Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2008

 

Prireditev: Silvestrovanje na kotalkališču v Renčah

v sredo 31. decembra 2008  

 

Silvestrovanje 2008_2009
Zdravica župana občine Renče - Vogrsko ob prihodu Novega leta 2009 na skupnem silvestrovanju na kotalkališču v Renčah. Silvestrsko rajanje, ki se ga je udeležilo več kot 350 občanov občine Renče - Vogrsko in gostov iz sosednjih krajev, je potekalo v odličnem vzdušju ob plesu, hrani in pijači vse do jutranjih ur. Prihod Novega leta je pozdravil tudi tradicionalni polnočni ognjemet na nogometnem igrišču pred kotalkališčem. (foto: Bogo Rusjan)  

 

Prireditev: Božično novoletni koncert Pihalnega orkestra Vogrsko na kotalkališču v Renčah

v petek  26. decembra 2008 ob 19h 

 

Koncert Pihalni orkesrer 2008
Na kotalkališču v Renčah, ki so ga  člani Kotalkarskega kluba Renče okrasili v čudovito praznično podobo, je Pihalni orkester Vogrsko tudi letos priredil božično novoletni koncert, na katerem je sodeloval tudi moški pevski zbor iz Vogrskega ter solisti z opernimi arijami. (foto: Bogo Rusjan)

 

Prireditev: Novoletni živ-žav in prihod Dedka Mraza.

v soboto  20. decembra 2008 ob 17h na Starem Placu v Renčah

Renče je tudi letos obiskal Dedek Mraz in obdaril najmlajše. Pričakali smo ga ob stojnicah, kjer so krajani Renč pripravljali in ponujali različne dobrote (fižolovka, klobase in polenta na žaru, palačinke, krompir v žerjavici, kuhano vino in čaj, ...). Med njimi je bila tudi dobrodelna stojnica z ročnimi izdelki krajanov. OŠ Renče je z učenci pripravila otroške delavnice na katerih so ustvarjali sodobne pravljice v različnih jezikih. Dedek Mraz se je pripeljal v Renče v prav posebni kočiji s konjsko vprego, ki sta jo vlekla dva vranca iz Mozirja. V tej kočiji se je nekoč na Dunaju vozila Marija Terezija. Ob prihodu so Dedku Mrazu učenci OŠ Renče pripravili kulturni program z glasbenimi točkami in recitacijami.

Dedek Mraz 2008

Dedek Mraz 2008

Dedek Mraz 2008

Dedek Mraz 2008

Dedek Mraz 2008 Dedek Mraz 2008
Ziv zav 2008 ziv zav 2008

 

Vabilo: Božični potop v reki Vipavi

v soboto 20. decembra 2008  od 12.00 ure dalje pod starim mostom v Renčah

Društvo za podvodne dejavnosti >SOČA< Nova Gorica je organiziralo 18. tradicionalni božični potop v reki Vipavi nad jezom v Renčah. V ledeno mrzli vodi  so potapljači okrasili novoletno jelko in jo nato okrašeno dvignili iz vode in obesili pod mostom. Dogajanje pod vodo je še dodatno popestrilo iskanje potopljenega zaklada: na rečnem dnu je bil skrit 'pršut'. Tisti, ki ga je našel, je na suhem dobil pravega za nagrado. Številni gledalci so se lahko pogreli ob toplih napitkih in prijetnem klepetu. .

potop 2008 potop 2008
Gremo!
Podvodno krašenje božičnega drevesca.
potop 2008

potop 2008

 

Dvigovanje okrašene novoletne jelke iz vode.

potop 2008 potop 2008
Najdeni potopljeni zaklad. Čestitke!
Nagrada za zmagovalca.

 

Prireditev: Novoletna telovadna akademija ŠD Partizan Renče

v petek 19. decembra 2008  ob 19:00 uri v telovadnici v Renčah

Športno društvo Partizan Renče se je predstavilo na novoletni telovadni akademiji. V društvu aktivno vadi preko 120 članov, od malčkov, ki vadijo skupaj s starši, predšolskih otrok, mladincev in mladink pa vse do članov in članic. Letošnjo prireditev so posebej zaznamovali nastopi na gimnastičnih orodjih (eno in dvovišinska bradlja, konj z ročaji, nizka in visoka gred in krogi), manjkali pa seveda niso preskoki na kozi in na mali prožni ponjavi.  Predstavili so se tudi posamezniki in skupine z gimnastičnimi točkami na parterju in skupinskimi plesnimi točkami v ritmični gimnastiki.

