Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2006

 

Prireditev: VESELI   DECEMBER 2006 

Ob izteku leta 2006 so predpraznične in praznične dneve zapolnile številne prireditve in božično novoletna srečanja.  

16. 12. 2006: 

Ob  10.00 uri se je začel pod starim mostom v Renčah Novoletni potop.

Ob  14.00 uri se je pričelo praznovanje s programom, ki sta ga priredila  Osnovna šola Renče in POŠ Bukovica ter KS Renče v športnem parku v Renčah. Program je zajemal kratko predstavitev posameznih razredov, dramski krožek je zaigral igrico Sneguljčica.   Na  dobrodelni stojnici je potekala prodaja izdelkov, ki so jih pripravili učenci OŠ Renče in Karitas Renče.  RK Renče je organiziral pečenje palačink in tople napitke za vse udeležnce .Primož Kobal je kot glasbeni gost in moderator povezoval dogajanje.

Kmalu po 16. uri  je čez prizorišče preletel Dedk Mraz v malem avionu, pristal nekje v okolici Renč in se na prizorišče pripeljal s kočijo v spremstvu Babice Zime, zajčkov in palčkov. Že na mostu ga je pričakala množica otrok in staršev in ga pospremila do prireditvenega prostora. Dedek Mraz je obdaril najmlajše in vsem zaželel veliko lepega v Novem letu.

Ob  19.00 uri se je na kotalkališču v Renčah pričela novoletna revija Kotalkarskega kluba Renče z naslovom Sinji galeb. Tudi letos so Renški kotalkarji (vsi: od najmlajših članov, ki so se šele naučili prvih spretnosti na nemirnih koleščkih, pa do vrhunskih mojstrov, ki pobirajo medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih v kotalkanju)  nabito polno dvorano popeljali v čarobni svet barv, glasbe, tehnične dovršenosti in  izrazne elegance umetnostnega kotalkanja. 

22. 12. 2006:  je ob 18.00 uri na Trgu v Renčah  potekal sprejem Luči miru iz Betlehema.

23. 12. 2006:  od 9. 00 ure dalje je na Trgu v Renčah potekala prodaja na  dobrodelni stojnici. Na voljo so bili  topli napitki in prigrizki. Dogajanje so popestrili zvoki harmonike.

 

26. 12. 2006:   je bil ob 17.00 uri na kotalkališču v Renčah koncert Pihalnega orkestra Vogrsko. V programu so poleg orkestra sodellovali še: moški pevski zbor Lijak 1883 Vogrsko, Moški pevski zbor Provox, solopevci ter člani Kotalkarskega kluba Renče.

31. 12. 2006:     se je ob 21. 00 uri na kotalkališču v Renčah pričelo

SILVESTROVANJE

SKUPNO PRIČAKOVANJE NOVEGA LETA  

krajanov vseh treh krajevnih skupnosti  
občine Renče-Vogrsko

Prireditve se je udeležilo preko tristo krajanov. Za hrano in pijačo  je bilo posrkbljeno. Na prireditvi je Iigral ansambel  Limit. Program je povezoval  g. Milan Štulc. Predstavile so se krajevne skupnosti, ki so tudi pripravile stojnice z domačimi dobrotami. Presenečenje večira je bil obisk "Helene Blagne", ki ji je mogoče manjkal stas svoje vzornice, zato pa ji ni manjkal njen glas.

Z odštevanjem nas je v Novo leto popeljal župan naše nove občine, Aleš Bucik. Sledil je  polnočni ognjemet in zabava s plesom se je nadaljevala do jutra. 

