ki v strnjeni obliki pomagajo obiskovalcu razbrati pomen in razloge, ki so spodbudili nastanek te poti.

 

Odprtje poti ponuja številne možnosti za spontane in organizirane obiske ljudi vseh generacij, od predšolske do šolske mladine, učiteljev, članov različnih društev, prijateljskih skupin, družin in posameznikov. V sproščenem in prijetnem pohodniškem vzdušju se je mogoče seznaniti z drobci Gregorčičeve življenjske zgodbe in z navezanostjo na pesnika ter njegovo delo.

 

Gregorciceva pot

gregorciceva  pot

Povabila na otvoritev Gregorčičeve poti se je udeležilo preko 500 pohodnikov in gostov iz raznih krajev po Sloveniji.
gregorciceva pot gregorciceva pot
Radivoj Pahor, pobudnik za postavitev Gregorčičeve poti:
Matija Kogoj je interpretiral Gregorčičeve pesmi.
gregorciceva pot
Slavnostni govornik Boris Pangerc, pesnik, esejist, predsednik Pokrajinskega sveta Tržaške pokrajine.
gregorciceva pot
Predstavniki organizatorjev in pobudniki za spominsko pot so na Rabatovcu ob poti in spominski tabli posadili oljko.
gregorciceva pot

Več o Gregorčičevi spominski poti >>

 

Dogodek: Predstavitev knjige Zbornik razprav o zgodovini Renč
 
v torek 5 oktobra 2010 ob 18 uri v kulturni dvorani v Renčah

Ob počastitvi 750 letnice  prve znane pisne omembe kraja Renče leta 1256 se je v času od 18. do 27. maja leta 2007 zvrstilo več kulturno zgodovinskih prireditev, razstav in okroglih  miz, na katerih so  priznani slovenski strokovnjaki skupaj z domačini poskušali poglobljeno predstaviti Renče iz vidika zgovine, geografije, arheologije, geologije, etnologije  ... Vsebina predavanj je sedaj izšla v tiskani obliki v dolgo pričakovanem Zborniku razprav o zgodovini Renč. V njem avtorji Suzana Černe, Drago Svoljšak, Vojko Pavlin, Franc Kralj, Marjan Vogrin, Branko Marušič, Drago Sedmak, Nataša Nemec, Slavica Plahuta, in Miran Pahor obravnavajo naslednje teme: zamljepisne značilnosti Renških dobrav, arheološka podoba Renč, srednjeveška zgodovina kraja, oris župnije Renče, Renče v 19. stoletju. Renče med prvo svetovno vojno, TIGR v Renčah in okolici, šolstvo v Renčah v sklopu partizanskega šolstva na Goriškem, ter žrtve med narodnoosvobodilnim bojem v Renčah.

zbornik 750 let zbornik
Platnice Zbornika razprav o zgodovini Renč, ki je hkrati prva knjiga nove knjižne zbirke Odstiranja, v kateri bodo povezana pisna poročila, dokumenti in razprave o dogajanjih v pretekli in polpretekli dobi v naših krajih. Pobudo o nastanku zbirke Odstiranja je podprl župan Obine Renče-Vogrsko Aleš Bucik.

Uvodničar Branko Marušič je med drugim zapisal: "Pri raziskovanju preteklosti kraja je ta zbornik v primerjavi z doslej objavljenim gradivom zagotovo najpomembnejši premik, ki kliče k nadaljevanju. Vredno je poudariti vsestranost knjige, ki jo tudi ne bremenijo politični navdihi pri obravnavi predvsem dogodkov 20. stoletja - to je danes tudi pri krajevnih publikacijah preočitno - marveč stremljenje za uravnoteženost, kot nasprotje ideološkemu izključevanju."

zbornik zbornik 750 let
   
zbornik zbornik
  foto: B. Rusjan

Predstavitve knjige, ki jo je vodil Radivoj Pahor, so se udeležili številni krajani. Avtorji posameznih prispevkov so predstavili svoje delo, zbiranje gradiva in nastanek Zbornika. Živahna in zanimiva razprava se je odvijala pozno v večer. Na prireditvi je sodeloval tudi moški pevski zbor Provox ter violinistki Nina Klaut in Petra Rusjan. Za udeležence so članice Rdečega križa Renče pripravile pogostitev. Renške slikarke so pripravile priložnostna darila za vse, ki so prispevali k nastanku zbornika in pri organizaciji prireditev ob 750 obletnici prve pisne omembe Renč.

