Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2009

 

Prireditve v decembru

Silvestrovanje

31. decembra 2009 ob 20 uri  na pokritem kotalkališču v Renčah

KS Renče in Občina Renče Vogrsko sta organizirala tradicionalnem silvestrovanju na pokritem kotalkališču v Renčah. V prijetnem vzdušju, ob hrani in pijačo, živi glasbi in ognjemetu je rajanje potekalo do jutra.

silvestrovo 09 silvestrovo 09
   
silvestrovo 09
silvestrovo 09
(foto: Bogo Rusjan)

 

Srečanje balinarjev Staranzana in Renč

v torek 29. decembra 2009  na pokritem balinišču v Renčah

Božično novoletni koncert pihalnega orkestra Vogrsko

v soboto 26. decembra 2009 ob 17h  na kotalkališču v Renčah.

Telovadna akademija

v nedeljo 20. decembra 2009 ob 17:30  v telovadnici v Renčah.

Športno društvo Partizan Renče je organiziralo tradicionalno božično novoletno akademijo. Pred nabito polno dvorano so se predstavili s pestrimi in zabavnimi gimanstičnimi nastopi na različnih orodjih, v parterju in s skoki na mali prožni ponjavi ter s plesnimi koreografijami..

gimnastika
   
gimnastika gimnastika
gimnastika gimnastika
   
gimnastika gimnastika
   
gimnastika gimnastika
   
gimnastika gimnastika
   
gimnastika gimnastika
   
gimnastika gimnastika
   
gimnastika
   

Več na spletnih straneh Društva Partizan Renče

Srečanje balinarjev

v soboto 19. decembra 2009  na pokritem balinišču v Renčah

Božični potop v reki Vipavi

v soboto 19. decembra 2009  ob 10h pod starim mostom v Renčah

bozicni potop potop 09
Letošnji božični potop in krašenje novoletne jelke pod vodo v reki Vipavi pod renškim mostom je potekal v mrzlem in vetrovnem vremenu. Udeležence je presenetil sneg. Vseeno pa se potapljači iz društva za podvodne dejavnosti >SOČA< Nova Gorica niso dali. V družbi s kolegi iz cele slovenije so se pogumno podali v mrzlo vodo, okrasili jelko in mimogrede tudi našli potopljeni zaklad. (foto Radovan Rusjan)

 

Novoletni živ-žav

v soboto 19. decembra 2009 ob 14h   v kulturni dvorani, na starem placu in drugod po Renčah

Prireditev je bila namenjena otrokom osnovne šole Renče in vsem krajanom. Zaradi močnega vetra in izjemno mrzlega vremena je bila Tržnica dobrot in dobre volje organizirana v kulturni dvorani namesto na prostem, na starem Placu. Stojnice so pripravila renška društva in organizacije.

ziv zav 09 ziv zav 09
Številni obiskovalci so uživali v dobrotah ob stojnicah, medtem ko so šolski otroci na orjentacijskem pohodu po kraju zbirali črke iz katerih je postopoma nastajal napis v dvorani:
NAJ V PRIHODNJEM LETU BO VSAK DAN MALO NAGAJIV IN NASMEJAN!
ziv zav 09ziv zav 09ziv zav 09
Plačilno sredstvo na tržnici so bili cekini, ki jih je priložnostni kovač skoval kar sproti. Če pa kdo ni hotel plačat ...
ziv zav 09 ziv zav 09
Na stojnicah se je peklo, kuhalo in cvrlo ...
ziv zav 09 krpan 09
Otroci so seveda pričakovali prihod Dedka Mraza in Babice Zime, ampak groza, ugrabil ju je strašni Brdavs in ju zaprl v Renški Grad.
Kdo ve kako bi se vse skupaj končalo, če ne bi na pomoč priskočil Martin Krpan. (foto Radovan Rusjan)
ziv zav 09 ziv zav 09
Vnel se je srdit boj, da so se kresale iskre. Ob pogledu na mogočni Brdavsov oklep in meč bi še takemu junaku lahko zatrepetalo srce, ampak,
ziv zav 09 ziv zav 09
Martin Krpan je Brdavsa ugnal v svojem slogu in Dedek Mraz ter Babica Zima sta bila rešena grajske ječe.
ziv zav 09 ziv zav 09
Otrokom sta prinesla darila in dobre želje za naslednje leto.
ziv zav 09 ziv zav 09
Pozdravila sta tudi vse krajane na sejmu in jim zaželela srečno v Novem letu. In odšla sta na pot, saj ju čaka še veliko dela ...
Pa nasvidenje prihodnje leto Dedek Mraz in Babica Zima!

 

Razstava amaterskih slikark

v petek 18. decembra 2009  v razstavnih prostorih KS Renč

Kulturno, turistično in razvojno društvo Renče je organiziralo razstavo slik amaterskih slikark in slikarjev iz Renč in likovnega društva Tolmin.

razstava razstava
Amaterski slikarji in slikarke so na razstavi prikazali svoja dela, ki so jih ustvarili na srečanju ex tempore v Renčah ob otvoritvi obvoznice 3. 10. 2009.
razstava
Večina slik je bila tematsko povezana z Renčami, reko Vipavo ter novim in starim mostom.

 

Predavanje: VRTNICE

v četrtek 17. decembra 2009 ob 17h   v Hiši pravih srečanj na Trgu v Renčah

Društvo upokojencev Renče je organiziralo predavanje Edija Prošta na temo vrtnic. Predavanje je bilo pospremljeneno s projekcijo fotografij o vrtnicah.

Prižiganje luči na novoletni jelki na trgu v Renčah

v nedeljo 13. decembra 2009 ob 17 uri na Trgu

novoletna jelka 09 poljska kuhinja
Na trgu v Renčah se je kljub strupenemu mrazu in vetru zbrala množica krajanov ob prižiganju luči na Novoletni Jelki. Organizator dogodka, KS Renče je poskrbel za tople napitke in prigrizek.
Člani društva Off road extreme team so v poljski kuhinji skuhali odličen pasulj in ga pripeljali na trg, vsem v veselje in slast.