 

Dogodek:  Tradicionalni Božični potop v reki Vipavi pod starim mostom v Renčah

16. december 2006 ob 11:30h 

Potop so organizirali potapljači iz Potapljaškega društva Soča Nova Gorica.  Pred prireditvijo so  potapljači in vsi prisotni z minuto molka počastili spomin na dva kolega, ki sta tragično preminula v tem letu. Tridesetega oktobra je za posledicami nesreče umrl Matej Jakin, član PDP Soča.  Prvega decembra pa je nepričakovana in prezgodnja smrt vzela uspešnega potapljača in podvodnega fotografa Smiljana Zavrtanika, ustanovitelja Športno kulturnega društva Vodan

Na prireditvi so potapljači kot vsako leto doslej  okrasili božično jelko pod vodo in jo nato dvignili iz vode in obesli pod mostom. Vreme med potopom je bilo lepo. Občasno je iza oblakov posijalo sonce. Udeleženci in številna publika se je lahko pogrela z vročim čajem, kuhanim vinom in toplo malico. Potop so popestrili s tekmovanjem v iskanju  skritega pršuta in nekaj buteljk šampanjca, ki so jih prejšnji dan organizatorji skrili pod vodo.  Vidljivost pod vodo je bila dobra, tako da iskanje ni bilo prezahtevno. Zmagovalec si je prislužil pravi pršut - na suhem. 

Potop 2006  
Priprave pred potopom v mrzlo vodo (8 st.)
 
potop 2006 potop 2006
Med krašenjem božične jelke.
Božična jelka je okrašena in pripravljena za dvigovanje iz vode.
potop 2006 potop 2006
V zimskem času se reka Vipava dovolj zbistri, tako da je med božičnim potopom mogoče narediti tudi kak zanimiv podvodni posnetek.
Trofeja!

 

Zanimivost: prof. dr. Iztok Arčon (ob prostem času tudi urednik teh spletnih strani) je prejel Zoisovo priznanje za posebne raziskovalne dosežke na področju rentgenske absorpcijske spektroskopije. Slavnostna podelitev je potekala v Cankarjevem domu 27. 11. 2006.

Iztok  
Dobitnikom Zoisovih nagrad in priznanj je čestital tudi predsednik vlade republike slovenije Janez Janša.
 

 

Dogodek: Sara Pregelj, članica kotalkarskega kluba Renče, je dosegla tretje mesto v kombinaciji na svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v mladinski kategoriji v Murciji (Španija 27. 11. - 1. 12. 2006). Čestitke za ta izjemen uspeh!  

 

kotalkanje Sara kotalkanje Sara
Sara Pregelj - bronasta medalja na svetovnem prvenstvu v kotalkanju (Španija 2006). 
(foto: arhiv KK Renče)
Sara Pregelj med nastopom na svetovnem prvenstvu v kotalkanju (Španija 2006).
(foto: arhiv KK Renče)
kotalkanje Sara
Sara Pregelj med nastopom na svetovnem prvenstvu v kotalkanju (Španija 2006) - obvezni liki.
(foto: arhiv KK Renče)

 

Veliki dogodek: 750 obletnica prve pisne omembe Renč. 

Renče so kraj z izjemno bogato zgodovino. Prva znana pisna omemba Renč je iz leta 1256, ko se kraj omenja skupaj z ministerialom goriškega grofa Romanom de Renzach.   Letos bomo torej obeležili častitljivo obletnico: z gotovostjo lahko trdimo, da Renče obstajajo že vsaj 750 let. 

Slovanska poselitev naših krajev sega verjetno v čas med letom 800 in 1000.  V 12. ali najkasneje 13. stoletju je bil na mestu današnjega gradu v Renčah ob starem trgu  postavljen  stolp z obzidjem (haws und turn). Renški grad oz. dvorec  je sprejel ime po imenu vaškega naselja (Milko Kos, O imenih nekaterih krajev v slovenskem Primorju, str. 13). To dejstvo izhaja tudi iz  Urbarjev slovenskega Primorja.  Iz leta 1410 se je ohranila prva omemba renškega fevdalnega sedeža. Od leta 1464 do konca osemdesetih let 16. stoletja je bil renški fevd v rokah plemiške družine Hofer, katere člani so bili sicer v 16 stoletju bolj znani kot zastavni gospodje in glavarji v Devinu. Študijo tega obdobja je objavil zgodovinar Vojko Pavlin v delu z naslovom "Gospostvo Renče in Hoferjevi renški urbarji 16. stoletja" Kronika, UDK 347.236(497.12 Renče)"15" 338(497.12 Renče) ). Članek je izšel 20. 6. 2003.