 

Dogodek: Ponovno rekordne poplave reke Vipave v Renčah
 
v soboto 18 septembra  2010

Obilno deževje je ponovno povzročilo rekorden vodostaj reke Vipave, ki je prekoračila bregove v spodnjem toku. Renče so bile popolnoma odrezane od preostalega dela Vipavske doline. Vipava je poplavaila vse ceste v dolini, tako da je bila edina prevozna pot čez Vipavo v Italiji na regionalni cesti Gorica - Trst. Vodostaj reke je presegel tistega v aprilu 2009, ko so bile dosežene stoletne vode. Prvič se je zgodilo, da je reka narasla do te mere, da je bil pod vodo spodnji del starega mosta. Voda je segala celo do višine novega mosta, ki je postavljen višje nad reko. Delno je bila poplavljena tudi nova obvoznica. Poplavljena so bila vsa okoliška polja, njive in nasadi. Po nekaterih ocenah, je bil vodostaj reke Vipave približno 70 cm nad doslej najvišjo zabeleženo gladino. Poplavljeno je bilo precej hiš v bližini reke. Ekipe civilne zaščite in gasilci so celo noč reševali ogrožene ljudi in njihovo imetje, črpali vodo iz zalitih hiš in kleti in na najbolj kritičnih mestih postavljali nasipe z vrečami peska. Šele v nedeljo med dnevom, ko je deževje ponehalo, se je gladina vode začela postopno spuščati.

poplave 2010
poplave
Nedelja 19. 9. 2010 zjutraj: poplavljen stari most v Renčah. Rekordna višina reke Vipave v zadnjih sto letih (ali več).
poplave 2010
poplave 2010
Sobota 18. 9. 2010 dopoldne: pogled na naraslo Vipavo od mlina proti staremu in novemu mostu.
poplave 2010 poplave 2010
Nedelja 19. 9. 2010 dopoldan: poplavljen mlin in bližnje hiše.
poplave 2010 poplave 2010
Gasilci in člani civilne zaščite so pomagali, kjer se je dalo, z vrečami peska in črpanjem zalitih prostorov. Nekaj hiš pa je bilo popolnoma poplavljenih, saj je voda ob nih segala več kot meter visoko. Narasla reka je dobesedno tekla skozi te objekte. Črpanje vode in čiščenje se je lahko začelo šele, ko so narasle vode upadle.
poplave sept 2010 poplave sept 2010
Rekordna višina reke pod obema mostoma v Renčah.
poplave sept 2010 poplave 2010
Nedelja zjutraj: pogled z novega mosta v Renčah. Obvoznoca do goriških opekarn je delno pod vodo, cesta proti bukovici je popolnoma poplavljena in neprevozna.
poplave sept 2010 poplave sept 2010
Pogled z mosta proti mlinu in jezu: Cesta do starega mosta je pod vodo.
 
   
poplave sept 2010
   
poplave poplave
Pogled z obeh strani starega mosta. proti Renčam.
poplava 2010
poplava 2010
Pogled s Krasa na poplavljeno območje v okolici Renč. Voda je zalila tudi del Goriških opekarn.
Poplava sept_2010

 

Dogodek: Velik uspeh renških kotalkarjev na evropskem prvenstvu

Umetnostna kotalkarja Jan Kerševan in Ana Turel iz kotalkarskega kluba Renče sta na evropskem prvenstvu v italijanski Novari v konkurenci športnih parov osvojila bronasto medaljo za Slovenijo. Na prvenstvu je nastopalo več kot 150 kotalkarjev in kotalkaric iz 11 držav. Več o tem >>

Kotalkanje kotalkanje
Jan Kerševan in Ana Turel iz kotalkarskega kluba Renče na evropskem prvenstvu v italijanski Novari

Oglejte si posnetek njunega nastopa.

 

Pridobitev: Prenovljen oder v kulturni dvorani v Renčah

V juliju 2010 je krajevno skupnost Renče prenovila dotrajan oder v kulturni dvorani v Renčah. Nove odrske deske bodo sedaj lahko gostile tudi večje gledališke in glasbene skupine ter druge kulturne prireditve.

