Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2007

 

Prireditev: Silvestrovanje na kotalkališču v Renčah

31. decembra 2008 ob 19 uri na pokritem kotalkališču v Renčah

 

silvestrovanje 2007
..Pokrito kotalkališče v Renčah, posebej okrašeno za novoletne prireditve in skupno silvestrovanje.

SKUPNO PRIČAKOVANJE NOVEGA LETA  krajanov vseh treh krajevnih skupnosti  občine Renče-VogrskoZa hrano, pijačo in zabavo je bilo poskrbljeno. Na prireditvi je igral ansambel  Limit,  nastopili so tudi mladi glasbeniki, in seveda ni manjkal veliki polnočni ognjemet.

 

Prireditev: Božično novoletni koncert Pihalnega orkestra Vogrsko

26. decembra 2008 ob 19h na kotalkališču v Renčah

Organizator Pihalni orkester Vogrsko je k sodelovanju povabil veliko gostov zato  se nam obeta zanimiv program v katerem bodo nastopali: Pihalni orkester Vogrsko, MoPZ Lijak 1883 Vogrsko, MPZ Senožeče, MPZ Primorje Ajdovščina, Kotalkarski klub Renče, Mažoretke iz Prvačine ter plesna skupina.

 

Prireditev: Novoletni živ-žav in prihod Dedka Mraza.

v soboto  22. decembra 2008 ob 14h na Starem Placu v Renčah

Na Starem trgu v Renčah je potekal vaški sejem. Na njem so otroci OŠ Renče in POŠ Bukovica skupaj s starši in krajani s petjem, glasbo, plesom, izdelovanjem razno raznih reči, igranjem otroške tombole za gumbe, tradicionalnim kuhanjem repe v alfi, pečenjem kropirja in jabolk v oglju, pripravo palačink  in še marsičem popestrili prednovoletno dogajanje. Na koncu nas je obiskal Dedek Mraz, ki se je na prizorišče spremstvu Babice Zime, zajčkov in palčkov letos pripeljal s pravim vlakom. Pozdravil je številne obiskovalce in obdaril najmlajše, ter nato še vse povabil na vožnjo z  vlakom.

ziv zav 07 dedek mraz 07
Živ žav v pričakovanju Dedka Mraza.
Pozor!!! Naredite prostor! Vlak je pripeljal ne prvi peron! Pripeljal je Dedeka Mraza in Babico Zimo v spremstvu zajčkov in palčkov.
dedek mraz 07 dedek mraz 07
Dedek Mraz, nekoliko utrujen od dolge vožnje, pa vseeno dobre volje, je v spremstvu  Babice Zime izstopil iz vlaka z zvrhanim košem daril in pozdravil zbrane otroke, ki so ga  željno pričakovali. Dedek Mraz. je nagovoril vse obiskovalce, še posebej najmlajše, ki jih je tudi obdaril.
break dance Ognjemet
Na prireditvi so nastopili vrhunski break-dancerji.
Živ-žav se je zaključil z lepim ognjemetom. 

 

21. 12. 2007: Telovadna akademija

ob 18.00 uri v telovadnici v Renčah

Športno društvo Partizan Renče je priredilo tradicionalno telovadno akademijo, na kateri so člani društva predstavili gimnastične točke. Sodelovali so vsi, od najmlajših - cicibanov, ki vadijo (in so tudi nastopili) skupaj s starši, dečki in deklice v različnih starostnih skupinah, ki so prikazali skupinske gimnastične točke v parterju in na orodjih, pa vse do članov, ki so prikazali vratolomne skoke na mali prožni ponjavi. Prireditev se je zaključila s prihodom Božička, ki je obdaril člane društva.

15. 12. 2007: Veselo predpraznično druženje 

od 9.00 ure dalje na Trgu v Renčah

Krajane Renč in druge obiskovalce je v sončnem sobotnem dopoldnevu na Trgu v Renčah pričakalo pestro in veselo predpraznično dogajanje ob stojnicah pod Novoletno jelko. Mimoidoči so se lahko pogreli z različnimi toplimi napitki, in prigrizki. Organizirana je bila tudi  prodaja domačih izdelkov na dobrodelni stojnici. Dogajanje je poživila glasba v živo s harmoniko.