Ob počastitvi 750 letnice  prve pisne omembe Renč je v letošnjem in naslednjem letu letu  predvidenih več dogodkov: 8. decembra bo potekala slavnostna seja Sveta krajevne skupnosti Renče, v aprilu ali maju 2007 pa se bo zvrstilo več kulturno zgodovinskih prireditev, razstav in okroglih  miz, na katerih bodo  priznani slovenski strokovnjaki skupaj z domačini poskušali poglobljeno predstaviti Renče iz vidika zgovine, geografije, arheologije, geologije, etnologije  ...

 

Novost: Na spletu je začela delovati predstavitev nove občine Renče-Vogrsko, ki jo pripravlja skupina mladih študentov iz treh krajevnih skupnosti občine Renče-Vogrsko. Obiščite jih na naslovu: www.rence-vogrsko.com

 

Volitve: Nova občina Renče - Vogrsko ima prvega župana. V drugem krogu volitev je bil  za župana izvoljen Aleš Bucik. Čestitke in uspešno delo županu in članom občinskega sveta!

 

Dogajanje: Jeseni 2006 bodo potekale volitve za občinski svet in župana  nove občine  Renče-Vogrsko. Predvideni sta dve volilni enoti: KS Renče, kjer bomo volili 7 članov občinskega sveta in KS Bukovica - Volčja draga ter KS Vogrsko, kjer bodo volili 8 članov občinskega sveta.  Predvolilne aktivnosti so že v polnem teku. Poleg strankarskih kandidatov bodo na volitvah nastopile tudi nestrankarske liste, ki jih predlagajo skupine volilcev iz območja treh krajevnih skupnosti. V Renčah sta svojo volilno listo doslej (april 2006) napovedali dve nestrankarski skupini volilcev: združenje nestrankarskih volilcev Skupaj ter Lista za našo občino. 

 

Prireditev: Proslava ob 65. obletnici ustanovnega sestanka OF za Primorsko 

16. september 2006 na Trgu v Renčah in na Kremancah

V soboto 16. 9. 2006 smo se v Renčah pridružili počastitvi 65 obletnice ustanovitve OF v Sloveniji. Spomnili smo se tistih mož, ki so pred 65 leti na sestanku na Kremancah sprejeli sklepe o organizaciji oboroženega odpora v sklopu Osvobodilne Fronte in s tem v naših krajih začeli z uporom proti okupatorju. To je bil začetek štiriletne borbe, ki je pripeljala do ponovnega združenje Primorske z matično domovino Slovenijo. 

Na Kremancah so se v največji tajnosti tedaj sestali Anton Velušček iz Ločnika (odposlanec komunistične partije Slovenije), Angel Kodrič, Lucijan Bratkovič, Avgust Špacapan, Franc Brumat, Jože Volk, Franc Škabar in Bogomil Vižintin, vsi iz Renč, Avgust Dugulin in Leopold Štolfa iz Škrbine na Krasu, Aleksander Silič iz Bilj ter Cvetko Žižmond z Vogrskega in Franc Žižmond iz Volčje Drage. Vsi udeleženci sestanka so že pokojni, v našem spominu pa trdno ohranjamo izročilo njihove odločitve.

spominska plošča
Odkritje spominske plošče na trgu v Renčah. (foto: Leo Caharija)

V prvem delu prireditve je ob 14:30  na Trgu v Renčah potekala slovesnost ob odkritju spominske plošče prvi partizanki iz Renč Cvetki Vodopivec - Svobodi in komandantu Briško-Beneškega odreda Zvonimirju Vodopivcu - Nazdarju.