Gimnastika 2008
Gimnastika 2008 Gimnastika 2008
Gimnastika 2008 Gimnastika 2008
Gimnasatika 2008 Gimnastika 2008
Gimnastika 2008 Gimnastika 2008
Gimnastika 2008 Gimnastika 2008
Gimnastika 2008

 

Prireditev: Otvoritev likovne razstave ustvarjalcev iz Renč in okolice z božično in novoletno tematiko

Petek 9. decembra 2008 ob 19h v razstavnih prostorih Krajevne skupnosti Renče na Trgu

Na likovni razstavi so se nam tokrat s svojimi deli predstavili: Anamarija Metlikovec, Ani Gregorič, Darina Torkar, Dragica Mišigoj, Hema Jakin, Ines Stubelj, Janja Špacapan, Majda Klančič, Marica Kobal, Marinka Grohar, Gatnik, Mirela Faganel, Patricija Bratuž, Verena Novak in Zmaga Prošt.

Razstava 2008 Razstava 2008
Razstava 2008
Utrinki iz razstave.
 

 

Dogodek: Božično novoletna kotalkarska revija KK Renče

Sobota 13. decembra 2008  ob 19.00 uri na pokritem kotalkališču v Renčah

Kotalkarsko društvo Renče je priredilo tradicionalno božično novoletno kotalkarsko revijo na prenovljenem kotalkališču v Renčah. V pestrem in barvitem programu so se predstavili člani kotalkarskega kluba Renče, od najmlajših članov, ki šele začenjajo s prvimi koraki na kotalkah do mladink in članic, ki sodijo v sam svetovni vrh umetnostnega kotalkanja.  Z različnimi koreografskimi točkami so gledalce popeljal po Evropskih velemestih (Rim, Pariz, Barcelona, ...) in po daljnem vzhodu (Tajvan), kjer so Renški kotalkarji na mednarodnih, evropskih in svetovnih  tekmovanjih dosegli vrhunske rezultate. Letos so k reviji povabili tudi gimnastični društvo ŠD Partizan Renče, ki se je predstavilo s tremi  gimnastičnimi točkami. 

Kotalkarska revija 2008  
Slavnostna otvoritev prenovljenega kotalkališča: Župan občine Renče Vogrsko Aleš Bucik je skupaj s sedanjo predsednico kotalkarskega kluba KK Renče Nelo Pregelj in prejšnjim dolgoletnim predsednikom Danilom Stepančičem prerezal trak in simbolično predal v uporabo novo s parketom prekrito kotalkarsko ploščo, ki je nadomestila dosedanjo betonsko površino.  
Kotalkanje  
Kotalkarska revija se je odbijala v pravljično okrašeni dvorani, za katero je v celoti poskrbel Kotalkarski klub Renče.

Kotalkanje

 

 

   
Kotalkanje  

(gornjo fotografijo je prispeval: Bogo Rusjan)

 
kotalkanje  

 

Dogodek: Otvoritev novega mosta pri Mohorinih

v soboto  27. decembra 2008

Novi most na cesti k Mohorinom, ki je nadomestil starega in dotrajanega, je ponovno omogočil varno povezavo ulice Mohorini z ostalim delom Renč in s svetom. Projekt je financirala Občina Renče-Vogrsko in s tem zagotovila cestno povezavo, ki je ključna za normalni dostop krajanov do njihovih domov.

 

Dogodek: Otvoritev prenovljenega nogometnega igrišča v Renčah

28. november 2008 

Nogometno društvo Renče je za svojo dejavnost posodobilo nogometno igrišče v športnem parku Renčah z osvetljavo, ki omogoča nočne tekme in treninge nogometnih ekip vseh starostnih kategorij.  

 

Dogodek: Vrhunski uspehi renških kotalkarjev na svetovnem prvenstvu na Tajvanu

14. november 2008 

Na svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju za mladince in člane na Tajvanu je  Sara Pregelj osvojila srebrno medaljo v kombinaciji, 
Martina Vetrih pa odlično četrto mesto prav tako v kombinaciji. Več o tem na spletnih straneh kotalkarskega kluba Renče

Čestitamo!!!