 

Dogodek: Božični potop v reki Vipavi

od 11.00 ure dalje pod starim mostom v Renčah

Letos je v reki Vipavi potekal že 17. tradicionalni božični potop, ki  ga je tudi tokrat organiziralo Društvo za podvodne dejavnosti >SOČA< Nova Gorica. V ledeno mrzli vodi so potapljači okrasili novoletno jelko in jo nato okrašeno dvignili iz vode in obesili pod mostom. Dogajanje pod vodo je še dodatno popestril lov lov na potopljeni pršut. Gledalci na suhem pa so se lahko pogreli ob toplih napitkih in prijetnem klepetu..

potop 07 potop 07
Priprave ...
potop 07

potop 07

Izvedba ...

 

potop 07
Voila ... 

 

Dogodek: Božično novoletna kotalkarska revija KK Renče

ob 19.00 uri na pokritem kotalkališču v Renčah

Kotalkarski klub Renče vsako leto že tradicionalno prireja božično novoletno kotalkarsko revijo. Člani kluba so v čudovito okrašeni kotalkarski dvorani pripravili skupinske in posamične plesne točke, ki so bile prava paša za oči. S svojim programom na kotalkah in rolerjih so se letos predstavili tudi nekateri starši, ki so se za ta nastop posebej  pripravili. Sodeloval pa je tudi odlični plesni par iz Italije. Za popestritev so poskrbeli mladi člani kotalkarskega kluba, ki so med posameznimi kotalkarskimi točkami natopili z recitacijami in glasbenimi nastopi.

revija revija
   
revija revija
 
revija revija
   

revija

revija
   

Kotalkarska revija je navdušila nabito polno dvorano. Na tribunah je bilo komaj dovolj mest za številne obiskovalce, ki so z bučnimi aplavzi pozdravili ve nastopajoče, tako tiste najmlajše, ki so komaj začeli s kotalkanje in v kratkem času osvojili osnovne korake na zmuzljivih koleščkih, pa do vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev kotalkarskega kluba Renče, ki dosegajo vrhunske rezultate ne le na državnih prvenstvih, ampak tudi v evropskem in svetovnem merilu. Še posebej smo lahko ponosni na Lucijo Mlinarič, ki je med drugim na svetovnem prvenstvu v kotalkanju dosegla izjemno drugo mesto v kombinaciji, ter Saro Pregelj, ki je bila na svetovnem prvenstvu četrta

Ob zaključku revije se je nastopajočim na kotalklah pridružil Božiček. Člani kluba, tekmovalci in trenerji  so prejeli priznanja za požrtvovalno delo in za dosežene vrhunske uspehe državnih na mednarodnih tekmovanjih.

 

Dogodek: Krasitev Novoletne jelke 

13. 12. 2007:ob 18.00 uri na trgu  v Renčah

Praznično vzdušje ob zaključku leta v našem kraju nam je tudi letos pričarala velika Novoletna jelka, ki so jo krajani postavili na trgu v Renčah. Ob krasitvi novoletne jelke, ki je potekala v večernih urah, so organizatorji poskrbeli tudi za kratek kulturni program, pogostitev in seveda prijetno druženje.

Dogodek:Prihod Miklavža 

5. 12. 2007 ob 18.00 uri v Kulturni dvorani v Renčah

Renške otroke je v kulturni dvorani obiskal  Miklavža in jih ob tej priliki tudi obdaril. Na prireditvi je sodeloval  Mladinski pevski zbor iz Podnanosa. 

 

Prireditve  ob 750 obletnici prve pisne omembe Renč

18 - 27. maj 2007

Renče so kraj z izjemno bogato zgodovino. Prva znana pisna omemba Renč je iz leta 1256, ko se kraj omenja skupaj z ministerialom goriškega grofa Romanom de Renzach.   Letos bomo slavnostno obeležili častitljivo obletnico: z gotovostjo lahko trdimo, da Renče obstajajo že vsaj 750 let. 