Prenova kulturne dvorane 2010 Prenova dvorane
Polaganje novih odrski desk.  

 

Prireditev: Mohorjevo 2010

od četrtka 7. julija do nedelje 11. julija 2010 na različnih prizoriščih v Renčah

Letošnja prireditev Mohorjevo se je začela v četrtek v Hiši pravih srečanj in ob Vipavi, nadaljevala v petek z otvoritvijo razstave v prostorih nekdanje gostilne, v soboto popoldan s športno-zabavnimi igrami na reki Vipavi in nedeljo s tradicionalnim srečanjem na Starem placu.
Letošnji sobotni program je potekal pod geslom VODA JE ŽIVLJENJE. Dogajanja je bilo posvečeno temi VIPAVA NAŠE MLADOSTI. Pripravljen je bil program na in ob reki Vipavi, ki  nas je vsaj simbolično spomnil  na življenje in dogajanja ob reki izpred desetletji.

V soboto, 10. julija ob 16. uri je potekal revijalni nastop najrazličnejših plovil, ki so jih pripravili krajani iz različnih ulic po svojih izvirnih zamislih. Plovila so se predstavila s krožno plovbo od jeza navzgor pod mostom. Ogledali so si jih številni gledalci in komisija, ki je ocenjevala izvirnost, duhovitost in iznajdljivost ekip pri pripravi plovil in nagradila najboljše.

Mohorjevo 2010
   
Mohorjevo 2010 Mohorjevo 2010
   
Mohorjevo 2010 Mohorjevo 2010
   
Mohorjevo 2010 Mohorjevo 2010
   
mohorjevo 2010 mohorjevo 2010
   

Nadaljevanje sobotnega programa je potekalo v tekmovanju ulic oz. zaselkov Renč  v zabavnih igrah na in ob reki Vipavi. Na prireditvenem prostoru nad jezom so bila organizirana tekmovanja v štafetnem veslanju s posebnimi gumenjaki, streljanju na vaterpolo vrata iz plavajočega čolna, metanje žoge v cilj na sredi Vipave, štafetno polnjenju posod z vodo na na starem mostu. Vsaka ekipa je bila sestavljena iz iz treh do petih članov, ki so lahko nastopili v več igrah. Najboljša ekipa je prejela pokal.

Mohorjevo 2010 Mohorjevo 2010
Poletje na Vipavi kot nekoč - skoki z mosta, vodne igre, ..  
Mohorjevo 2010 Mohorjevo 2010
48 let po prvi vaterpolo tekmi tekmi renških vaterpolistov na Vipavi in več kot dvajset let od zadnje uradne ligaške vaterpolo tekeme renške vaterpolo ekipe na Vipavi - Veterani ponovno v vodi!:
   

Na prireditvenem prostoru je bilo poskrbljeno za okrepčilo in zabavo. Dogodku primerno je bil stari most zaprt za ves promet. Zvečer se je dogajanje preselilo na Star plac, kjer se je zabava nadaljevala z glasbo in plesom (nogometu navkljub!). Igral je bo ansambel JUICE BAND.

V nedeljo popoldan so zaselki oziroma ulice predstavile stojnice na temo jedi in navade renških zidarjev ter zbiranjem domačih krajevnih (ledinskih) imen in receptov domačih jedi.

Mohorjevo 2010
   
Mohorjevo 2010 Mohorjevo 2010
Kratka veseloigra v verzih o renški gospodični in njeni noši, ki jo je za to priložnost spesnil Radivoj in jo odgiral s priložnostno gledališko skupino iz Renč.  

 

Osrednji del prireditve je bila predstavitev renške narodne noše. Ker se žal ni ohranila nobena fotografija ali slika te noše, so jo rekonstruirali po starih dokumetih, zapiskih, ustnih izročilih in obsežnem brskanju po muzejskem gradivu.

renska nosa  
Renška noša
 
renska nosa renska nosa
Predstavitev renške noše na Mohorjevem 2010.

Mohorjevo sta organizirali  Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče in  Krajevna skupnost Renče.