 

Kotalkarska revija

v soboto 12. decembra 2009  na pokritem kotalkališču v Renčah

v nedeljo 13. decembra 2009  ob 18 uri - ponovitev revije na pokritem kotalkališču v Renčah

revija 09
Tema letošnje kotalkarske revije je bia "Cirkus" Prepletale so se številne koreografije, v katerih so se predstavili kotalkarji KK Renče vseh starostnih skupin, od najmlaših - začetnikov, ki so se v letošnjem letu šele naučili dobro stati na kotalkah, do mojstrov, ki v kadetskih, mladinskih in članskih kategorijah osvajajo medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih.
revija revija 09
   
kotalkanje 09 revija
   
revija revija
   
revija 09 revija 09
Točko so pripravili najmlajši... in najstarejši člani kluba (skupina staršev na rolarjih)
revija revija 09
Na reviji so nastopili tudi akrobati, člani gimnastičnega društva Partizan Renče s skoki na mali prožni ponjavi.
revija
Ob koncu revije pa še skupna predstavitev vseh članov kotalkarskega društva, njihovih trenerjev in gostov na reviji: Srečno in še veliko uspehov v 2010!

 

Srečanje upokojencev in starejših krajanov

v nedeljo 6. decembra 2009 

Mednarodni turnir balinarjev

v soboto 5. decembra 2009  na pokritem balinišču v Renčah

 

 

Prireditev: Bučarjada 2009

31. 10. 2009 v kulturni dvorani v Renčah

Društvo Mladi Renče - Vogrsko je organiziralo tekmovanje v izdelavi buč za noč čarovnic - Bučarjada 2009. Udeležilo se ga je štirinajst skupin tekmovalcev, ki so se izkazali z izjemno spretnostjo in kreativnostjo pri oblikovanju srhljivih in duhovitih obrazov, ki so na koncu zažareli v soju sveč. Komisija je izbrala in nagradila tri najboljše izdelke, treba pa je poudariti, da nikakor ni imela lahkega dela, saj so bile vse buče izjemno zanimive in tehnično dovršene kreacije. Razstavo buč so si prišli ogledati številni obiskovalci.

bucarjada 2009 bucarjada
bucarjada bucarjada
bucarjada bucarjada
bucarjada bucarjada
bucarjada bucarjada
bucarjada bucarjada
   
bucarjada bucarjada
Zmagovalec predstavlja svojo bučo organizatorjem na podelitvi nagrad pred številnim občinstvom.  

 

 

Dogodek: Ustanovitev Društva za kulturo, turizem in  razvoj Renče

19. 10. 2009 v Renčah

Na iniciativo krajevne skupnosti Renče je 19. oktobra 2009 ustanovni občni zbor Društva za kulturo, turizem in razvoj Renče dne  sprejel sklep o ustanovitvi Društva za kulturo, turizem in razvoj Renče in v ta namen sprejel STATUT Društva. Na občnem zboru društva je bila tudi izvoljena predsednica društva Janja Lipušček.

Društvo za kulturo, turizem in  razvoj Renče je prostovoljno združenje članov in drugih zainteresiranih, ki delujejo na področju skupnih interesov ohranjanja tradicije ter razvoja na vseh področjih življenja in dela v kraju Renče. Cilji društva so:

 

Dolgo pričakovani dogodek: Otvoritev renške obvoznice od novega mosta do Goriških opekarn

Sobota 3. oktober 2009

ob 11h pri novem mostu
Novi most čez reko Vipavo v Renčah je bil zgrajen v letu 2005, promet čezenj naj bi stekel že v letu 2006. Do realizacije druge faze projekta renške obvoznice - to je izgradnje ceste od novega mosta do Goriških opekarn in izgradnje krožišča za vstop na most, je prišlo v letošnjem letu. Pogodba o realizaciji te druge faze je bila podpisana na proslavi ob 60 obletnici delovanja Goriških opekarn 12. 7. 2008. Dokončanje projekta Renške obvoznice in s tem preusmeritev težkega tovornega prometa mimo centra Renč je bil doslej največji in najzahtevnejši projekt nove občine Renče-Vogrsko na območju Renč. Izgradnja je bila zaključena septembra 2009. S tem se je zaključil projekt renške obvoznice, ki je bil sprejet že v juliju 2004 na Svetu mestne občine Nova Gorica, kot plod dolgotrajnih in intezivnih prizadevanj KS Renče.

V soboto 3. oktobra je bila slavnostna otvoritev obvoznice, s čimer so bili na veliko veselje krajanov, pa tudi na zadovoljstvo širše lokalne skupnosti in Goriških opekarn, predani v uporabo novi most, krožišče in obvoznica.

otvoritev obvoznice otvoritev obvoznice
Slavnostno rezanje traku na otvoritvi renške obvoznice.
 
otvoritev obvoznice otvoritev obvoznice
Prvi je čez novi most po novi obvoznici zapeljal renški old-timer, ki ga je vozil njegov prvi in edini lastnik Marjo, za njim pa povorka vseh udeležencev - društev, klubov in drugih družbenih organizacij v občini Renče-Vogrsko, ter gostov in številnih krajanov.
obvoznica obvoznica
Odslej bodo kamijoni vozili glino do Goriških Opekarn in odvažali opeko samo še po obvoznici. Center Renč bo razbremenjen gostega tovornega prometa.

 

 

otvoritev obvoznice obvoznica otvoritev
Slavnostni govornik na otvoritvi renške obvoznice je bil župan Aleš Bucik.
Škarje za rezanje traku je prinesel član društva jamarjev v njihovem slogu - s spustom po vrvi.
otvoritev obvoznice obvoznica otvoritev
Častni gostje na otvoritvi so lahko pozdravili številne predstavnike društev, športnih klubov in drugih družbenih organizacij, ki so se predstavili v slavnostni povorki, ki je potekala od mlina, preko starega mostu do novega krožišča pri novem mostu. Na čelu povorke je igrala godba na pihala Vogrsko.
obvoznica
Predstavili so se člani gimnastičnega društva Partizan Renče, kotalkarji iz kotalkarskega kluba Renče. nogometaši, ...
obvoznica
V povorki so sodelovali člani civilne zaščite, konjeniki, ...
... balinarji, lovci, ribiči, ...
člani krajevna organizacija Rdečega Križa Renče, ki letos praznuje 65. obletnice delovanja,
... člani zveze borcev, vojni veterani, ..