Slovanska poselitev naših krajev sega verjetno v čas med letom 800 in 1000.  V 12. ali najkasneje 13. stoletju je bil na mestu današnjega gradu v Renčah ob starem trgu  postavljen  stolp z obzidjem (haws und turn). Renški grad oz. dvorec  je sprejel ime po imenu vaškega naselja (Milko Kos, O imenih nekaterih krajev v slovenskem Primorju, str. 13). To dejstvo izhaja tudi iz  Urbarjev slovenskega Primorja.  Iz leta 1410 se je ohranila prva omemba renškega fevdalnega sedeža. Od leta 1464 do konca osemdesetih let 16. stoletja je bil renški fevd v rokah plemiške družine Hofer, katere člani so bili sicer v 16 stoletju bolj znani kot zastavni gospodje in glavarji v Devinu. Študijo tega obdobja je objavil zgodovinar Vojko Pavlin v delu z naslovom "Gospostvo Renče in Hoferjevi renški urbarji 16. stoletja" Kronika, UDK 347.236(497.12 Renče)"15" 338(497.12 Renče) ). Članek je izšel 20. 6. 2003.

 

750 let 750 obletnica
Dokument, ki prvič omenja Renče v zvezi s plemičem Romanom de Renzach je datiran: 15 januar 1256. Vsebina rokopisa je bila natisnjena leza 1878, original pa je v ohranjen v privatni zbirki v Italiji.
Dokument iz leta 1404, v katerem je omenjena članica plrmiške družine von Rentschach.

 

Ob počastitvi 750 letnice  prve pisne omembe Renč se je v času od 18 do 27. majem  zvrstilo več kulturno zgodovinskih prireditev, razstav in okroglih  miz, na katerih so  priznani slovenski strokovnjaki skupaj z domačini poskušali poglobljeno predstaviti Renče iz vidika zgovine, geografije, arheologije, geologije, etnologije  ... Vsebino predavanj bo mogoče prebrati v zborniku vseh prispevkov, ki jih bodo pripravili predavatelji okroglih miz in bo izdana predvidoma v letu 2008.

Za uspešno organizacijo in koordinacijo prireditev je na prvem mestu zaslužen ožji organizacijski odbor v sestavi: Miran Pahor (predsednik odbora), Radivoj Pahor, Branka Pregelj Arčon, Slavko Hrast, Katjuša Žigon in Uroš Martinuč. Nepogrešljivo organizacijsko podporo je nudila Krajevna skupnost Renče na čelu s predsenikom KS Marjanom Morovcem. Prireditev so podprli člani občinskega sveta in odbora za družbene dejavnosti občine Renče-Vogrsko. Razstavo v renškem gradu sta omogočili družini Stepančič in Jevšček, ki sta odstopili prostore grajske kleti za postavitev razstave o zgodovini Renč. Razstavo zgodovinskih dokumentov v renškem župnišču, je omogočil renški župnik g. Slavko Hrast. Izvedbo okroglih miz je omogočila OŠ Renče v svoji knjižnici, poleg tega so v prostorih OŠ Renče upripravili razstavo z naslovom Značilnosti domačega kraja. Pri izvedbi prireditev ob 750 obletnici prve pisne omembe Renč so sodelovali tudi: organizacija rdečega križa Renče (v sklopu katerega so renške žene pripravile pogostitev z domačim pecivom), posamezni krajani, ki so za pogostitve pekli domač kruh, moški pevski zbor Provox, kotalkarski klub Renče, športno društvo Partizan Renče, društvo upokojencev Renče, Zveza borcev Renče, balinarsko društvo Renče, ribiška družina Renče, Lovska družina Fajtji hrib Renče, nogometni klub Renče, In line hokejski klub Renče ter številni posamezniki iz Renč, ki so s svojim prostovoljnim delom in prispevki omogočili, da je teden prireditev odlično uspel.

Finančna sredstva za izvedbo prireditve je zagotovila občina Renče - Vogrsko.

Prireditve ob 750 obletnici prve pisne omebe Renč so potekale po naslednjem programu:

 

Uvodna prireditev z nagovorom župana občine Renče - Vogrsko g. Aleša Bucika, člana sveta KS Renče Uroša Martinuča in z nastopom Akademskega ansambla narodnih plesov France Marolt iz Ljubljane (Petek 18. maja ob 20h v kulturni dvorani v Renčah)

 

Maroltovci
Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane je navdušila številne obiskovalce uvodne prireditve  s predstavitvijo slovenskih narodnih plesov in pesmi.
uvodna prireditev

 

Otvoritev razstave o zgodovini Renč

v soboto 19 maja ob 10h  v kleti renškega gradu

 