vodopivec Nazdar
Cvetka Vodopivec - Svoboda je bila prva partizanka iz Renč. Leta 1941 se je vključila v boj za svobodo in pravice slovenskega naroda. Kot prvoborka je bila vključena  v partizanskem bataljonu Simona Gregorčiča, ker je bila aktivistka v odgovornih političnih funkcijah. Konec leta 1944 so jo aretirali Namci in poslali v koncentracijsko taborišče Ravensbrueck, kjer je tudi težko zbolela. Po vojni se je dolgo zdravila na golniku, potem pa se je angažirala v političnem življenju. Dva mandata je bila poslanka v  republiški skupščin. Bila je nosilka Partizanske spomenice 1941. Zvonimir Vodopivec - Nazdar je bil komandat Briško-beneškega odreda. S setro Cvetko sta partizanila skupaj tudi  v Kraški četi in nato v Gregorčičevem bataljonu.  Po vojni je nadaljeval delo v vojski. Nekaj časa je bil vojaški ataše na jugoslovanski ambasadi v Milano. Svojo vojaško karjero pa je končal kot polkovnik JLA v ljubljani. Tudi on je bil  nosilec Partizanske spomenice 1941.

 

Osrednja proslava  ob 65 obletnici ustanovitve OF se je pričela ob 16:00 na Kremancah. Zbrane so najprej pozdravili Marjan Murovec, predsednik KS Renče ter Alessandro Pressotti in Diego Moretti v imenu ANPI in pobratene občine Štarancan. Slavnostni govornik je bil Janez Stanovnik, predsednik Zveze združenj borcev  in udeležencev NOB.  V kulturnem programu je nastopil Tržaški partizanski pevski zbor. 

Kremance 2006

Renče so vas z izjemno in pestro zgodovino, še posebej znamenito v času narodno osvobodilnega boja.

Vas je bila znana po pokončni nacionalni drži že med obema svetovnima vojnama. Bila je znana po protifašistični dejavnosti s ciljem osvoboditve Primorske izpod italijanske okupacije, na katero so fašistične sile reagirale zelo agresivno. Zapirali in mučili so prebivalstvo, v italijansko vojsko so mobilizirali skoraj vse moške, saj so se bali, da bi odšli v partizane že kmalu po napadu Italije na Jugoslavijo ...

Kljub vsemu pa se je že v letu 1941 začelo organizirano delo za osvobodilno fronto s pripravami na oborožen upor, ki so mu kmalu sledili odhodi v partizane, boj za osvoboditev in priključitev Primorske k matični domovini. V gibanju so sodelovali praktično vsi vaščani, od otrok do starcev, posebno vlogo pa so odigrale matere in žene pa tudi mladina.

(odlomek iz otvoritvenega nagovora Marjana Murovca, predsednika Sveta KS Renče)

kremance 06

Renški pesnik je zapisal:

Misel na tisti čas je vznemirljiva podoba človeških usod,
strahu in upanja,
pretresljivih, kakor večnost dolgih trenutkov.

Je mogoče opisati obupni krik matere, 
ki ji grozijo z življenjem njenega otroka?
Je mogoče razkriti ognje v duši starega revolucionarja, ki si je prerezal žile, da ne bi popustil, da ne bi klonil?
Je mogoče slutiti krvavi prezir mladeniča, visečega z glavo navdol, prebičanega, ponižanega?

In dekleta...tihi, krvaveči stok deklet...

kremance 06

Proslava na Kremancah: Slavnostni govornik Janez Stanovnik je udeležencem slikovito in doživeto podal pregled polpretekle zgodovine na Primorskem, prepleten z lastnimi spomini na takratne dogodke, in ga navezal na aktualne dogodke v Sloveniji. 