 

Pridobitev: Prenovljeno pokrito kotalkališče v Renčah

V juliju 2008 je Kotalkarski klub Renče prenovil pokrito kotalkališće v Renčah. Glavna pridobitev je parket na kotalkarski plošči, ki bo nadomestil dosedanjo betonsko površino. S tem se bodo bistveno izboljšali pogoji tako za treniranje, kot tudi za kotalkarska tekmovanja. Več o tem in o vrhunskih mednarodnih uspehih renških kotalkarjev lahko preberete na spletni strani KK Renče.

Kotalkališče Renče Kotalkališče
Preplastitev tal kotalkališča s parketom so z izjemno požrtvovalno delom izvedli sami člani KK Renče. Finančno so ta zahtevni poseg omogočili Občina Renče-Vogrsko, Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS ter sam kotalkarski klub Renče iz lastnih sredstev. (foto: arhiv KK Renče)

 

Prireditev: Mohorjevo 2008 

11. do 13 julij 2008: Tradicionalni krajevni praznik, 

Krajevna skupnost Renče tudi letos prireja MOHORJEVO - tradicionalni krajevni praznik v Renčah, 
ki je potekal od petka 11. 7 do nedelje 13. 7. na več prireditvenih prostorih. 

Petek 11. 7. 2008 ob 21. uri v Športnem parku Renče (ob nogometnem igrišču): VEČER MLADIH

Glavni dogodek večera: koncert skupine SUNWISE 

Sunwise koncert Sunwise koncert
"Mlada hardrock skupina Sunwise iz Renč je sveže in udarno odkritje na slovenski rokovski sceni. Njihovi koncerti so nabiti z energijo, jasno zvočno linijo in neposredno komunikacijo s publiko."

 

Sobota 12. 7. 2008 

ob 10. uri:  Dan odprtih vrat Goriških opekarn ob  ob 60 letnici delovanja. V sklopu predstavitve dejavnosti in vodenega ogleda podjetja so si obiskovalci lahko ogledali razstavo in videoprojekcijo o zgodovini opekarstva v Renčah,  kiparsko delavnico pod vodstvom akademskega slikarja Zmaga Posege in  razstavo izdelkov učencev OŠ Renče in samo proizvodnjo opeke in korcev.  

Goriske opekarne Goriske opekarne
Goriske Goriske
Na otvoritvi je bila podpisana pogodba o začetku izgradnje renške obvoznice od novega mosta čez Vipavo do Goriških opekarn. Po zaključku prireditve je sledila pogostitev vseh obiskovalcev. Seveda ni manjkal tradicionalni opekarski krompir na žici, ki so ga nekoč pripravljali tako, da so ga spustili v peč, kjer se je žgala opeka.

 

ob 17 uri:  Otvoritev razstave z naslovom "Žene nekoč" v prostorih kulturne dvorane v Renčah. V razstavnih prostorih KS Renče na Trgu pa so razstavljali renški amaterski slikarji. Tema razstave je "Renče in okolica"

 ob 19. uri na prireditvenem prostori v športnem parku Renče

Koncert vrhunske vokalno instrumentalne skupine Gemaj iz Makol

Gemaj
Gemaj Gemaj
Gemaj

Predstavili so se  z izborom slovenskih, dalmatinskih, starogradskih, ruskih, slovaških  in drugih tradicionalnih narodnih pesmi. Koncert je povezoval dramski igralec Silvo Safran

V večernih urah je bil na prireditvenem prostoru ples z ansamblom KARIZMA

Nedelja 13. 7. 2008 

ob 10. uri:  slovesna maša v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Renčah

ob 11. uri:  klepet ob kavi na Trgu

ob 17. uri v športnem parku v Renčah:   Prireditev z naslovom: "Kaj in kako so naše žene kuhale nekoč".  Krajani iz posameznih ulic in zaselkov v Rečah so na izviren način obudili običaje v domačih kuhinjah pred sto in več leti. Obiskovalci so lahko poskusili jedi, ki so bile na dnevnem jedilniku naših prednikov in jih danes le redko kdo še pozna. Pripravljali so jih na tradicionalen način in predstavili v avtetičnem okolju domače kuhinje.