750 let 750 let
Razstavo o zgodovini Renč in o zgodovini športa v Renčah sta otvorila župan občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik in vodilni avtor razstave Miran Pahor.
Osrednji del razstave so predstavljale katastrske mape občine Renče  iz leta 1822,  pridobljene  iz Franciscejskega katastra za Primorsko, ki ga hranijo v  Arhivih Republike Slovenije. Razstavljen je bi tudi prepis  dokumenta iz leta 1256, v katerem so prvič pisno omenjene Renče, pa tudi druge  zgodovinske listine  iz 15 in 16 stoletja, v katerih se omenja renški fevd in grad. 
750 let razstava 750 let
Razstava je zajemala vsa pomembna obdobja renške zgodovine od srednjega veka, prve in druge svetovne vojne pa do danes.Vključevala je dokumentarno pisno gradivo, fotografije, pubilkacije in različne predmete iz omenjenih obdobji. Na razstavi je bila bogato ilustrirana tudi  zgodovina športa v Renčah (vaterpolo, ki smo ga igrali pod mostom  na reki Vipavi,  gimnastika, nogomet, košarka, rokomet, balinanje, ... Ta del razstave je pripravilo Športno društva Partizan Renče, ki letos praznuje 60 obletnico delovanja:  V zadnjih petnajstih letih je športno aktivnost v Renčah obogatilo tudi kotalkanje v okviru kotalkarskega kluba Renče.  

 

Okrogla miza na temo "Geografske značilnosti renških dobrav", ki je bila predvidena za nedeljo 20. maja ob 17:30h v šolski knjižnici je žal odpadla zaradi bolezni predavateljice prof. Suzane Černe. Vsebino predavanja bo mogoče prebrati v zborniku vseh prispevkov.

V župnišču v Renčah so pripravili razstavo z naslovom Documenta Loquuntur - dokumeti speregovorijo. Osrednji del so predstavljali dragoceni dokumenti iz župnijskega arhiva, ki datirajo vse iz leta 1600 naprej. Med njimi so rojstne, matične, poročne knjige, knjige umrlih in zadolžne knjige, ki so jih vodili v župnišču nepretrgoma skozi celotno zgodovinsko obdobje do današnjega časa. Knjige so uspeli ohraniti pred uničenjem tudi v najbolj viharnih časih prve in druge svetovne vojne in danes predstavljajo dragocene dokumente s popisi prebivalcev Renč v zadnjih štiristo letih. Otvoritev razstave je bila v torek 22. maja ob 18h.

 

 

zupnisce razstava
Razstavo zgodovinskih dokumentov iz župnijskega arhiva je v prostorih renškega župnišča omogočil renški župnik g. Slavko Hrast, ki je na otvoritvi nagovoril številne obiskovalce in predstavil dragocene raztavne eksponate.
750 let
Obiskovalce so najbolj pritegnili najstarejši dokumenti: Matična kniga, krstna (1632 - 1673) in poročna (1633 - 1685) - Baptisani ab anno 1632 usque ad annum 1673, item Matrimonia ab anno 1633 usque ad annum 1685. 
(Glej tudi zanimivost o najdbi najstarejše najstarejša matična knjiga župnije Renče (1601 - 1620) >> )

Primer vpisa poroke iz tistega časa se glasi:
Dne 9. meseca julija 1635, gospod Vitalis Locatel, goriški meščan in ga Ana, hči g. Martina Matevžiča, Renčanka, sta po načelih svetega tridentinskega koncila dvakrat oklicana in povezana v zakon od mene, župnika Ivana Leoneja, ob prisotnosti g. Ivana Leonarda de Valentinisa in Simona Mozetiča.

 

Okrogla miza s temama "Zgodovina Renč do 19. stoletja" in "Zgodovina renške župnije" je potekala v torek 22. maja v šolski knižnici s pričetkom ob 20h. Prvo temo je predstavil z uvodnim predavanjem zgodovinar mag. Vojko Pavlin, drugo pa je podrobno obdelal v drugem predavanju  prof. Franc Kralj. Oba predavatelja sta podala zelo izčrpno in poglobljeno analizo zgodovine Renč od prvih pisnih omemb v 13 in 14 stoletju stoletju do konca 19 stoletja. Zgodovinska dejstva sta popestrila s številnimi za poslušalce zelo zanimivimi podrobnostmi iz življenja krajanov v Renčah v preteklih stoletjih.  Vsebino obeh predavanj bo mogoče prebrati v zborniku prispevkov. Kratek povzetek predavanja  mag Pavlina pa lahko preberete na teh spletnih straneh >>.

