Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Dogodki in prireditve v Renčah - Arhiv 2004

 

Prireditev: VESELI   DECEMBER 2004 

Prireditev ob prihodu dedka Mraza in tradicionalni Božični potop v reki Vipavi pod mostom v Renčah  

18. decembra 2004 od 12h naprej  

V soboto, 18. decembra 2004, nas je v Renčah pri mlinu obiskal dedek Mraz.
Praznovanje so otvorili ob 12.00 uri potapljači iz Potapljaškega društva Soča Nova Gorica, ki so  pod vodo okrasili jelko in jo obesili pod mostom. Božični poto so pospremili z joto, pečenimi sardelami in kuhanim vinom, ki je pogrelo številne gledalce na bregu.  Ob 15h se je prireditev nadaljevala ob stojnicah, kjer so lahko udeleženci okušali dobrote, ki so jih pripravili Renčanci in Renčanke. Še posebej lepo so dišale sveže pečene palačinke. Otroke je zabaval čarodej in jim pričaral prednovoletno vzdušje, ki se je stopnjevalo do prihoda dedka Mraza.  

Dedek Mraz  
Prihod dedka Mraza

Letos se je dedek Mraz k nam pripljal v čolnu po reki Vipavi. Spremljali so ga zajčki, medvedki in snežinke v kajakih in kanujih in mu z baklami osvetljevali pot. Tudi breg ob mostu je bil osvetljen z baklami. Ob prihodu je nebo, stari renški mlin in jez na Vipavi razsvetlil velik ognjemet.  

ognjemet ognjemet
Ognjemet ob prihodu Dedka Mraza.

Dedek Mraz je pozdravil zbrane otroke in njihove starše in jih  v sprevodu bakel odpeljal na kotalkališče Kotalkarskega kluba Renče, kjer so si skupaj  ogledali Novoletno kotalkarsko revijo. Na reviji se jim je pridružil tudi Božiček. Program je povezoval Milan Štulc. Ob zaključku sta dedek Mraz in Božiček obdarila vse predšolske otroke iz KS Renče, KS Bukovica in Volčja Draga in KS Gradišče ter člane kotalkarskega kluba Renče. 

revija
Prizor iz Novoletne kotalkarske revije na kotalkališču v Renčah.

Organizatorji srečanja so bili: Krajevna skupnost Renče; Osnovna šola Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče; Kotalkarski klub Renče in Potapljaško društvo Soča Nova Gorica.  

 

Dogodek:

Lucija Mlinarič, članica kotalkarskega kluba Renče, je dosegla tretje mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu v kotalkanju v ZDA. Čestitamo!!! (18. 11. 2004)

Lucija Mlinarič Lucija Mlinarič, KK Renče

 

Zanimivost: Gospostvo Renče in Hoferjevi renški urbarji 16. stoletja. 

Vojko Pavlin, prof. zgodovine iz Nove Gorice, je objavil izvirni znanstveni članek z naslovom "Gospostvo Renče in Hoferjevi renški urbarji 16. stoletja" v katerem  poroča, da je renško gospostvo leta 1464 dobil od goriškega grofa Leonharda v fevd Štefan Hofer. Plemiška družina Hoferjev, ki so bili sicer v 16. stoletju znani tudi kot zastavni gospodje in glavarji v Devinu, je obdržala renški fevd do konca osemdesetih let 16. stoletja. Na osnovi nekaj ohranjenih urbarjev in drugega Hoferjevega gradiva iz Semeniške knjižnice v Gorici avtor podaja zanimiv vpogled v obseg renškega gospostva in značaj agrarnega gospodarstva ter nekatere druge značilnosti našega kraja v 16. stoletju. ( Kronika, UDK 347.236(497.12 Renče)"15" 338(497.12 Renče) )   Članek je izšel 20. 6. 2003.

 

Zanimivost: Izgubljena in najdena najstarejša matična knjiga župnije Renče (1601 - 1620). 