 

Mohor 08 Mohor 08

P`si z jajcem

P'se naberemo na vrtu, jih speremo, skuhamo v slanem kropu, odcedimo, ohladimo, nanje narežemo trdo kuhano jajce in okisamo. Postrežemo jih kot samostojno jed ali kot solato.

 

Kopa

Nov krompir skuhamo skupaj s fižolom v stročju (fižoleti), odlijemo vodo, vse skupaj pretlačimo in prelijemo z zabelo iz ocvirkov, v katero smo dodali strok česna in zalili s kisom. Dobro premešamo in postrežemo.

Mohor 08 Mohor 08

Šelinka s polento

V velik lonec damo šelin (gomolje zelene) kropir in kost od pršuta - ne preveč obrano - in kuhamo na majhnem ognju cel dopoldne. 

 

 
Mohor 08 Mohor 08

Radič s fižolom:

Radič počasi in v miru očistimo na dvorišču pred hišo. Vmes lahko poklepetamo s sosedi. Očiščenemu radiču, nezabeljenemu v skledi, dodamo še fižol in polento.

 

 
Mohor 08 Mohor 08

Kurja črevca z jajcem

Pripravimo kruhove drobtine in jih damo na krožnik. Nato ubijemo kokoš, kri ujamemo na krožnik s kruhom. Pazimo, da se kruh dobro prepoji. Kokoš očistimo,  odstranimo črevesje, ga temeljito očistimo (ožlemamo, drgnemo z mešanico soli in kisa). Črevca skuhamo. Ko so napol skuhana, dodamo še kruh prepojen s krvjo, da se kuha skupaj. Ko je vse mehko, odcedimo, prepražimo na masti in dodamo jajce.

 

Župca s klobaso

Opečeni klobasi, najboljša je pljučnica, dodamo na velike kose zrezan krompir. Dodamo česen, čebulo, papriko, korenček, peteršilj, paradižnik, malo moke in zalijemo z vodo. Po okusu dodamo sol in poper.

Mohor 08
Razglasitev najbolj izvirnih, avtentičnih in domiselnih priprav in predstavitev tradicionalnih jedi.

 

Na nogometnem igrišču so se  otroci lahko zabavali v različnih strokovno vodenih delavnicah in športnih igrah.

ob 20. uri se je začel družabni večer s plesom. Igrala jeo skupina N'EKS

Obiskovalcem je bila na prireditvenem prostoru na razpolago pestra gostinska ponudba s hrano in pijačo.

 

Prireditev: Nastop folklorne skupine Njegoš, Cetinje iz Črne Gore 

29. junij 2008 ob 18:30 v kulturni dvorani v Renčah

V sklopu slovenske turneje nas je obiskala vrhunska, svetovno znana  črnogorska folklorna skupina Njegoš iz Cetinja. Petdeset članski ansambel se je predstavili s tradicionalnimi črnogorskimi plesi in plesi sosednjih narodov. Vrhunske koreografije in odlične izvedbe mladih plesalcev so navdušile vse obiskovalce. 

 

Folklora 08 Folklora 08
   
Folklora 08 Folklora 08
   
Folklora 08 Folklora 08
   
Folklora 08 Folklora 08

Po prireditvi je sledilo prijetno druženje z nastopajočimi ob prigrizku in pijači. Zvečer pa so  lahko nogometni navdušenci spremljali finale evropskega prvenstva v nogometu na velikem platnu v kulturni dvorani.

 

Prireditev: Učenci OŠ Renče se predstavijo ob zaključku šolskega leta 

10. junij 2008 ob 19:30 v razstavnih prostorih KS Renče:

Otvoritev razstave različnih izdelkov, ki so jih otroci OŠ Renče ustvarili med šolskim letom.  

12. junij 2008 ob 19 v kulturni dvorani v Renčah

Gledališki klub OŠ Renče je predstavil gledališko predstavo z naslovom "Šola, da te kap"

 

Aktivnosti: Tečaj nordijske hoje v Renčah

29. maj 2008 ob 17 uri

Tečaj nordijske hoje z uvodnim predavanjem na OŠ Renče sta vodili Slavica Babič in Vlasta Bizjak. Tečajniki so si palice lahko sposodili na tečaju.