750 let okrogla miza 750 let
Okroglo mizo je vodil in moderiral Miran Pahor (na sliki levo). Predavatelja prof. Franc Kralj (v sredini) in mag. Vojko Pavlin (desno) sta po predavanjih odgovarjala na številna vprašanja iz publike.
Prostor šolske knižnice je bil komaj dovolj velik za številno občinstvo, ki je z velikim zanimanjem spremljalo izvajanja obeh predavateljev in se vklučevalo v debato. Prireditev je popestril tudi nastop renškega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom renškega župnika g. Slavka Hrasta.

 

V četrtek 24. maja ob 20h je bila v šolski knjižnici organizirana okrogla miza s temami: 
"Arheološke najdbe v Renčah in okolici" (dr. Drago Svoljšak)
"Renče v devetnajstem stoletju" (dr. Branko Marušič)
"Renče v prvi svetovni vojni" (prof. Drago Sedmak)

750 let 750 let
V  uvodnem predavanju je dr. Drago Svoljšak predstavil arheološke najdbe na območju Renč:  temelji stavbe, ognjišče in orodja iz bronaste dobe odkrita na območju glinokopa, pa tudi okostje konjske glave, ostanki opekarstva iz rimskih časov ... 
Zagotovo se bo še kaj našlo, samo pobrskat bo treba.
Dr. Branko Marušič je podal podroben oris kulturnega in političnega dogajanja ter celotnega družbenega življenja v devetnajstem stoletju na ožjem območju Renč in v širši regiji oz. takratni državi.
 
750 let 750 let
Na prireditvi je nastopil moški pevski zbor PROVOX ter harmonikša Nejc Vrtovec in Blaž Stubelj.

Kot zadnji ta večer je prof. Drago Sedmak plastično orisal usodo ljudi iz območja Renč in okolice v prvi svetovni vojni. Iz ohranjenih pisem in časopisnih člankov iz tistega časa je rekonstruiral usodo mnogih, ki so tragično končali kot vojaki na različnih frontah ali v izgnastvu oz. izseljeništvu.

Po uvodnih predavanjih so predavatelji (od leve) dr. Branko Marušič, prof. Drago Sedmak, dr. Drago Svoljšak in moderator delavnice Radivoj Pahor odgovarjali na vprašanja iz publike in z zanimanjem sprejemali nekatere nove informacije na predstavljene teme, ki so jih podali krajani.

 

Petek 25. maja ob 20h v šolski knjižnici: Okrogla miza
"TIGR v Renčah" (prof. Nataša Nemec)
"Partizansko šolstvo na Goriškem" (mag. Slavica Plahuta)
"Žrtve med NOB v Renčah" (ing. Miran Pahor)

750 let 750 let
Predavatelji (prof. Nataša Nemec, mag. Slavica Plahuta in ing. Miran Pahor - predsednik Zveze borcev Renče) so iz različnih zornih kotov orisali dogajanje v času pred in med drugo svetovno vojno v Renčah.  Okroglo mizo je moderiral Radivoj Pahor. V razpravo so se vključevali številni obiskovalci, nekateri med njimi tudi aktivni udeleženci druge svetovne vojne.

 

Nedelja 27. maja ob 14:30 v kulturni dvorani v Renčah: Praznovanje 30-letnice podpisa listine o pobratenju z občino Staranzano z odprto slavnostno sejo sveta KS Renče in podelitvijo priznanj. Slavnostni govornik je bil predsednik KS Renče Marjan Murovec. Spored sta popestrila mladinski pevski zbor iz Staranzana in moški pevski zbor PROVOX. Sledilo je družabno srečanje.

koncert provox 750 let staranzano
Slavnostna seja ob 30. obletnici pobratenja med Renčami in Staranzanom.  
Nastop moškega pevskega zbora PROVOX.