Mag. Marjan Vogrin, vodja Škofijskega arhiva Koper, v članku, ki je izšel 26. 11. 2003, na kratko predstavlja najstarejšo matično knjigo župnije Renče (1601 - 1620),  ki obsega krstno in poročno knjigo. Knjižica je bila med prvo svetovno vojno izgubljena.  Izkazalo se je, da jo je po prvi svetovni vojni odnesel na Češko neki češki ali slovaški vojak.  Po dolgih letih je znova "priromala" nazaj v Slovenijo. V krstni knjigi je vpisanih 419 krstov, v poročni pa 96 poro in predstavlja zelo zanimiv vpogled v imena in priimke ljudi, ki so živeli na območju Renč ob koncu 16 in začetku 17 stoletja.  Matična knjižica je v elektronski obliki dostopna v Škofijskem arhivu v Kopru. (Arhivi 26 (2003) št. 2 str 311-314)

 

Končno:

Mestna občina Nova Gorica je dne 21. 10. 2004  z izvajelcem (gradbeno podjetje Primorje) podpisala pogodbo o izgradnji novega mosta v Renčah. S tem je bil narejen še zadnji korak po večletnih pripravah tega projekta. Gradbena dela se bodo začela v kratkem. 

 

Dogodek: Polaganje temeljnega kamna za gradnjo novega mosta v Renčah 

11. september 2004 ob 14h, Lokacija: v Brajdi 100 m nizvodno od renškega mlina na levem bregu reke Vipave

 

maketa mosta
Maketa novega mostu čez reko Vipavo v Renčah.

V soboto 11 septembra je bil v sklopu prireditev ob občinskem prazniku Mestne občine Nova Gorica opravljen pomemben simbolični korak k postavitvi novega mostu čez reko Vipavo v Renčah. Novi most in obvoznica do Goriških opekarn bosta razbremenila že precej dotrajan stari most, ki se šibi pod prometom težkih tovornjakov, ki med drugim dnevno prevažajo opeko iz opekarne.  Razbremenjen bo tudi center Renč, ki se sedaj ob dnevnih prometnih konicah duši v gostem prometu. (Več o tem ...)

temelni kamen most
Slavnostni nagovor župana MO Nova Gortica g. Mirka Brulca ob postavitvi temeljnega kamna za novi most v Renčah: ˝V letu 2006 bomo že lahko prečkali reko Vipavo po novem mostu˝

 

Veseli dogodek:

V soboto 24. julija 2004 sta se na gradu Kromberk pri Novi Gorici poročila Melania Dogaru iz Bukarešte in Miloš Pahor iz Renč. 

Čestitke in obilo sreče.

poroka
In dunele nemarginite ale timpului
vom lasa amprentele noastre
si le vom numi umre de pasi ale dragostei
Melania si Miloš
V brezmejne sipine časa
bova odtisnila najine sledi,
in imenovala jih bova stiopinje ljubezni
Melania in Miloš
 

 

Prireditev: Mohorjevo 2004 

10. in 11 julij 2004: Tradicionalni krajevni praznik 

V soboto 10. 7. so  v sklopu letošnjega krajevnega praznika Mohorjevo 2004 potekale športne prireditve za ˝Mohorjev pokal˝ v športnem parku v Renčah:

V nedeljo 11. 7.  je bilo osrednje praznovanje na starem placu v Renčah:

Na povorki, na kateri je vsaka ulica prikazala opremo in življenje v starih spalnicah izpred stotih in več let. Prehodni pokal za najlepšo predstavitev  so dobili Martinuči. Zanimiv pa je bil tudi prispevek Žigoncev, ki so pripravili veseloigro v Renškem narečju v kateri je sodelovalo štiridest odraslih in otrok. 

 

Prireditev: Šola brez meja 

27. maj 2004, začetek ob ob 9h, zakluček ob 16h; na OŠ Renče

Osnovna šola Renče prireja celodnevno prireditev pod naslovom Šola brez meja s katero bo obeležila 10 obletnico pobratenja s šolo iz Staranzana. Ob tej priložnosti bodo učenci 4. razredov, delavci šole in krajani Renč predstavili projekt ZAKLADI DOMAČEGA KRAJA.

Na prireditvi, ki je potekala v OŠ Renče in na raznih prireditvenih prostorih po celotnih Renčah, so predstavili več delavnic na temo starih običajev in opravil. Pri predstavitvi so sodelovali tudi starejši krajani Renč, ki se iz svoje mladosti še spomnijo, kako so te, danes večinoma že pozabljene dejavnosti,  nekoč potekale po Renških domovih:

Prireditve  so se udeležili tudi učenci iz Goriških brd in osnovnih šol iz sosednje Italije in Avstrije, s katerimi OŠ Renče že dlje časa uspešno sodeluje. 