 

Obvestilo: Izgradnja optičnega omrežja na območju Renč

Telekom slovenije je sporočil, da investicija za izgradnjo druge faze optičnega omrežja na območju Renč v letu 2010 ni predvidena.

 

Prireditev: Literarni večer s pesnikom Radivojem Pahorjem

Četrtek 13. maj 2010 v Hiši pravih srečanj v Renčah

Na literarnem večeru nam je renški pesnik Radivoj Pahor predstavil svojo novo, četrto pesniško zbirko z naslovom Niti črke več in roža bo moja. Bojan Bratina je v spremni besedi med drugim zapisal: "V prvi zbirki se je Radivoj Pahor predstavil kot pesnik iskalec in svojski potohodec, zašel je na pota razumsko in čustveno trdnega izpovedovalca pesniških doživljanj v srečevanju z življenjem, in se nam nazadnje predstavlja kot deklarativno jasen in prepoznaven oblikovalec pesniških podob."

Pesniska zbirka Radivoj  
Radivoj Pahor, Niti črke več in roža bo moja
   
Literarni vecer

Literarni vecer Radivoj

 
Utrinki z literarnega večera z Radivojem Pahorjem (foto: Bogo Rusjan)

 

coca cola blues

lepo se imej
nič več ni lepega

to je vse
kar je bilo in nič več

žejni klopotci
so zagrizli v moje vino

pošasti
bežijo iz pravljic

jermeni plešejo
kdo kaj ve kdo kaj reče

biti moraš lep belec
konj na povodcu

nasmejte se
to je vse to je edino

nasmeh

umrl je
sam in truden
nekje pod veniščami
je zaspal
v grapi ob cesti
pijan od samote in vina
je šel svojo pot
brez pravega vzroka
brez boliečine
je legel
v poscane koprive
sam in truden in star

 

 

Radivoj Pahor: Iz pesniške zbirke Niti črke več in roža bo moja

V okviru literarnega večera je bila postavljena tudi razstava grafičnih listov z naslovom Brevir srca. V tej zbirki, ki je izšla v knjižni obliki kot likovno pesniška mapa, je grafik Marko Krumberger likovno upodobil sonete in druge pesmi Radivoja Pahorja in s tem ustvaril enkratno harmonijo med lirično sporočilnostjo Radivojeve poezije in likovno govorico grafičnih podob.

Brevir srca Radivoj Pahor
Radivoj Pahor: Brevir srca,
grafična podoba: Marko Krumberger
 

 

 

Prireditev: Slikarski extempore na temo Burbonke v Novi Gorici

Sreda 12. maj 2010 v Novi Gorici

Letošnji Festival vrtnic v Novi Gorici je popestrila tudi skupina slikarjev iz Renč. V sredo 12.5. popoldne je bil na Kostanjevici nad Novo Gorico v vrtu Burbonk slikarski extempore na temo Burbonke 2010. Otvoritev razstave teh del pa je bila v petek 14.maja ob 19. uri v avli HIT-ove poslovne stavbe v Novi Gorici.

 

Prireditev: Koncert skupine Suenos

Petek 7. maja 2010 ob 20h  v kulturni dvorani v Renčah

Skupino Suenos sestavljajo tri mlada dekleta iz Dornberka, Sanja Plahuta, Anja Šinigoj in Eva Šinigoj.
Imele so že več koncertov. Tokratni koncert je organiziralo Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče.

 

Prireditev: Tradicionalni spust po Vipavi

Nedelja 18. april 2010 ob 11h  start pod starim mostom pri mlinu v Renčah

Kajakaški klub Šilec in TVD Partizan Renče sta tudi letos organizirala tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi od mlina v Renčah do vasi Gabrje na Italijanski strani meje. Zaradi obetov slabega vremena se je na zbornem mestu pod jezom v Renčah zbralo manj veslačev kot v prejšnjih letih. Sreča pa je bila na strani pogumnih. Jutranje deževje je prenehalo in spust je potekal v prijetnem pomladnem vremenu. Vode je bilo dovolj, tako da so se lahko vsi čolni brez težav spustili čez štiri jezove na poti do cilja. Vmes seveda ni manjkalo tradicionalno okrepčilo v Orehovljah in sprejem z družabnim srečanjem v Gabrjah.

spust 2010
Zbirno mesto pod jezom v Renčah
 
spust 2010 spust 2010
  Ogrevanje v brzicah....
spust 2010 spust 2010
in na mirnih vodah
 
spust 2010 spust 2010
Start: veslači v kajakih, kanujih in gumenjakih so se pognali po mirni in vijugasti reki Vipavi pod novim mostom v Renčah in naprej do Gabrji. Celotna razdalja približno šestnajst kilometrov, čas potovanja tri do štiri ure ure s postanki.