Osnovna šola Lucijana Bratkoviča-Bratuša Renče in vrtec Renče sta v tednu prireditev ob 750 obletnici prve pisne omembe Renč organizirala ogled tematske razstave, ki so jih otroci in učenci pripravili v sklopu projekta "Renče včeraj, danes, jutri".

 

Prireditev:  60 let Športnega društva Partizan Renče in vseslovenski sokolski zlet 

19 maj 2007 

V kleti renškega gradu je bila ob 10h otvoritev razstave o zgodovini Renč, v sklopu katere je bila prikazana tudi zgodovina delovanja športnega društva Partizan Renče.

60 obletnico ŠD Partizan Renče je otvorila parada športnega društva, ki se je pričela ob 17h pri mostu v Renčah in potekala do kotalkališča, ker je v nadaljevanju potekal mednarodni sokolski zlet, ki ga je organiziralo  ŠD Partizan Renče v počastitev svojega visokega jubileja. 

Program prireditve ob 17:30 na kotalkališču v Renčah:

Svečani prihod udeležencev na prizorišče. 
Pozdrav župana g. Aleša Bucika in kratki pozdravni nagovor staroste Sokolske zveze Slovenije.
Nastop predstavnikov ŠD Partizan Renče
Nastop predstavnikov SOKOL I Tabor iz Ljubljane in ostalih udeležencev sokolskih društev iz Slovenije
Nastop udeležencev iz tujine (Sokol Češke, Sokol Poljske, Sokol Slovaške in Sokol Srbije)

 

Mohor 08

Dobrodošlica na vhodu v vas na sveže prebarvanem mostu.

Mohor 08 Mohor 08

Člani ŠD Partizan Renče so prikazali svoje znanje v nastopu na mali prožni ponjavi.

Predstavitev deklet ( ŠD Partizan Renče) v parterju.

Mohor 08 Mohor 08

Publiko so očarali tudi gostje - Sokol Srbije - z nastopom v ritmični gimnastiki.

Zaslužni tekmovalci in organizatorji ŠD Partizan Renče (Črt Gorjan, Asta Fritz, Neli Sulič, Borut Černe, Andreja Cajhen, Dragotin Arčon) so prejeli priznanja KS Renče za svoje požrtvovalno in uspešno delo. Priznanja je podelil podpredsednik KS Renče Uroš Martinuč.

Po končani prireditvi je bilo družabno srečanje vseh nastopajočih in gostov.

Več na spletnih straneh Športnega društva Partizan Renče 

 

Prireditev 30 let pobratenja Renče - Staranzano 

13.maj 2007 ob 11h

Praznovanje 30-letnice pobratenja v Staranzanu ob 11.00 v občinski stavbi. Potekal bo kulturni program z otroškim pevskim zborom Osnovne šole Lucijana Bratkoviča Bratuša iz Renč in nastopom MoPZ iz Staranzana. Nastopala bo tudi akrobatska skupina ŠD Partizan Renče. Zaslužni Renčani in predstavniki društev in organizacij  iz Renč bodo prejeli priznanja.

20 maj 2007  ob 9:30

Spoznavnje Renč za goste iz pobratenega Staranzana. Organiziran bo ogled vseh zaselkov in zgodovinskih znamenitosti v Renčah.

27 maj 2007  ob 14:30

Praznovanje 30-letnice pobratenja v Renčah v Kulturni dvorani ob 14.30. Kulturni program bodo soustvarjali Združeni mladinski pevski zbori iz Staranzana in MoPZ PROVOX. Zaslužni Staranzanci in društva iz Staranzana prejmejo priznanja. Sledi družabno srečanje na kotalkališču.

Balinarji, ribiči in lovci ter mladi nogometaši bodo s športnimi srečanji in druženji z vrstniki iz staranzana počastili 30-letno sodelovanje.

 

Dogodek: Košarkarska ekipa Renče-Negrad je dosegla 1. mesto v medobčinski košarkarski trim ligi 2007

Končala se je medobčinska košarkarska liga, ki jo je organizirala Športna zveza Nova Gorica. Letos je sodelovalo pet ekip: Bilje, Komen, Renče - Negrad, Renče - mladi in KPK iz Nove Gorice. Ekipe so bile izenačene in šele v zadnjem kolu je padla odločitev o zmagovalcu. Po slabem startu je ekipa Renče - Negrad stopnjevala formo in v odločilnih tekmah premagala najprej ekipo Komna in v zadnjem kolu na gostovanju v Novi Gorici na odločilni tekmi tudi ekipo KPK - v podaljšku s točko razlike.