 

 

ob 12:30 pri Goriških opekarnah: Odkritje spominskega obeležja partizanskemu oskrbovalnemu centru 333.

"V prostorih Goriških opekarn je delovalo od aprila 1944 do maja 1945 partizansko tranzitno skladišče "333" . To obeležje je posvečeno spominu na vse, ki so organizirali in izvajali materialno oskrbo partizanske vojske in vseh oblik odpora proti okupatorjem na področju delovanja 9. korpusa. Še posebej se spominjamo: narodnoosvobodilnih odborov in odborov OF, gospodarskih komisij, organov goriškega vojnega področja, donatorjev za NOB, sabotažnih skupin 9. korpusa, enot VDV, enot krajevnih straž, pogumnih prevoznikov z vprežnimi in motornimi vozili, oskrbovalcev skladišč, graditeljev bunkerjev, obveščevalcev, kurirjev in intendantov. Iskreno se zahvaljujemo vsem dobaviteljem in organizatorjem oskrbe, ki so jo prispevali pripadniki italjanskega odpora, še posebej intendanci "Montes" in enotam GAP (Gruppi d'azione patriotici), ki so z izvajanjem oskrbovalnih akcij in zasščito dobave blaga iz Furlanije - Julijske krajine dali velik prispevek h končni zmagi nad nacifašizmom. Vsi si zaslužijo spoštljivo priznanje in trajno mesto v spominu sedanjih in prihodnjih generacij."

borci spomenik borci
Spominsko obeležje partizanskemu oskrbovalnemu centru 333 pri Goriških opekarnah v Renčah.
spomenik borci borci
Spomisko obeležje sta hkrati simbolično otvorili delegaciji iz občine Renče - Vogrsko in iz pobratine občine Staranzzano. Spominu so se poklonili zastavonoše lokalnih organizacij Zveze borcev NOB in vojnih veteranov ter organizacije AMPI iz Italije.

Po končani prireditvo so vsi udeležanci vabljeni na pogostitev v prostore Goriških opekarn.

od 9:30 naprej: Ex tempore Renče
Slikarskega srečanja ex tempore so se udeležili amaterski slikarji iz Renč in Tolmina. V popoldanskem času so razstavili svoje izdelke v prostorih Goriških opekarn.

 

Petek 2. oktober 2009

ob 18h v razstavnih prostorih KS Renče na Trgu: Otvoritev razstave "Rdeči križ skozi čas"
Razstavo je organizirala Krajevna organizacija Rdečega Križa Renče ob praznovanju 65. obletnice delovanja. Na otvoritvi je sodelovala OŠ Renče.

RK razstava RK razstava
Predsednica KO Rdečega križa Renče Rožica Žvanut je predstavila pomen in vlogo rdečega križa. (Foto: Bogo Rusjan)
RK razstava

 

ob 19h v razstavnih prostorih KS Renče na Trgu: Otvoritev razstave "Delovanje goriškega vojnega področja v času NOB "

Razstavo organizira Krajevna odbor zveze borcev za vrednote NOB Renče. Na otvoritvi je o pomenu razstave je spregovoril predsednik KO ZB Miran Pahor. Radivoj Pahor je prebral esej, ki ga je napisal Franc Pregelj Boro in se nanaša na dogodek kmalu po razpadu Italije, med zbiranjem prispevkov za partizane.

 

NOB razstava NOB razstava
Na razstavi je bila poleg fotografskega dokumentarnega gradiva razstavljena tudi operacijska miza iz partizanske ambulante iz leta 1944. Mizo je hranila družina Troje in kasneje Pregelj iz Pdkraja.
NOB razstava NOB razstava
Razstavo so si ogledali številni obiskovalci in gostje iz pobratene občine Starancan
Plakat iz razstave.
NOB NOB Razstava
(Fotografije iz razstave je posnel Bogo Rusjan) Avgust 1944: Brod na Vipavi pri porušenem renškem mostu. Brodnik Alojz Arčon in obveščevalka Zvezda.

 

ob 20h na kotalkališču v Renčah: Dobrodelni koncert

Ob 65. obletnici neprekinjenega delovanja Rdečega križa v Renčah je bil organiziran dobrodelni koncert z namenom zbiranja sredstev za pomoč šolskim otrokom iz socilano ogroženih družin Koncert se je odvijal pod geslom: Pomagajmo našim otrokom, da bodo imeli vsi enake možnosti šolanja!

Na koncertu so nastopili:

Prireditev je vodila in povezovala Ingrid Kašca Bucik.

Ob tej priliki je krajevna organizacija Rdečega križa Renče podelila priznanje udeleženki ustanovitve Rdečega križa Renče, Ivanki Elersič.