 

Dogodek: Čistilna akcija - OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU

Sobota 17. april 2010 po različnih lokacijah v Renčah

V skrbi za zdravo življenje želimo razviti tudi prijazen odnos do okolja v katerem živimo. Odpadki odvrženi v naravo, nevarne snovi na neprimernih mestih in divja odlagališča nam niso v ponos, zato smo z veseljem pristopili k projektu OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU. V naši občini je bil koordinator akcije društvo Mladi Renče-Vogrsko, ki je k sodelovanju povabilo vsa društva, klube, organizacije in občane. Očistili smo divja odlagališča v našem kraju in okolici. Akcije se je na območju cele občine udeležilo preko 400 občanov.

cistilna akcija cistilna akcija
Udeleženci akcije smo se spopadli tudi s črnim odlagališčem izjemnih razsežnosti.
cistilna akcijacistilna akcija
Bilo nas je veliko, bili smo vseh starosti, bili smo polni energije in dobre volje, vsi predani enemu cilju: Očistimo naše okolje!.
cistilna akcija cistilna akcija 2010
Trud vsakega posameznika, odlična organizacija in tehnična podpora so zagotovili uspeh tudi v tako nemogoči situaciji. V enem dopoldnevu smo iz črnega odlagališča zbrali sortirali in odpeljali več kot deset tovornjakov različnih vrst smeti.

Več o tem dogodku >>

Prireditev: Šalamijada

Sobota 27. marec 2010 ob 18h  v kulturni dvorani v Renčah

Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče je organiziralo prvo tekmovanje v izdelovalcev domačih salam. Dopoldan  od 10:00 do 13:00 so tekmovalci prijavljali svoje šalame na ocenjevanje. Od 18:00 ure dalje je potekala pokušina šalamov. Poleg tričlanske strokovne komisije so šalame pokušali tudi vsi udeleženci prireditve. Na koncu so bili razglašeni zmagovalci po izboru komisije in po izboru publike. Najboljšim so podelili nagrade, vsem udeležencem pa diplome. Po uradnem delu je sledila zabava.

salamijada 2010 salamijada 2010
Zbrani šalami za ocenjevanje. Na tekmovanje se je prijavilo triindvajset izdelovalcev domačih salam.
salamijada 2010 salamijada 2010

Priprava na degustacijo in ocenjevanje.

Strokovno ocenjevanje...

salamijada 2010

Guštiranje publike.

salamijada 2010  

Odlični so!

 

 

Prireditev: Veseloigra DARILO

Petek 12. marec 2010 ob 19h  v kulturni dvorani v Renčah

Veseloigra v treh dejanjih v izvedbi gledališke skupine Turističnega društva Brest iz Brestovice pri Komnu. Organizator prireditve je bilo Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče.

Prireditev: Koncert Adija Smolarja

Petek 12. marec 2010 ob 19h  v kulturni dvorani v Renčah

 Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče je organiziralo koncert Adija Smolarja. Na preko dveh ur trajajočem nastopu je Adi Smolar pred polno dvorano predstavil in odigral svoje pesmi in angažiral navdušeno publiko, da je aktivno sodelovala pri izvedbah njegovih znanih melodij. Vsem je pričaral prijetne trenutke in spomnil, da je življenje čudovito darilo, le čas si moramo vzeti, da ga polno doživimo.