Sedaj že veteranska ekipa Renče - Negrad v tej ligi sodeluje že od leta 1980 (prej kot KK Partizan Renče), po večini v enaki sestavi, pod trenerskim vodstvom Marjana Fajta.

Čestitamo za ta uspeh.

kosarka
Veteranska košarkarska ekipa Renče - Negrad je v maju proslavila zmago v medobčinski košarkarski trim ligi 2007. 
čepijo
: Damir Zgonik, Marjan Fajt, Nevo in IgorPregelj; 
stojijo
:   Tomaž Kodrič, Igor Mrak, Manuel Kogoj,  Slavko Malečkar, Brane Petelin,   Dragan Lazar, Rajko Kerševan
V ekipi so sodelovali tudi: David Šulin, Uroš Miška, Kranjčič Tomaž, Konjar Miha, Čerče Luka, Arčon Boris

 

Dogodek: Tradicionalni pohod iz Renč na Trstelj

27. april 2007, zjutraj 

V čudovitem pomladnem vremenu so se  krajani Renč podali na tradicionalni pohod iz Renč na Trstelj. Letos so se nam pridružili tudi številno obiskovalci iz sosednjih krajev in celo iz nove občine Makole na Štajerskem.  Na družabnem srečanju pri koči na Trstelju ni manjkalo dobre volje, pokušine domačih dobrot in seveda športnih igre, ki jih je kot vsako leto organiziralo telovadno društvo Partizan Renče. 

trstelj 2007 trstelj 2007
Počitek na poti
Zbor na vrhu Trstelja ob planinski koči.
trstelj 2007
Najmlajši, pa tudi tisti malo manj mladi pohodniki so se najprej pomerili v teku v vrečah. Osrednji dogodek pa je bila tudi letos tekma v  vlečenju vrvi.  Sodelovalo devet ekip, ki so se ob bučnem navijanju gledalcev borili do zadnje kaplje moči.
trstelj 2007 trstelj 2007
Letnik '87 v kvalifikacijskih bojih  ...
... in preboj v finale ... .
trstelj 2007 trstelj 2007
... kjer se pomerijo z  Letnikom '61 ...
 
trstelj 2007  
V nadaljevanju je bilo poskrbljeno za zabavo z živo glasbo, plesom ter hrano in pijačo ob koči.: ples v gojzarjih ..
 

 

Projekt: ZAKLADI DOMAČEGA KRAJA

Učenci in delavci osnovne šole Renče so v projektu, ki so ga naslovili ZAKLADI DOMAČEGA KRAJA, pri pouku, dodatnem pouku in nekaterih interesnih dejavnostih spoznavali Renče, ljudi in življenje v kraju nekoč in danes z opazovanjem, raziskovanjem, uporabo različnih virov literature, interneta in drugih gradiv ter predvsem s pomočjo krajanov, ki so jih povabili k pouku in drugim aktivnostim na šoli. 

Pripovedovali so nam o življenju v kraju nekoč, kako so se igrali, kako so se oblačili, kaj so delali, jedli, kako so praznovali, kako so se zdravili doma in kakšne rastline so pri tem uporabljali, kakšne poklice so opravljali, kakšne hobije so imeli, kako so izrabljali svoj prosti čas ... z intervjuji pa smo spoznavali tudi sodobno organiziranost kraja, delovanje KS, obrti in druge dejavnosti.V sklopu Projekta smo se odločili, da bomo obudili zanimanje tudi za renško narečje ter  besede in značilnosti jezika poskušali tudi zapisati.

Seveda pa nam krajani niso samo pripovedovali, ampak so nam tudi praktično prikazali, kako uporabljajo svoje  znanje in izkušnje danes in kako so jih uporabljali nekoč.

Projekt je po dveh res intenzivnih letih zaključen. Rezultat Projekta ZAKLADI DOMAČEGA KRAJA, ki zajema povzetek znanj učencev, njihovega vedenja o kraju, njegovi zgodovini in današnjem življenju v njem je zbran v obliki  video kasete o Renčah in v obliki Turističnega vodiča, ki je pripravljen v štirih jezikih.  

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011