Številno občinstvo je bilo navdušeno nad prireditvijo. Predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Renče Rožica Žvanut je v svojem nagovoru poudarila pomen dobrodelnih koncertov in se je zahvalila udeležencem koncerta, ki so s svojo prisotnostjo omogočili, da z zbranimi sredstvi pomagajo našim otrokom, da bodo imeli vsi enake možnosti šolanja.

dobrodelni koncert dobrodelni koncert
Predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Renče Rožica Žvanut in voditeljica prireditve Ingrid Kašca Bucik. Osnovnošolca sta izročila spominsko darilo Ivanki Elersič, soustanoviteljica Rdečega križa v Renčah leta 1944.
dobrodelni koncert dobrodelni koncert
Prireditev se je začela z uvodno skladbo pihalnega orkestra Vogrsko
MPZ Lijak Vogrsko 1883
dobrodelni koncert dobrodelni koncert
Vokalno instrumentalne skupine KRESNICE
MPZ Provox
dobrodelni koncert dobrodelni koncert
Trio Eroika
Skupen nastop vseh nastopajočih ob zaključku koncerta. (Fotografije koncerta je posnel Bogo Rusjan)

 

 

Pridobitev: Jez na Vipavi obnovljen

V septembru je potekala obnova jezu pri renškem mlinu na osrednjem delu, ki je bil že tako dotrajan, da je popustil na dolžini preko destih metrov. Poškodovani del so nadomstili z novo betosndko pregrado in jez utrdili po celotni debelini.
jez jez
   
jez jez
   
jez jez
   

 

 

Prireditev: Mohorjevo 2009 

10. do 12 julij 2009: Tradicionalni krajevni praznik, 

Svet krajevne skupnosti Renče ob pomoči športnih društev in ostalih organizacij tudi letos prireja tradicionalno prireditev MOHORJEVO 2009. Letos bo prireditev tematsko posvečena DOMAČEMU KRUHU.

Program prireditve:

Sobota, 11. julija 2009

Druženje v športnem parku se je nadaljevalo pozno v noč ob pijači in prigrizku.

Nedelja, 12 julija 2009

Za jedačo in pijačo bo poskrbljeno.

 
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
KRUH je bila letošnja osrednja tema krajevnega praznika.
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
KRUH pripravljen v krušni peči ...
... ali na kako drugače.
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
Krajani iz različnih renških ulic so predstavili tradicionlne načine priprave kruha, od žita do končnega izdelka. Žigonci in podkrajci so za ta namen sezidali pravi krušni peči in kruh spekli na samem prizorišču. Iz Merljakov so pripeljali potujočo pekarno, ...
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
Najprej pa je potrebno pšenico odpeljati v mlin in domov pripeljati svežo moko ...
... šele nato lahko doma zamesimimo testo in zakurimo v krušni peči..
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
Na koncu ga še toplega postrežemo ...
... ali pa prodamo, kot nekoč v Pekarni pri Silvi Pekovi.
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
"Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče."
Žigonska ekipa je letos prejela prehodni pokal za naj ulico v Renčah. Predali so jim ga lanski zamgovalci iz Renškega podkraja.
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
Šacanje kruha: udeleženci prireditve so lahko ugibali koliko je težak hlebec? Komisija je na koncu hlebec natančno stehtala. Trije najboljši pri ugibanju teže hlebca so prejeli lepe nagrade (pršut, mortadela, sir), dobitnika glavne nagrade pa je določil žreb. Srečni dobitnik je prejel skuter.
Sejem bil je živ ...Obiskovalci so lahko preiskusili ali kupili različne vrste domačih kruhov. Eden je bil bolj slasten kot drugi, tako da ga je kmalu zmanjkalo.
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
Tudi domačih dobrot, ki so prodajali na dobrodelni stojnici,je kmalu zmanjkalo. Izkupiček je rdeči križ namenil socialno ogroženim družinam iz našega kraja. Na prireditvi so člani Društva jamarjev iz Renč predstavili plezalno tehniko spuščanja v jame po vrveh.
Mohorjevo 2009 Mohorjevo 2009
Za potešitev žeje so poskrbeli člani društva Off Road extreme team.
Družemje s plesom se je nadaljevalo pozno v noč.

 

Sobotne športne prireditve na Mohorjevem 2009 v športnem parku v Renčah.

Mohorjevo 2009 balinanje balinanje Mohor 2009
Ekipno tekmovanje v balinanju. Pomerile so se ekipe renških ulic.
 
Briskula Mohorjevo 09 mohor 09
Briškuljada: tekme dvojic v briškuli - popularni igri s kartami.
Tekma v podajanju vodnih balonov.
skuljada mohor 09
skuljada mohor 09
Škuljada: ekipna tekma med ulicami v metanju škulj.
Pravila so zelo enostavna: škuljo moraš vreči čim bližje balinu, predvsem bližje kot nasprotna ekipa. Vsaka ekipa je imela tri igralce, vsak igralec dve škulji (lastne izdelave).
skuljada mohor 09 skuljada mohor 09
Kje je balin?
 
skuljada mohor 09
skuljada mohor 09
Zmagala je favorizirana ekipa iz Arčonov. Tudi v najbolj napetih trenutkih so se izkazali z mirno roko in nezgrešljivimi meti škulje direkno na balina.
Tudi nekateri amaterji so se trudili po najboljših močeh, ampak škulje so letele bolj po svoje.
mohor 09  
Pregled rezultatov športnih iger in seštevanje točk za "Naj ulico v Renčah".
 

 

Razstava Stanke GOLOB z naslovom Slike iz peska

Slike iz peska mohor09 Slike iz peska mohor09
Slike iz peska: Avtorica razstave Stanka Golob iz Bače se z nekonvencionalno tehniko slikanja s peskom ukvarja že od leta 1995. Z barvnimi peščenimi zrni zna pričarati mehke svetlobne odtenke in barvne prelive.
Slike iz peska mohor09 Slike iz peska mohor09
Avtorica razstave je na delavnici, ki je potekala prvi dan razstave, prikazala zanimivo tehniko "slikanja" s peščenimi zrni. Pesek nabira sama v Soči in Bači in drugod po slovenskih vodotokih, meliščih in kamnolomih. Vsi barvni odtenki so naravni. Z izbiro debeline in barve peščenih zrn dosega zanimive tridimenzionalne prostorske in vizualne učinke.
Slike iz peska mohor09
slikarska razzstava mohor09
V razstavnih prostorih KS Renče je bila hkrati postavljena tudi razstava renških slikark na temo kruha (prostor v ozadju) ter razstava fotografij krajanov o postavljanju mlajev po renških ulicah ob prvem maju (vhodna avla).
slikarska razstava mohor09
   

 

 
Prireditev: Državno prvenstvo v vožnji s terenskimi vozili
 
v soboto in nedeljo   23 in 24 maj  2009 v nekdanjem glinokopu v Renčah

V starem glinokopu ob Goriških opekarnah v Renčah je tudi letos potekalo državno prvenstvo v vožnji s terenskimi vozili. V soboto je bila na spredu hitrostna preizkušnja, v nedeljo pa vožnja v ekstremnih terenskih razmerah (hard trial). Tekmovanja se je udeležilo več kot trideset ekip z različnimi terenskimi vozili, ki so jih priredili posebej za taka tekmovanja. Tekmovanje je organiziralo društvo Off road extreme team s sedežam v občini Renče-Vogrsko.

