Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Balinanje

Prvi koraki športnega in organiziranega balinanja v Renčah segajo v leto 1977, ko so naši upokojenci ustanovili sekcijo balinanja pri TVD Partizan Renče (pobudnika sta bila Ivan Pahor-Nutk in Dominik Arčon). Njen prvi predsednik je bil Mozetič Angel. Balinali so na dveh zunanjih baliniščih, ki so jih s prostovoljnim delom uredili upokojenci sami. Na tistem kraju so v letih 1980-86 zgradili pokrito tristezno dvoransko balinišče ob materialni pomoči tedanjih podjetji iz vse Jugoslavije ter s prostovoljnim delom ljubiteljev balinarskega športa in mnogih krajanov. Opravili so več kot 18 000 ur prostovoljnega dela.

Novi pogoji in možnosti strmega razvoja balinanja v Renčah so narekovali potrebe po strokovnem vodenju, za kar sta poskrbela trenerja in glavna organizatorja te dejavnosti Cvetko Gatnik in Davorin Arčon. V letu 1985 sta tudi ustanovila šolo balinanja, ki je bila edina te vrste v naši občini in nenazadnje tudi v Sloveniji. Iz mladinskih vrst so izšli odlični igralci. Postali so nosilni steber članske ekipe, ki je polnih osem let uspešno tekmovala v II. držav­ni ligi. Seveda so sodelovali tudi pri ostalih tekmovanjih doma in po svetu svetu. Mnogi naši dečki in mladinci so sodelovali v državni reprezentanci in dosegali naj­žlahtnejša odličja.

Nova zakonodaja in zahtevnosti so narekovale korenite spremembe dotedanje organiziranosti balinarske sekcije, zato so se morali v letu 1992 oddvojiti od matičnega društva Partizan in ustanoviti samostojni športni balinarski klub Šampionka, ki so ga poimenovali po tedanjem pokrovitelju. Pod tem imenom delujejo še danes. Leta 1999 je sledil hladen tuš, saj se je morala članska ekipa, zaradi zahtev Balinarske zveze Slovenije po štirih igriščih, posloviti od elitne družbe v II. državni ligi in se preseliti v tekmovanja prve območne lige, kjer tekmujejoo nadvse uspešno še danes. V naslednjih letih je bilo vloženega veliko truda, prepričevanja, odrekanja in potrpljenja, da so dočakali dograditev četrte igral ne steze v letu 2005. Vsa zahvala gre predvsem razumevanju Mestne občine Nova Gorica, Krajevne skupnosati Renče in Fakultete za šport, ki so ob velikem finančnem vložku pripomogli ,da je dvoranski balinarski objekt dograjen do take mere, da so v njem mogoča vsa tekmovanja državnih in svetovnih prvenstev. Ob tem ne smemo pozabiti vložka in truda samih članov kluba, ki so resnično veliko doprinesli, da je notranjost objekta kot celota skladna in primerna za vsa tovrstna tekmovanja.

Svečana tvoritev objekta je potekala julija 2005, ob vaškem prazniku in je ponos balina:rjev, nenazadnje kraja Renč ter bližnje in daljnje okolice. Mednarodni komite balinarske zveze FIBA , Balinarska zveza Slovenije in Območna balinarska zveza Nova Gorica, so prisluhnili želji renških balinarjev in v septembru 2005 zaupali del organizacije mladinskega svetovnega prvenstva njihovemu klubu. Najvišji predstavniki svetovne in slovenske balinarske zveze so izjemno pohvalili njihov pristop in usklajeno, brezhibno organizacijo ter skrb za gostoljubnost in dobro počutje mladincev, ki so prišli v Renče z vseh kontinentov sveta.

Leto 2005 je tudi mejnik za žensko sekcijo. Žene so se namreč zelo številčno vključile v renški balinarski klub in v zelo kratkem času spoznale lepote in zahtevnosti športnega balinanja. Z veseljem se udeležujejo tekmovanj doma in v zamejstvu.Uvodno tekmovanje so doživele prav na renškem balinišču ob športnih igrah Društev upokojencev Goriške (severne Primorske) 2006 in pri tem dosegle izjemno sedmo mesto.

Pokrito štiristezno balinišče v Renčah je polno zaživelo in služi svojemu namenu. Člani balinarskega kluba Renče tekmujejo v upokojenskih, mladinskih in članskih ligah, prirejajo turnirje z mednarodno udeležbo in z vestnim in načrtnim delom v šoli balinanja dosegajo odlične športne rezultate. Naj omenimo le nekatere velike uspehe - zlata odličja - mladinskih sestavov in posameznikov v državnih mladinskih tekmovanjih, Sandija Kofola, Dimitrija Preglja, Tomaža Vrtovca in izjemno uspešnega Davida Likarja, ki je na svetovnem mladinskem prvenstvu v hitrostnem zbijanju leta 1993 dosegel tretje mesto na svetu in s tem doslej največji uspeh renškega balinanja.   V vrstah renških balinarjev imajo tudi dva sodnika s pomembno licenco: Sandi Kofol je mednarodni sodnik balinanja, edini v severnoprimorski (Goriški) regiji, Davorin Arčon pa je sodnik inštruktor, kar je najvišja stopnja v balinarski sodniški hierarhiji v državi. Balinarski klub se lahko pohvali z brezhibno organiziranim državnim prvenstvom za dečke, ki je potekalona renškem balinišču juliju in v septembru 2006.

Delovanje balinarskega kluba Renče je od vsega začetka tesno povezano tudi s športniki iz pobratene občine Štarancan (Staranzano). Med letom se kar nekajkrat srečujejo na balinarskih stezah in z veseljem povedo, da so ta srečanja srčna, prijateljska in nadvse koristna.

Pomemben element balinarskega kluba je skrb za naraščaj. Z vsem žarom in znanjem pomagajo slehernemu mladincu, ki si želi spoznati lep in zdravju koristen balinarski šport. Aktivno se vključujejo v življenje kraja. Ob Mohorjevem (vaškem prazniku) tradicionalno organizirajo tekmovanje ekip iz vseh zaselkov (ulic) v Renčah. Tekmovanja se udeležujejo tako aktivni balinarji, kot tudi ljubitelji športnega balinanja. Z zadovoljstvom lahko povemo, da srečanja potekajo v pravem športnem vzdušju.

____________________________________________
*Sestavek o balinanju v Renčah je povzet po besedilu Davorina Arčona iz knjižice Šport in telesna vzgoja v Renčah, ki je izšla ob 60-letnici Športnega društva Partizan Renče, 19. maja 2007.

 

Več o renškem balinarskem klubu >>

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 29-03-2009