 

Dogodek: Spominska slovesnost ob 60 obletnici tragedije v Ozrenju in odkritje spominske plošče na Trgu v Renčah

22. maj 2004
ob 11:00 Slovesnost ob odkritju spominske plošče na trgu v Renčah 
ob 12:30 Spominska slovesnost ob 60 obletnici tragedije v Ozrenju

Krajevna skupnost in Krajevna organizacija združenja borcev Renče ob sodelovanju Mestne občine Nova Gorica in Območnega združenja borcev in udeležencev NOB Nova Gorica je organizirala slovesnost ob odkritju spominske plošče na Trgu v Renčah prvemu renškemu partizanu Ivanu Furlanu (Nine Baron) ter organizatorjema OF Angelu Kodriču in Bogomilu Vižintinu - Milu. Prisotne je pozdravil  Dušan Martinuč, predsednik organizacijskega odbora, slavnostni govornik: pa je bil dr. Branko Marušič.

Ozrenj
Praporščaki in ugledni gostje na spominski slovesnosti v Ozrenju.
Foto: V. Gatnik
 

V Ozrednju pa je potekala  spominska slovesnost ob 60 obletnici tragedije v Ozrenju. Udeležence slovesnosti so nagovorili:


Slavnostna govornika sta bila:

Stanovnik
Janez Stanovnik, slavnostni govornik na spominski slovesnosti v Ozrenju. 
Foto: V. Gatnik

Spremni kulturni program ob obeh prireditvah so oblikovali moški pevski zbor PROVOX, pihalni orkester Vogrsko in učenci OŠ Renče.

Dogodek: Renče na internetu odslej tudi na novem naslovu: www.rence.si  

25. aprila 2004 je postala aktivna domena rence.si

Predstavitev Renč je na internetu že od septembra 2000 na spletnem naslovu www2.arnes.si/~ljijs30 Dne 22. marca 2004 pa je krajevna skupnost Rence registrirala lastno domeno rence.si, ki je postala aktivna 25. aprila. Spletna predstavitev Renč je tako sedaj dostopna tudi na novem naslovu www.rence.si  

 

Dogodek: Tradicionalni pohod na Trstelj   

27. april 2004, Start na trgu v Renčah ob 9h, cilj: Stjenkova koča na Trstelju.

V krasnem pomladnem vremenu se je pohoda na Trstelj udeležilo veliko Renčanov, ki so se tradicionalno zbrali ob planinski koči na Trstelju, kjer je bilo poskrbljeno za zabavo z živo glasbo. ŠD Partizan Renče je organiziral zabavna športna tekmovanja. Mlajši udeleženci pohoda so tekmovali v teku v vrečah. Glavni dogodek pa je bilo tekmovanje v vlečenju vrvi. Sodelovalo je šest ekip v moški in dve ekipi v ženski konkurenci. Izjemno borbenost in zagrizenost tekmovalcev dokazuje tudi dejstvo, da  se je v finalnem obračunu strgala vrv, ker nobena od obeh finalnih ekip ni hotela popustiti. 

 

Dogodek:

Otvoritev trgovine TeknoKarta v centru Renč (25. april 2004). Na trgu v Renčah so otvorili novo (obnovljeno) trgovino s papirniško in računalniško opremo.

 

Prireditev ob vstopu Slovenije v Evropsko skupnost

24. april 2004, ob 19:30 v telovadnici v Renčah

Krajevna skupnost Renče in Športno društvo Partizan Renče sta organizirala praznovanje ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo z naslovom "Slovenec sem, tako mi je mati djala". Na slavnostni prireditvi so člani gimnastične sekcije ŠD Partizan Renče prikazali razvoj slovenske državnosti skozi zgodovino od generala Miastra do vstopa samostojne Slovenske države v EU. Slavnostni govornik je bil župan MO Nova Gorica g. Mirko Brulc. V večernih urah se je praznovanje nadaljevalo z glasbo in plesom.

Naslednji dan, 25. aprila ob 19:30,  so člani gimnastične sekcije ŠD Partizan Renče prikazali  svojo športno-kulturno predstavo tudi na Bevkovem trgu v Novi Gorici v sklopu prireditev ob vstpu Slovenije v EU. Tudi tam so navdušili občinstvo. Od naključnega gledalca smo prejeli naslednjo čestitko:

"V nedeljo 25.aprila 2004 sem čisto neplanirano zašel na Bevkov trg v Novi Gorici. Čisto neplanirano, poudarjam zaradi tega, ker sva pač s hčerko prišla tja le na sladoled. A naletela sva na nastop Športnega društva Renče in obstala. Vaši mladi sokrajani in sokrajanke so gledalcem pripravili nepozabno predstavo. Tako s športno rekreativnega gledeišča kot tudi koreografskega. Skozi domiseln spektakel so nas športniki in športnice vodili skozi zgodovino slovenstva.Nepozabno, domisleno, navdušujoče.!
Ko človek misli, da ga prav nič več ne more prijetno presenetiti.....
Iskrene čestitke nastopajočim, trenerjem in predvsem koreografu nastopa!
Želim vam še nadaljnih uspehov in pa da bi vas še kdaj kje videl.
P.S. Po odmevih med gledalci sem zaznal da moje mnenje ni le moje. Vsi smo bili navdušeni!
Brus Vilko, Vrtojba"

 

Prireditev: Tradicionalni spust prijateljstva po reki Vipavi:  Renče - Sovodnje

18. april 2004 ob 11h. Zborno mesto in start pod mostom v Renčah

V oblačnem in nekoliko deževnem nedeljskem jutru je reka Vipava zacvetela v živo pisanih (rdečih, rumenih, zelenih, modrih) pomladnih barvah: nad in pod jezom so se na startu zbrali številni navdušeni veslači s  kajaki, kanuji in gumenjaki.  V primerni neoprenski zaščiti, s čeladami in rešilnimi jopiči so najprej preverili svoje veslaške spretnosti v brzicah pod jezom, oziroma tisti bolj pogumni s spustom čez jez (da ne omenjamo startnega mesta z ograje na mostu 5 m nad vodo), nato pa krenili na dobrih 15 km dolg spust do Sovodenj na drugi strani meje v Italiji

Spust so organizirali: kajakaški klub Šilec iz Gorice, ZSŠDI in TVD Partizan Renče. Prireditev je potekala pod pokroviteljstvom občine Sovodnje ob Soči, občine Miren - Kostanjevica in mestne občine Nova Gorica. 

 

Dogodek: Radio Koper z mladimi OŠ Renče

Nedelja 21. 3. 2004 ob 9:30, v Renčah 

V enourni radijski oddaji so učenci OŠ Renče predstavili projekt "Zakladi domačega kraja" pri katerem spoznavajo življenje v kraju nekoč in danes. Cilj projekta je izdelati turistični vodič kraja.

 

Prireditev: Čistilna akcija    

20. 3. 2004 v Renčah 

Svet krajevne skupnosti Renče je organiziral čistilno akcijo, ki je potekala pod geslom: "Očistimo naša podstrešja, hiše, ceste, pločnike, trg, obrežje reke Vipave - vse kar nas obdaja in kar nas vsakodnevno razveseljuje". Akcije so se udeležili krajani Renč, ki jim skrb za urejeno in prijazno okolje ni tuja. 

 

Prireditev ob kulturnem prazniku     

8. februar 2004 ob 18h v kulturni dvorani v Renčah

Na prireditvi so nastopili učenci osnovne šole Renče ter moški pevski zbor Provox. Slavnostni govornik je bila Katjuša Žigon, predsednica krajevne skupnosti Renče.

 

Razstava: Renče in goriški Kras v prvi svetovni vojni    

od 16 januarja do 28 februarja 2004 v razstavni prostori hotela MedicHotel v Renčah.

Društvo Soška fronta Nova gorica je pripravilo pregledno razstavo  o dogodkih in ljudeh v času prve svetovne vojne v Renčah in okoliških krajih. Po padcu Gorice v šesti soški bitki 9. avgusta 1916 so se Renče znašle v neposredni bližini vojnih operacij na Soški fronti. Avstro-ogrska obrambna črta je potekala  le nekaj kilometrov stran od Renč: preko hriba sv. Marka nad Šempetrom,  vrtojbenskih in Biljenskih gričev, pri Mirnu je prečkala  reko Vipavo in se mimo Mirenskega gradu povzpela na Kras. Italijani so se preko sorazmerno nizkih gričev hoteli prebiti v Vipavsko dolino. Na Renče je vsak dan padlo več granat, vas se je počasi začela spreminjati v kup ruševin. ... 
(Povzeto po spremni besedi, ki jo je pripravil Simon Kovačič

Od 6 marca naprej je bila razstava na ogled na OŠ Renče.

 

Dogodek: Renški mlinu  po 25 letih spet deluje   

Januar 2004 v Renčah 

V letošnjem letu so v prenovljenem renškem mlinu  uspešno pognali mlinska kolesa, ki so mirovala prek petindvajset let.  Mlin ponovno opravlja svojo dejavnost, to je mletje koruze in ajde

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 9-03-2011