 

 

Dogodek: DA NE POZABIMO!
 
v soboto   23 maja 2009 ob 11 uri v Ozrenju  

V Ozrenju (v Renčah) je v soboto dopoldan potekala spominska slovesnost ob 65. obletnici  v tragičnih dogodkov , ko je v Ozrenju umrlo  pet borcev garibaldinske karavle in trije člani  druzine Mozetič, petintrideset vaščank in vaščanov pa so nemci odpeljali v internacijo, odkoder se jih sedemnajst ni vrnilo.
Kulturni program so izvajali: učenci OŠ Lucijana Bratkovica-Bratusa Renče, solo pevka Mojca Rusjan in moški pevski zbor Provox
Navzoče so s kratkim nagovorom pozdravili tudi: Alenka Gregoric, predsednica.KS Renče, Aleš Bucik, župan občine Renče- Vogrsko , Mario Candotto, Predstavnik ANPI in glavni organizatora srečanja Miran Pahor, predsednik KOZB Renče

Priredltev so organizlrali: KS Renče, KOZB  za vrednote nob Renče,  Območno združenje ZB za vrednote NOB Nova Gorica

Ozrenj spominska plošča
Spšominska plošča v Ozrenju v spomin žrtvam nacifašističnega poboja družine Mozetič in borcev italjanske kurirske karavle.
 

 

Ozrenj Erjavec Ozrenj Erjavec
Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil minister Karel Erjavec.
 
Ozrenj zbor Ozrenj gostje 2009

Ustala primorska ...

 

 
Ozrenj prapor  
Spominske prireditve so se udelžili tudi predstavniki pobratene občine Stranzzano in predstavniki ANPI.
 

 

 

Dogajanje: Tradicionalno postvljanje mlajev
 
v četrtek 30 aprila  2009 popoldan po vseh zaselkih oz. ulicah v Renčah 

Na predvečer praznika dela so po stari tradiciji krajani Renč tudi letost po vseh zaselkih oz. ulicah v Renčah postavlli mlaje in ponekod ob mlaju tudi zakurili kresove v čast 1. maju, prazniku dela. Letos je KS Renče krajane še posebej spodubudila k ohranjanju te lepe in zanimive tradicije in postavljanje mlaja vključila v širši projekt krajevnega praznika - Mohorjevo 2009, ki bo potekal 11 in 12. julija. V sklopu tekmovanja med ulicami v Renčah bodo upoštevali tudi postavitev mlaja in pripravili razstavo fotografij iz teh prireditev, ter med njimi nagradili najbolj izvirne in zanimive. Za pokušino vam tukaj ponujamo nekaj utrinkov.

Mlaj Žigoni 09 Mlaj Žigoni 2009
Krašenje in postavljanje mlaja pri Žigonih. V ozadju je vidna grmada za večerni kres.
mlaj Žigoni 2009 Mlaj žigoni 2009
Dvigovanje mlaja zahteva veliko spretnost in usklajenost celotne ekipe. Letos je bil mlaj visok 18 metrov
Mlaj Žigoni 2009 mlaj Žigoni 2009
Žigonska ekipa pod svojim mlajem.
Žigonski mlaj v soju kresa v večernih urah.
mlaj Trg 2009 mlaj Trg 2009
Postavljanje mlaja na starem placu v Renčah

 

Prireditev: Tradicionalni pohod na Trstelj
 
v ponedeljek   27 aprila  2009 ob 9 uri iz Renč

Kot vsako leto smo se na 27 aprila pohodniki odpravili iz Renč na Trstelj. Zaradi napovedi slabega vremena je bilo tokrat udeležba nekoliko manj številčna. Vendar tisti ki so prišli, so lahko uživali v prijetnem pomladnem vremenu. Zbrali smo se pri planinski koči, kjer je potekalo družabno srečanje s pokušino domačih dobrot, ki so jih pohodniki prinesli s seboj. Športno društvo Partizan Renče je tako kot vsako leto organiziralo šaljive športne igre, ki so se jih udeležili vsi, od najmlajših do veteranov. V čast prazniku je improvizirani pevski zbor pohodnikov zapel nekaj pesmi. Za glasbo, ples in gostinsko ponudbo je bilo poskrbljeno.

 

Prireditev: Jurjevanje

v nedeljo   26 aprila  2009 od 9h naprej na različnih lokacijah v občini Renče-Vogrsko

Osrednja prireditev v sklopu občinskega praznika "Jurjevanje" se je odvijala cel dan na različnih lokacijah v Občini Renče - Vogrsko.

ob 9h pred občinsko stavbo v Bukovici je bil prihod kočij in ob 9:15 odhod proti Vogrskemu. Ob 11h je so konjske uprege s kočijami odšle v povorki kočij izpred dvorca Vigrsko preko Volčje Drage in Bukovice proti Renčam. Ob 13h so se kočijam pridružili konjeniki in krenili proti Bukovici. Ob 14 je pred občinsko stavbo v Bukovici potekal blagoslov konjenikov in pozdravni nagovor podžupana Radovana Rusjana. Ob 14:30 se je pričel kulturni program s folklorno skupino iz Bovca. Po končani prireditvi je sledilo družabno srečanje občanov ob plesu in glasbi. Prireditev je organiziralo Konjeniško društvo Soča, Občina Renče-Vogrsko in vse tri krajevne skupnosti.