Stanovnik

"NOB na Primorskem ni bil nikdar ideološki", je  med drugim poudaril Janez Stanovnik v svojem govoru in pozval, naj se dogajanja med in po vojni znanstveno raziščejo in naj se objavi skupno poročilo slovenskih in italjanskih zgodovinarjev.

Od tej priložnosti sta KS Renče in Zveza borcev iz Renč prevzeli pokroviteljstvo nad Goriškim vojnim področjem. Župan MO Nova Gorica Mirko Brulc je podelil KS Renče plaketo za  tradicionalno uspešno organizacijo spominske prireditve na Kremancah. Franc Črnugelj Zorko  je v imenu odbora Briško-beneškega odreda podelil znake priznanja:

  • Janezu Stanovniku, predsedniku Zveze združenj borcev in udeležencev NOB
  • Miranu Pahorju, predsedniku Zveze borcev Renče,
  • Miru Kraglju iz Šempasa. 
kremance - Pahor

 

Miran Pahor, predsednik Zveze borcev Renče in Marjan Murovec, predsednik Sveta KS Renče, med podpisom dokumenta o prevzemu pokroviteljstva nad Goriškim vojnim področjem.  
kremance 06  
Tržaški partizanski pevski zbor je zaključil prireditev z recitalom domoljubnih in borbenih pesmi iz različnih držav.   

Po končani proslavi je sledilo družabno srečanje s partizanskim golažem v Markovi koči na Kremancah.

 

Prireditev: Mohorjevo 2006 

8. julij 2006 v Športnem parku Renče - ob nogometnem igrišču in kotalkališču

V soboto 8. 7. je v Renčah potekal tradicionalni krajevni praznik. Čez dan so se krajani v športnem parku udeležili športnih in drugih družabnih iger: 

Tekmovanje v balinanju (tričlanske ekipe)
Nogometni turnir (tričlanske ekipe)
Škuljada (tričlanske ekipe).
Pikado (tričlanske ekipe).
Briškuljada (dvojice).
Tekma v vlečenju vrvi (6 članske ekipe)
Tek na hoduljah ( tekmovalci do 18 let)

knjiznica V sklopu krajevnega praznika je bila ob 15h  na Trgu otvoritev nove knjižnice in čitalnice.
Kulturni program ob otvoritvi so pripravili učenci OŠ Renče in KS Renče. mohorjevo 2006
mohor 2006 Zvečer so bili razglašeni rezultati športnih prireditev.  Poskrbljeno je bilo tudi za zabavo s plesom z ansamblom MAESTRAL BEND iz Kopra.

(foto: J. Lipušček)

Etnološko-zgodovinski del  prireditve pa je bil organiziran v sklopu praznovanja 750 obletnice prve pisne omembe Renč.

 

Dogodek: Tradicionalno postavljanje mlaja.

30. april 2006,

Tudi letos so se v vseh ulicah in zaselkih v Renčah krajani izkazali s postavljanjem mlaja. Najvišji so segali čez dvajset metrov v višino. 

mlaj 2006 mlaj 2006
mlaj 2006
Mlaj pri Turelih (foto: J. Tomšič)
 

Umetnost postavljanja mlaja se začne pri izbiri primernega vitkega in ravnega bora. Drevo je nato potrebno obdelati in okrasiti z venci iz bršljana in na koncu orjaško deblo dvigniti in pravnati v pokončno lego, da lahko na vrhu  ponosno zaplapola slovenska zastava. Celoten postopek zahteva precejšnjo izurjenost in spretnost postavljalcev. 

Ročno dvigovanje mlaja  pri Turelih
(foto: J. Tomšič)
Dvigovanje mlaja  pri Žigonih

 

Dogodek: Tradicionalni pohod iz Renč na Trstelj

27. april 2006, zjutraj 

Deževno vreme je letos žal preprečilo namero številnih pohodnikov, ki so se želeli podati na tradicionalni pohod iz Renč na Trstelj.