 

Dogajanje: Telekom Slovenije je v Renčah začel izvajati pilotski projekt: "Optični kabel v vsako hišo",  kar bo vsem krajanom omogočilo hitre povezave za dostop do kabelske televizije, interneta in telefonije. S polaganjem optičnih vodov so v aprilu 2008 začeli pri Žigonih. V letošnjem letu naj bi uredili optične povezave do hiš v vseh ulicah v Renčah.  Telekom si je že septembra 2005 za ta projekt pridobil soglasja lastnikov tistih zemljišč, na katerih  bodo potekala glavna gradbena dela. O podrobnem poteku izgradnje bo izvajalec sproti obveščal krajane.

 

Prireditev: Otvoritev predstavitvene likovne razstave SLIKE SPREGOVORIJO

V ponedeljek, 28. 4. 2008, ob 20.00 uri, v prostorih KS Renče 

Na likovni razstavi z naslovom SLIKE SPREGOVORIJO so se nam predstavili amaterski likovni ustvarjalci iz Renč: Amelija Tribušon, Deni Pregelj, Hema Jakin, Irena Komar, Janja Špacapan, Marica Kobal, Marinka Grohar Gatnik, Mateja Vrtovec, Nadja M. Širok, Verena Novak, Zmaga Prošt in Ines Stubelj. Avtorji so po lastnem izboru predstavili svoja reprezentativna dela. Ta so slogovno in tematsko sicer raznolika, pa vendar vse avtorje druži ljubezen do likovnega ustvarjanja in izražanja.

 

Likovna razstava 08
Likovna razstava
Avtorji se predstavijo.
 
Likovna razstava 08 Likovna razstava 08
Podobe z razstave.
 
Likovan razstava Likovan razstava
   
Likovna razstava Likovna razstava
Nastop citrark in pevcev na otvoritveni  prireditvi.  
Likovna razstava Likovna razstava
Številni obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavljena dela.  

 

Prireditev: Tradicionalni 61 pohod iz Renč na Trstelj

V nedeljo, 27. 4. 2008 zjutraj iz Trga v Renčah

Tradicionalni pohod iz Renč na Trstelj je v celoti uspel. Udeleženci so uživali v lepem vremenu, prijetnem razpoloženju. Na cilju pri  koči na Trstelju so se okrepčali z domačimi dobrotami  in se zabavali ob različnih športnih igrah. Tudi improvizirani zborovski nastop in ples v gojzarjih ob živi glasbi ni manjkal.  

Se dobimo ponovno naslednje leto!

 

Trstelj 08 Trstelj 08
Tek v vrečah, podajanje vodnih balonov in vlečenje vrvi so vedno glavna atrakcija za mlade in malo manj mlade udeležence pohoda.
Trstelj 08 Trstelj 08

 

Prireditev: Zborovski večer

V petek, 25.  4.  2008, ob 19.30 uri, v kulturni dvorani v Renčah  

V počastitev občinskega praznika, praznika Dneva upora proti okupatorju in praznika dela je v kulturni dvorani v Renčah potekala slavnostna prireditev:  zborovski večer, na katerem so nastopili MoPZ Lijak Vogrsko in MoPZ PROVOX. Prisluhnili smo tudi solističnemu nastopu s  kitaro. Na prireditvi je imel pozdravni nagovor župan občine Renče Vogrsko g. Aleš Bucik, slavnostni govor pa g. Pahor Radivoj. Program je povezovala Anja Weitzer.

 

Zborovski večer Zborovski vecer
   
Zborovski večer Zborovski večer

 

Prireditev: Otvoritev fotografske razstave fotografskega krožka OŠ Renče

V četrtek, 24. 4. 2008 ob 18.00 uri, v avli občine Renče-Vogrsko  

Člani fotografskega krožka Osnovne šole Renče so se predstavili z razstavo fotografij naše občine.

 

Prireditev: Tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi od Renč do Sovodenj

V nedeljo 20. 4. 2008 ob 11.00 uri, s startom pri mlinu v Renčah.