 

Prireditev: Dobrodelni koncert "70x7 bo povrnjeno" v okviru projekta Beli Golob
 
v soboto   25 aprila  2009 ob 20 uri v kulturnem domu v Renčah 

Na dobrodelnem koncertu so sodelovali trije pevski zbori: ženski pevski zbor Rože, Mešan pevski zbor Trnovo in Moški pevski zbor Provox. Izkupiček koncerta je bil namenjen pomoči tistim, ki so v današnjih kriznih časih izgubili službo in ne po svoji krivdi ostali brez vseh dohodkov. Solidarnost v takih časih pomaga prebroditi najhujše trenutke in osebne stiske.

 

Dogodek: Prenova spletnih strani Renče.si
 
v aprilu  2009

Mali dogodek za uporabnike, velik dosežek za urednika: večmesečni projekt prenove teh spletnih strani o Renčah je zaključen. Celoten spletni portal Rence.si je postanvljen na novo, z novo programsko opremo, novim razrezom strani in posodobljeno spletno tehnologijo, pri čemer je ohranjena zunanja podoba in oblika dosedanjih strani. Dopolnjena in obogatena je tudi vsebina spletnih strani. Kot doslej je spletni portal o Renčah dostopen na dveh naslovih: http:// www.rence.si in na zrcalni strani http://www2.arnes.si/~ljijs30

 

Dogodek: Otvoritev fotografske razstave
 
v petek   24 aprila  2009 ob 20 uri v razstavnih prostorih na trgu v Renčah 

Na fotografski razstavi z naslovom Andske sledi in vtisi se je predstavil fotograf Oskar Molek iz Buenos Airesa. Razstavo so organizirali Slovenska izseljenska matica, občina Renče-Vogrsko in KS Renče.

 

foto razstava foto razstava
   
Fotografska razstava otvoritev foto razstava
Ob otvoritvi razstave je fotografa in njegovo delo predstavil Sergej Peljhan  

Oskar Molek, fotograf in >potapljač utopij<
Rojen v Buenos Airesu leta 1950 kot sin slovenskih staršev. Njegova mama je bila iz Renč. Med letoma 1983 in 1987 je živel v Ljubljani, kjer je študiral etnologijo na Filozofski fakulteti. Med študijem se je pod mentorstvom mag. Aleša Gačnika začel ukvarjati s fotografijo. Poslušal je predavanje Zgodovina umetnosti dr. Tomaža Brejca na likovni akademiji v Ljubljani. Znanje iz estetike je začel nadgrajevati pri prof. Hectorju Cartieru. Po vrnitvi iz Slovenije se je izpopolnjeval pri fotografinjah: Alejandri Niedermaier, Raquel Bigio in Mariji Kuzmuk ter iz fotografske tehnike pri Filibertu Mugnaniu. Obiskoval je razne tečaje in seminarje za izpopolnjevanje splošnega fotografskega znanja na Fakulteti za družbene vede U.B.A., Buenos Aires, Argentina, in sicer pri strokovnjakih, kot so Norberto Salerno, Daniel Ponce, Guillermo Mischkinis in drugi. Po poklicu je publicist, ukvarja se tudi z raziskovanjem in poučevanjem fotografije. Je tudi organizator in kurator fotografskih razstav.

 
Dogodek: Otvoritev dvigala v Zdravstvenem domu v Renčah
 
v petek   24 aprila  2009 ob 14 uri na trgu v Renčah 

Zdravstveni dom v Renčah, ki ima svoje prostore v prvem nadstropju, bo imel odslej lažji dostop, kar bo še posebej razveselilo starejše občane, ki so se doslej morali s težavo vzpenjati po strmih stopnicah do ambulante. Večletna prizadevanja KS Renče, da bi za potrebe zdravstvenega doma dogradili dvigalo, so obrodila sadove. S podporo in pomočjo Občine Renče Vogrsko in Zdravstvenega doma Nova Gorica je bilo danes predano v uporabo na novo vgrajeno dvigalo iz hodnika v pritličju v prvo nadstropje do prostorov ambulante.

otvoritev dvigala zdravstvenega doma Renče
Ob predaji v uporabo novega dvigala v zdravstveni dom v Renčah je trak prerezala predsdenica KS Renče Alenka Gregorič.

 

 
Prireditev: Gledališka predstava
 
v soboto   17 aprila  2009 ob 20:30 uri v kulturnem domu v Renčah 

Amatersko gledališče iz Štandreža je gostovalo z dvema enodejankama: Čudna bolezen in Stari Grehi. Gledalci, ki so žal tokrat prišli v bistveno manjšem številu kot na prešnjo predstavo Borisa Kobala, so uživali v izvrstni igri in sproščenem humorju. Predstava je razvedrila in navdušila vse prisotne. Prireditev je organizirala KS Renče

 

Prireditev: Tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi od Renč do Sovodenj

V nedeljo 19. 4. 2008 ob 11.00 uri s startom pri mlinu v Renčah.

Kajakaški klub Šilec in TVD Partizan Renče so tudi letos organizirali tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi od mlina v Renčah do vasi Gabrje na Italijanski strani meje. Spust je potekal pod pokroviteljstvom občin Renče - Vogrsko, Miren-Kostanjevica in  Sovodnje ob Soči.  Vremenoslovci so napovedovali precej deževno vreme, zato je bila udeležba veslačev nekoliko manjša kot prejšnja leta. Vseeno pa se je na startu zbralo prek 60 udeležencev, ki so bili za svojo ustrajnost nagrajeni z dobrimi pogoji za spust. Napovedanega dežja ni bilo, vreme je bilo sicer oblačno, a temperature ravno prave za veslanja. Vodostaj Vipave je bil nekoliko nizek, tako da običanega spusta čez jez v Renčah ni bilo mogoče izvesti, vseeno pa je bilo dovolj vode za adrenaliske spuste čez naslednje štiri jezove (Bilje, Miren, Orehovlje in Gabrje). Veslači so se okrepčali in pogreli na postanku v Orehovljah, kjer so organizatorji poskrbeli za malico. Na cilju so vse udeležence pogostili organizatorji iz Gaberji. Ob zaključni prireditvi so podelili pokale za najboljše, najbolj ustrajne posameznike in najbolj številčne ekipe.

spust po vipavi 2009 spust po vipavi 2009
Zbor udeležencev spusta po Vipavi pod jezom pri mlinu v Renčah
spust po Vipavi 2009 spust po vipavi 2009
Ogrevanje v brzicah
Visoki start
spust po ipavi 2009 spust po Vipavi 2009

Znak za start ...