Adi Smolar Adi Smolar
Adi Smolar

 

Prireditve: Marec v Renčah  

Zakaj čakali bi na maj? Tudi marec je lahko lep.
Drage krajanke in krajani, polepšajte si ga z obiskom naslednjih prireditev:

Sreda 3. marec            TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA - predavanje
Ob 19:00                       Organizator: Rdeči križ Renče
Hiša pravih srečanj

Sobota 6. marec           III. MEDNARODNO SREČANJE BALINARK
Ob 10:00                      Ženska ekipa Renč - ženska reprezentanca Goriške pokrajine (I)
V balinarski dvorani  Organizator: Športno balinarski klub Šampionka Renče

Ponedeljek 8. marec   IZLET V PORDENONE - RAZSTAVA CVETJA
ob 12:30                       Organizator: društvo upokojencev Renče

Sreda 10. marec          MLADINSKA IGRA: ŽURERKE
Ob 18:00                      Predstava učencev izbirnega predmeta gledališki klub
V kulturni dvorani     Organizator: Osnovna šola Renče

Petek 12. marec          KONCERT ADIJA SMOLARJA
Ob 19:30                      Predprodaja vstopnic: torek 9.3., sreda 10.3. in četrtek 11.3
V kulturni dvorani     od 16:00 do 19:00 v Knjižnici Renče.
                                      Organizator: Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče

Sobota 13. marec        ODPRTO PRVENSTVO RENČ V SKOKIH Z MALE PROŽNE
Ob 9:00                        PONJAVE
V telovadnici               Organizator : Športno društvo Partizan Renče

Sobota 13. marec        NASTOP PEVSKIH ZBOROV V. VODOPIVEC in PROVOX
Ob  19:00                     Organizator: Društvo Mladi Renče-Vogrsko
Dvorec Vogrsko

Nedelja 14. marec      GOLETARSKA ŠKULJADA
Ob 13:00                      Organizator: Športno društvo Škulja
Na kotalkališču

Sobota 20. marec       DRŽAVNO PRVENSTVO V OBVEZNIH LIKIH
Ob 13:00                     Organizator: Kotalkarski klub Renče
Na kotalkališču

Nedelja 21. marec      Veseloigra DARILO
Ob 19:00                     Veseloigra v treh dejanjih v izvedbi gledališke skupine
V kulturni dvorani    Turističnega društva Brest iz Brestovice pri Komnu
Organizator: Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče

Sobota 27. marec       POKAL RAČK
Ob 14:00                     Organizator: Kotalkarski klub Renče
Na kotalkališču

Sobota 27. marec      ŠALAMIJADA
Ob 18:00                    Dopoldan  od 10:00 do 13:00 prijava tekmovalcev in zbiranje
V kulturni dvorani   šalamov (na tekmovalca en šalam). Od 18:00 ure dalje pokušina
šalamov, razglasitev rezultatov za najboljši šalam in zabava.
Organizator: Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče

Nedelja 28. marec     MOTO BLAGOSLOV MOTORNIH KOLES
Ob 10:00                    Blagoslov motornih koles, panoramska vožnja skozi zaselke Renč
Parkirišče pred         Postanek na Trg-u v Renčah ob 11:00 uri, predstavitev društva
občino                        Organizator: Moto klub MOTO COMPANY Oševljek.                               

Društvo upokojencev Renče vljudno vabi Renčanke in Renčane vseh starosti v HIŠO PRAVIH SREČANJ  na Trg-u 25 (pri bankomatu). Za vas organiziramo in izvajamo raznolike dejavnosti in uvajamo nove. Obisk tečajev, predavanj, ustvarjalnih delavnic je brezplačen. Obiščite nas s svojimi predlogi, idejami, željami, da bomo obogateli ponudbo.

HIŠA je odprta vsak delovni dan  od 9,00 do 12,00 in od 16,00 do 19,00 ure. Sprejela vas bo naša mlada sodelavka Tanja Podgornik.
Obvestila o posameznih dogodkih si lahko preberete na izložbi HIŠE, na oglasni deski društva pred trgovino Mercator, v ambulanti, v vrtcu, na TV Vitel in Modrih straneh Primorskih novic.

Prireditev: Proslava v počastitev kulturnega praznika

Petek 5. februar 2010 ob 18h  v kulturni dvorani v Renčah

 Učenci renške osnovne šole so s pevsko in recitacijsko prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik. Slavnostni nagovor je imela predsednica krajevne skupnosti Renče Alenka Gregorič. Na prireditvi je nastopl tudi moški pevski zbor Provox.

Osmi februar osmi februar
   

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011