Kajakaški klub Šilec in TVD Partizan Renče so tudi letos organizirali tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi od mlina v Renčah do vasi Gabrje na Italijanski strani meje. Spust je potekal pod pokroviteljstvom občin Renče - Vogrsko, Miren-Kostanjevica in  Sovodnje ob Soči.  Letos je bilo vreme izjemno naklonjeno veslačem. Obilica dežja v aprilu je poskrbela za visoko vodo in hiter tok  Sončna nedelja pa za lepo razpoloženje vseh udeležencev. Skratka, pogoji za veslanje so bili odlični, poskrbljeno je bilo tudi za malico na vmesnem postanku pri jezu v Orehovljah.

 

Spust po Vipavi Spust po Vipavi
Priprave na startu ...
Ogrevanje v brzicah pod jezom.
Spust spust po Vipavi
Promenada
V kompaniji je lepše
spust po Vipavi spust po Vipavi
Obvezni "visoki" start z mosta.
Zbor pod jezom.
spust po Vipavi spust po Vipavi
Na pot.
 

 

Vabilo: Rekreacija v Renčah

ob torkih in četrtkih od 19h do 22h na balinišču v Renčah 

Balinarski klub Renče vabi nove člane k rekreaciji ob torkih in četrtkih od 19h do 22h na balinišču. Dodatne informacije dobite pri Davorinu Arčonu (040 381 365).

 

Prireditev: Velikonočne delavnice

V petek 14. marca 2008 ob 16.00 uri in v soboto 13. 3. 2008 v prostorih KS Renče 

Krajani so izdelovali velikonočne pirhe v različnih tehnikah pod  mentorskim vodstvom. Pirhi so razstavljeni v prostorih nove trgovine v Renčah.

 

Prireditev: Gledališka predstava Ljubezen, vojska, lakota (veseloigra)

V petek 14. marca 2008 ob 19.00 uri v kulturni dvorani v Renčah 

V renški kulturni dvorani je gostovalo Grgarsko gledališče z veseloigro Ljubezen, vojska, lakota.

 

Dogodek: Otvoritev nove trgovine Pika na Trgu v Renčah

V sredo 5. marca 2008 ob 15.00 uri na Trgu 25 v Renčah 

V centru Renč so otvorili novo trgovino s tekstilnimi izdelki Pika. To je ponoven poskus oživitve centra Renč. V teh prostorih se je v zadnjih letih izmenjalo že več trgovin, vendar so žal vse prenehale z delovanjem v relativno kratkem času.

 

Dogodek: Osnovna šola Renče je prejela Priznanje Blaža Kumerdeja Zavoda RS za  šolstvo za leto 2007

Podelitev je potekala 6. februarja 2008  v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Cekinov grad) v Ljubljani

 

Nagrada OŠ Renče Nagrada OŠ Renče
Utrinki iz podelitve. 
Prznanje je v imenu OŠ Renče prevzel ravnatelj šole g. Bogomir Furlan.
Podelitve se je poleg predstavnikov šole udeležil tudi župan občine Renče-Vogrsko g. Aleš Bucik ter predstavniki novogoriškega zavoda za šolstvo.

 

Osnovna šola Renče je prejela  najvišje državno priznanje (Priznanje Blaža Kumerdeja) Zavoda RS za  šolstvo za leto 2007 za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. 

Obrazložitev:

Priznanje Blaža Kumerdeja se podeljuje posameznikom, skupinam ali institucijam za dosežke pri uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, za nove rešitve s področja načrtovanja in uresničevanja kurikuluma, za ustvarjalnost in inovativnost, za učna sredstva in pripomočke; izobraževanja,  javne prireditve ipd. Z vsakoletnim podeljevanjem teh priznanj želi Zavod RS za šolstvo predstaviti visoke strokovne dosežke posameznikov in zavodov pri zahtevnem delu z mladimi, poudariti njihovo ustvarjalnost in inovativnost, se jim zahvaliti za kakovostno sodelovanje z našo institucijo ter jih promovirati tudi v javnosti.  

Priznanje Blaža Kumerdeja za dosežke na področju osnovnega šolstva pri razvoju in uvajanju novosti pri sodobnem razumevanju učenja in poučevanja, za ustvarjanje in ohranjanje pozitivne in ustvarjalne klime na šoli ter za stalno in kakovostno sodelovanje z Zavodom RS za šolstvo prejme

Osnovna šola Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče.