Gremo!
spust po Vipavi 2009 spust po Vipavi 2009

Prihod na cilj v Gabrjah

Po treh urah napornega veslanja po vijugastih rokavih skoraj nepremične vode, po številnih nenadnih spopadih z zahrbtnimi brzicami in spusti čez jezove (da ne omenjamo nekoliko opletajočega usmerjanja čolna inventivnega krmarja, ki je s tem znatno podaljšal veslaške užitke cele posadke), je tudi ta ekipa uspešno prestala vodni krst in prispela na cilj.

 

Dogodek: Stoletne poplave reke Vipave v Renčah
 
v ponedeljek   30 marca  2009

Zaradi obilnega deževja, posebej v zgornjem delu vipavske doline, je reka Vipava v noči iz nedelje na ponedljek začela hitro naraščati in v jutranjih urah prestopila prebregove. Renče so bile popolnoma odrezane od preostalega dela Vipavske doline. Vipava je poplavaila vse ceste v dolini, tako da je bila edina prevozna pot čez Vipavo v Italiji na regionalni cesti Gorica - Trst. Vodostaj reke je bil na območju Renč rekorden. Prebivalci ne pomnijo tako visoke vode vsaj v zadnjih petdesetih letih ali več. Popoldne je prenehalo deževati. Razmere so se začele umirjati šele naslednji dan.

Poplave
Poplave marec 2009 Poplave
Ponedeljek zjutraj, 30 marec 2009- Vipava je prestopila bregove, ceste so pod vodo, promet proti Novi Gorici blokiran, še vedno dežuje.
Gladina vode je tik pod starim mostom. Če bi se dvignila še za 30 cm, bi lahko odnesla most.
Poplave marec 2009 Poplave marec 2009
Čez dan se je zjasnilo. Pogled z obronkov Krasa razkrije razsežnost poplave. Njive in ceste so pod vodo. Iznad vode je le novi most in obvoznica (v gradnji). (Foto Borut Kalin)
Voda je segla do prvih hiš v centru vasi. (Foto Borut Kalin)
poplave poplave
Ob mlinu se je Vipava popolnoma izravnala. O jezu ni niti sledi (Foto Borut Kalin)
Pogled na poplavljene njive iz novega mostu proti Renčam.
poplave poplave
   
poplave poplave
Pod starim mostom je voda ustvarjala vrtince in z veliko hitrostjo drla mimo mlina, čez jez, ki je bil več kot tri metre pod gladino.
poplave poplave
Bager na gradbišču obvoznice od novega mosta proti Goriškim opekarnam je popolnoma zalilo. Le del kabine je še gledal iz vode.
Cesta proti bukovici je bila pod vodo in neprevozna.
poplave poplave
Pod vodo se je znašel tudi cvetoč nasad breskev.
Arhitekt je očitno predvidel stoletne vode in konstrukcijo mostu dvignil dovolj visoko, da ga narasla voda tudi v tem ekstremnem primeru ni mogla doseči.
poplave poplave
Pogled na poplavljeno območje ob novi obvoznici mimo Renč.
poplave poplave
Renški grad, tokrat izjemoma ob jezeru.
Pogled na poplavljeni mrtvi rokav reke Vipave ob prekopu pri Goriških opekarnah.

 

 

Čistilna akcija: Poskrbimo za lep izgled našega kraja
 
v soboto  21 marca  2009 ob 9 uri pri starem mostu v Renčah 

Čistilna akcija v Renčah je zelo lepo uspela. Udeležili so se je številni člani Društva Mladi Renče Vogrsko, člani društva Off road,  Jamarskega društva, predstavnik Društva upokojencev iz Renč  in nekateri krajani. Počistili so obe brežini reke Vipave med novim in starim mostom v Renčah. Požagali so naplavljeno drevje in veje ter s traktorji odpeljali nekaj prikolic nabranih smeti.  Tako je čudovit pogled na reko Vipavo, jez, mlin in stari most na vhodu v Renče lahko spet ponos kraja in njegov tradicionalni zaščitni znak!

čistilna akcija čistilna akcija
Vse plastične embalaže in druge odpadke, ki jih vržemo v reko, nekje naplavi na breg kot spomenik sodobne civilizacije.
Rezultat čistilne akcije - ponovno čisto okolje.
Toda ne pozabimo: za čisto okolje moramo skrbeti vsi skoz vse leto.
čistilna akcija čistilna akcija
Na obeh brežinah reke Vipave se je nabaralo za več prikolic smeti. Po večini je te smeti med letom naplavila narasla voda.
 
čistilna akcija čistilna akcija
Našli pa so se tudi "skrtiti zakladi", kot je bila npr zbirka praznih pivovskih flaš v votlem drevesnem deblu ob gradbišču novega mostu.
 
čistilna akcija čistilna akcija

Vsem udeležencem čistilne akcije čestitamo za za izkazano zavest o pomenu čistega okolja in predvsem za nesebični  trud za skupno dobro. Še posebej pa je potrebno izpostaviti pobudnike čistilne akcije -  Društvo Mladi Renče Vogrsko, ki je celotno čistilno akcijo tudi zelo uspešno organiziralo na območju celotne občine Renče-Vogrsko.  Ob taki mladini se nam ni bati za našo prihodnost! Čistilne akcije so ob istem času potekale tudi v drugih krajih občine Renče Vogrsko (v Bukovici, Volčji Dragi in na Vogrskem). Soorganizatorji akcije so bili: občina Renče Vogrsko, KS Renče, KS Bukovica-Volčja Draga in KS Vogrsko. Upamo, da se bodo  v prihodnje takih akcij udeleževala tudi druga društva in krajani v še večjem številu.