 

Dogodek: Tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi:  Renče - Gabrje (I)

23. april 2006 ob 11h. Zborno mesto in start pod mostom v Renčah

Pod pokroviteljstvom občin Sovodnje ob Soči, Miren-Kostanjevica in Nova Gorica je v nedeljo potekal tradicionalni spust po reki Vipavi.  V čudovitem sončnem pomladnem vremenu se je tudi letos zbralo veliko število ljubiteljev veslanja z obeh strani meje. Letošnja trasa je bila nekoliko krajša, potekala je do vasi Gabrje v Italiji, namesto do Sovodenj oziroma izliva Vipave v Sočo kot doslej.  Pogoji za veslanje so bili odlični, poskrbljeno je bilo tudi za okrepčilo na vmesnem postanku pri jezu v Orehovljah.

Zbiranje na startu pod mostom v Renčah 
Pred spustom čez jez.
V brzicah pod jezom.
Ogrevanje
Še zadnje priprave
Na pot. 

In so šli... 

 

Dogodek: V sredo 1. marca 2006 je Državni zbor ustanovil novo občino Renče - Vogrsko. S tem je dokončno potrdil voljo krajanov krajevnih skupnosti Renče, Vogrsko, Bukovica  in Volčja Draga, ki so se na referendumu (29. 1. 2006) izrekli za  ustanovitev nove občine  Renče-Vogrsko in s tem za izločitev iz mestne občine Nova Gorica, katere del so bile doslej

Več o ustanovitvi nove občine >

 

Novica: Odslej lahko spremljate dejavnost Športnega društva Partizan Renče  na njihovih novih spletnih straneh: http://www.sd-partizan-rence.si

 

Prireditev ob kulturnem prazniku  

7. februar 2006 ob 18h v kulturni dvorani v Renčah 

Na prireditvi so pred nabito polno dvorano nastopili učenci osnovne šole Renče z recitali, glasbenimi in plesnimi točkami. Slavnostni govornik je bil Radivoj Pahor, ki je med drugim opozoril  na pomen kulture v današnji potrošniški družbi. Podal je pobudo, da bi sprehajalno pot od Arčonov do Gradišča poimenovali Gregorčičeva pot v spomin na pesnika Simona Gregorčiča, ki je nekaj let živel  in ustvarjal na Gradišču. V zaključku svojega nagovora pa nas je še spomnil na vedno (tudi danes) aktualno sporočilo Prešernove Zdravljice:

Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbrat'li,
ker dobro v srcu mislimo;
dokaj dni
naj živi
vsak, kar nas dobrih je ljudi!

 Prireditev se je zaključila z nastopom moškega pevskega zbora Provox. 

 

Dogodek: Referendumu ZA  ustanovitev nove občine  Renče-Vogrsko.

V nedeljo 29 januarja 2006 so se krajani  Renč, Vogrskega, Bukovice  in Volčje Drage na referendumu izrekli ZA  ustanovitev nove občine  Renče-Vogrsko. Volitev se je udeležilo 2.373 volivcev, kar je 67,65 %  vseh volilnih upravičencev. Za novo občino se je izreklo 61,95 %, proti pa 37,00 % udeležencev. Izidi glasovanja so bili podobni na vseh vseh petih voliščih (tri v KS Renče, eno v KS Vogrsko in eno v KS Bukovica Volčja Draga).

Pobudo o ustanovitvitvi nove občine Renče - Vogrsko so pripravile tri krajevne skupnosti: Renče, Bukovica - Volčja draga in Vogrsko, ki so doslej bile del mestne občine Nova Gorica. Nova občina bo imela 4100 prebivalcev, po površini bo obsegala 36 km^2. Vlada republike slovenije je 24. 11. 2005 sprejela pobudo krajanov o ustanovitvi nove občine Renče - Vogrsko. Predlog je potrdil tudi  parlament dne 14. 12. 2005. 

Več na spletnih straneh: www.rence-vogrsko.si/

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011