Osnovno šolo Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče odlikuje ustvarjalna delovna atmosfera, pripravljenost za sodelovanje z drugimi in posluh vodstva ter strokovnih delavcev za sodobne izzive, ki jih ponuja stroka na področju osnovne šole. Angažiranost, ustvarjalnost in dosežki šole so odraz kakovostnega strokovnega dela. 

Na uvajanje devetletke se je šola pričela temeljito pripravljati med prvimi. V šoli so uspeli ustvariti vzdušje, naklonjeno spremembam, sodelovanju, pridobivanju novih znanj, dodatnemu usposabljanju in prenašanju znanj in izkušenj na druge.  Učitelji šole so pripravljali in izvajali strokovna srečanja za učitelje drugih šol, najprej v okviru programa devetletne OŠ, nato kot mentorska šola v mreži šol.  Posebej aktivni so bili na področju 1. in 2. triletja, podaljšanega bivanja in angleščine v 2. triletju. Strokovni delavci so pogosto gostili učitelje drugih šol, jim predstavljali svoje izkušnje in gradiva.

Šola je sodelovala v razvojnem projektu Skritega zaklada, kjer so učenci 4. in 5. razredov raziskovali svoj kraj. Zajeli so področje kulture, tradicije, jezikov in ljudskega izročila ter sodelovali z vrstniki iz Italije in Avstrije.  Rezultate projekta so predstavili na številnih prireditvah in srečanjih.

Osnovna šola Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče je že drugo leto vključena v projekt Fleksibilni predmetnik. Uvajajo sodobne metode poučevanja, medpredmetnega povezovanja in timskega dela. Ena od novosti je tudi vpeljava drugega razrednika.

Izjemna pripravljenost in zavzetost za sodelovanje in učenje je  bilo vodilo šole, da se poveže z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo v razvojni nalogi Učitelj svetovalec učencem, ki jo vodi novogoriška enota Zavoda RS za šolstvo. S pomočjo samoevalvacije in metode akcijskega raziskovanja spreminjajo svojo prakso ter utrjujejo vlogo in pomen kritičnega prijatelja.

Osnovna šola Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče s sodelovanjem z Zavodom RS za šolstvo dragoceno prispeva k uvajanju novosti v vzgojno izobraževalni proces in k uresničevanju ciljev Zavoda RS za šolstvo.

~~~~~~~

OŠ Renče čestitamo za ta izjemen dosežek. Priznanje dokazuje, da šola opravlja zelo kvalitetno strokovno delo pri vzgoji in izobraževanju naše mladine na katerega smo lahko ponosni!.

 

Dogodek: Teden kulture v Renčah

V počastitev slovenskega kulturnega praznika smo v našem kraju pripravili več prireditev:

četrtek 7. februarja 2008 ob 18.00 uri v Kulturni dvorani v Renčah
 
Proslava ob kulturnem prazniku 

Proslavo so pripravili učitelji in učenci Osnovne šole Renče in podružnične šole iz Bukovice v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Renče.  Poleg domačih nastopajočih so je predstavila tamburaška skupina Danica iz Dobravelj.

 

sreda 13. februarja 2008 ob 19.00 uri v Kulturni dvorani v Renčah

Gledališka predstava Primorske zdrahe 

V renški kulturni dvorani je gostoval dramski odsek prosvetnega društva iz Štandreža s komedijo Primorske zdrahe. Z izvrstno in doživeto izvedbo so navdušili polno dvorano. 

petek 13. februarja 2008 ob 18 uri v prostorih KS Renče na Trgu

Otvoritev razstave likovnih del učencev OŠ Renče in Staranzano

Teden kulture smo zaključili z otvoritvijo razstave likovnih del učencev OŠ Renče in Staranzano v obnovljenih prostorih KS Renče na Trgu (v pritličju - vhod iz Trga). Pri pripravi razstave in kulturnega programa so sodelovali osnovna šola Renče in krajevna skupnost Renče.V nadaljevanju večera je sledilo družabno srečanje. 

 

razstava Razstava
Slike na velikih platnihz motivi iz narave, ki so jih izdelali učenci v likovni delavnici v pobrateni občini Starancano v Italiji.
Razstava Razstava
Številni obiskovalci iz Renč in gostje iz Starancana so si z navdušenjemogledali razstavljena dela. Otvoritev je popestril tudi kulturni program učencev OŠ Renče.
Razstava  

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011