Po končanih čistilnih akcijah so se udeleženci zbrali na prigrizku in pijači v Bukovici pri Kulturnem domu.

 

Čistilna akcija: Zbiranje kosovnih odpadkov

V času od 20 do 22. 3.na območju Renč

Za vse krajane  bodo na razpolago  kontejnerji za kosovne odpadke. Predvideni sta dve zbirni mesti - pri Goriških opekarnah in v Oševljeku.

 

Rekreacija: Nordijska hoja

ob ponedeljkih in sredah ob 17 uri. Zborno mesto na starem Placu v Renčah

Pridružite se rekreativni skupini za nordijsko hojo. Sposojanje palic za hojo bo organizirano pred ambulanto v Renčah 15 minut pred začetkom hoje. 
Kontakt: Jelica Turel  041 847 291 

 

Obvestilo: Telekom slovenije d.d. gradi optično omrežje na območju Renč. Zaradi velikosti območja je dela razdelil v dve fazi. Prva faza izgradnje se bliža koncu. Montažna dela bodo predvidoma zaključena konec aprila 2009. Takrat bodo priključili prve naročnike. Druga faza izgradnje je prestavljena v leto 2010 zaradi omejenih investicijskih sredstev Telekoma. Kljub temu bodo že prej poskrbeli za širokopasovne storitve na celotnem območju Renč z manjšimi dodelavami sproščenega obstoječega omrežja.

 

Prireditev: Gledališka predstava - politična satira - monolog Borisa Kobala

v petek 20 marca  2009 ob 20 uri v Kulturni dvorani v Renčah 

Kaj so že končali most v Renčah?

- Ne!

Alora pridem več k'sno!!  

B. Kobal
Več o predstavi v napovedniku Cafe Teatra

Boris Kobal se nam bo predstavil v vlogi vodovodarja Joškota Duše v politični satiri - monologu "Kdo vam je pa to delu?" avtorja Marka Pokorna

Predstavo organizira Društvo Mladi Renče-Vogrsko. Zaradi velikega zanimanja so vstopnice dostopne tudi v predprodaji. Cena 10 EUR.

Prodaja vstopnic: 

Vabljeni!

 

Prireditev: Reportaža iz relija Dakar

v petek 13 marca  2009 ob 20 uri v Kulturni dvorani v Renčah 

Raily Dakar po Južni Ameriki je v sliki in besedi predstavil dr. Darij Novak, član spremljevalne ekipe puščavskega lisjaka Mirana Stanovnika

 

Prireditev: Koncert vrhunske vokalno instrumentalne skupine Gemaj iz Makol.

v soboto 7. marca 2009 ob 19h  v kulturni dvorani v Renčah 

V Renčah nas je na predvečer 8. marca ponovno obiskala skupina Gemaj iz Makol, ki nas je v lanskem letu navdušila s koncertom v okviru prireditev Mohorjevo 2008.  Tudi tokrat so polno dvorano ljubiteljev petja in instrumentalne glasbe  očarali z vrhunskimi priredbami in izjemno doživeto interpretacijo narodnih  in drugih  pesmi.

Gemaj renče 2009

Vokalno instrumentalna skupina  Gemaj na koncertu v kulturni dvorani v Renčah na predvečer dneva žena: Sandi Kavkler (mandolina), Mladen Ravnikar (bas), Boštjan Pušaver (kitara), Sandi Dovar (kitara). 

Gemaj renče 2009
 Utrinki iz koncerta skupine Gemaj 
Gemaj renče 2009 Gemaj renče 2009
Gemaj renče 2009

Gemaj renče 2009

Koncert je povezovala Jerneja Krapše 
Gemaj renče 2009
Posebni gostje večera - skupina pevcev iz Renč: vsem ženam in dekletom na čast so zapeli tri pesmi ob spremljavi skupine Gemaj.
Gemaj renče 2009 Gemaj renče 2009
Po koncertu je sledilo druženje publike z nastopajočimi ob pršutu in pijači pozno v noč. V prijetnem vzdušju so navdušeni obiskovalci lahko zapeli skupaj glasbeniki in na ta način zaokrožili čudovit glasbeni večer.

 

Prireditev: Renški športniki prejeli nagrade in priznanja Športne zveze Nove Gorice

9. februar 2009 v Novi Gorici

Med letošnjimi prejemniki priznanj in Bloudkovih značk Športne zveze Nove Gorice so tudi številni renški športniki in športni delavci, ki so v preteklem letu dosegli  vrhunske državne in mednarodne uvrstitve oziroma prispevali k razvoju športa v Renčah. Posebej pa velja omeniti, da je Zlato Bloudkovo značko za dolgoletno uspešno delo na področju športa prejel Arčon Ivan (Jano).S športom v Renčah se aktivno ukvarja od svoje mladosti: takoj po drugi svetovni vojni: gimnastika, odbojka, plavanje; od samega začetka leta 1952 pa je bil soustanovitelj in dolga leta aktivni član vaterpolo kluba Renče; vedno aktiven pri organizacijah in neutruden na delovnih akcijah pri zagotavljanju infrastrukture in dobrih pogojev za različne športne panoge v Renčah, v zadnjih letih pa aktiven balinar pri renškem balinarskem klubu, kjer deluje kot igralec in nepogrešljiv športni delavec.

Čestitamo!!!

 

Prireditev: Proslava v počastitev kulturnega praznika

Petek 6. februar 2009 ob 18h  v kulturni dvorani v Renčah

 Učenci renške osnovne šole so s pevsko in recitacijsko prireditvijo obeležili slovenski kulturni praznik.

 

Vabilo: Plesne vaje v Renčah

ob sobotah ob 18:30 in ob 20h na kotalkališču v Renčah 

V januarju 2009 vabi Plesna šola Miro v začetni in nadaljevalni tečaj različnih plesov na kotalkališču v Renčah. Začetni tečaj je potekal ob 18:30, nadaljevanji pa ob 20h.

 

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011