Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Kotalkanje

Kotalkarski klub deluje v Renčah od leta 1992. V prvem desetletju delovanja ga je vodil njegov ustanovitelj in dolgoletni aktivni športnik Danilo Stepančič. Od leta 2005 pa je predsednica kluba Nela Pregelj. Mladi kotalkarji ob skrbni pomoči svojih trenerjev in prizadevanju staršev ter vodstva kluba vadijo v vse boljših pogojih. Velik napredek te športne dejavnosti je omogočila izgradnja pokritega kotalkališča.

Sara Pregelj  
Vztrajno, sistematično in kakovostno delo z mladimi, tako na množični, rekreativni ravni, kot tudi pri vzgoji mladih talentiranih tekmovalcev je kotalkarskemu klubu Renče od začetka delovanja zagotavljalo uspešno rast in pot do mednarodnih uspehov.
Na sliki: Sara Pregelj med treningom decembra 2001.
 

Leto 1995 je v Renče prineslo veliko vznemirjenje in pričakovanje ob nastopih kotalkarja Uroša Stibilja, ki je nizal odlične rezultate. Tedaj je namreč nastopal na madinskem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji. Že leta1992 sta v športnem paru z Vlasto Stepančič v svoji starostni kategoriji zasedla prvo mesto na državnem prvenstvu, nato je Uroš 1994. leta postal evropski mladinski prvak.. Pričakovanja so bila velika in ta lepi šport, v katerega se vključuje vse več otrok in mladine, je dosegel imenitno potrditev vztrajnega dela in prizadevanj ob svetovno uveljavljenem trenerju Petru Brlecu. Uroš se je vrnil v domovino in v svoje rodne Renče z bronasto medaljo okrog vratu za prosti program ter s četrtim mestom v kombinaciji.

Uroš Stibilj
Uroš Stibilj mladinski evropski prvak 1994

Člani renškega kotalkarskega kluba od tedaj redno posegajo po najvišjih mestih na državnih prvenstvih, nekateri pa so se izkazali tudi na mednarodnih in evropskih prvenstvih. Omenimo naj le nekatere: Nina Furlan, Maja Turel, Maja Cotič, Jernej Furlan, Sanja Lasič, Sara Pregelj, Anja Černe, Lucija Mlinarč. Izjemno uspešen razvoj kotalkarskega kluba  je bil kronan avgusta 2001 z organizacijo evropskega kotalkarskega prvenstva za mladince in kadete v Renčah.

KK Rence EP2001
Evropsko kotalkarsko prvenstvo za mladince in kadete v Renčah (26. 8. - 2. 9. 2001)
od leve: Danilo Stepančič, Marina Prodan (trener), Uroš Stibilj, Lucija Mlinarič (srebrna medalja v kombinaciji), Peter Brlec (trener)

Vrhunsko delo mladih kotalkarjev, njihovih trenerjev, in vseh članov KK Renče, ki se je tudi v naslednjih letih odražalo v številnih vrhunskih rezultatih na državnem in mednarodnem nivoju,  je bilo ponovno nagrajeno v evropskem prostoru v letu 2005, ko jim je Evropska kotalkarska zveza ponovno zaupana organizacija Evropskega prvenstva v umetnostnem kotalkanju za kadete in kadetinje ter mlajše mladince in mladinke.

EU - Prvenstvo Rence 05
Slovenska kotalkarska ekipa na evropskem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju za kadete  ter mlajše mladince v Renčah
(Zaključna prireditev 27. 8. 2005)

Prvenstvo je potekalo od 23. 8. do 27. 8. 2005 na kotalkališču v Renčah . Za kolajne se je potegovalo stotridest tekmovalcev in tekmovalk iz dvanajstih držav, med njimi osem slovenskih tekmovalk. Svečana otvoritev prvenstva je bila v sredo 24. 8. 2005 ob 19h. Nastopi so se nato odvijali vsak dan od srede do sobote.

KK Rence EU2005
Organizatorji - člani kotalkarskega kluba Renče - so se izjemno izkazali. Prireditev je po njihovi zaslugi  potekala na visoki profesionalni ravni, gladko in brez zapletov.  (23. 8. do 27. 8. 2005 )

Trud in vloženo delo organizatorjev so poplačali  uspehi slovenskih tekmovalcev, od katerih velja na prvem mestu omeniti izjemen uspeh Sare Pregelj, članice KK Renče. V močni evropski konkurenci kadetinj, kjer so se za medalje potegovale tekmovalke iz kotalkarskih velesil Italije, Španije, Portugalske, Nemčije in drugih evropskih držav,  je Sara dosegla drugo mesto in srebrno medaljo v kombinaciji, ter bronasto medaljo v obveznih likih.

Sara Pregelj 2005
Sara Pregelj med nastopom na državnem prvenstvu v Renčah (2005)

V istem letu ( 22. 11. 2005) je Lucija Mlinarič, članica kotalkarskega kluba Renče,  dosegla drugo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v Rimu v prostem programu in v kombinaciji. Uspeh renških kotalkarjev sta dopolnila Jernej Furlan s sedmim mestom v kombinaciji in Tadeja Lavrič z enajstim mestom v prostem programu.

Lucija Mlinarič 2005
Lucija Mlinarič, drugo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v Rimu v prostem programu in v kombinaciji (2005)

Na svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v mladinski kategoriji v Murciji v Španiji, ki je potekalo v času od  27. 11. do  1. 12. 2006 je Sara Pregelj, članica KK Renče, ponovno dosegla vrhunski rezultat -  tretje mesto v kombinaciji. 

Sara Pregel svetovno 2006
Sara Pregelj na svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v Murciji, Španija (2006) - prosti program.
(foto: arhiv KK Renče)

 

Sara Pregelj - obvezni liki 2006
Sara Pregelj na svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v Murciji, Španija (2006) - obvezni liki.
(foto: arhiv KK Renče)

 

Sara Pregelj 2006
Sara Pregelj s trenerjema in mamo Nelo Pregelj, ki je tudi predsednica KK Renče, na svetovnem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v Murciji, Španija (2006).  (foto: arhiv KK Renče)

V juliju 2008 je Kotalkarski klub Renče prenovil pokrito kotalkališće v Renčah. Glavna pridobitev je parket na kotalkarski plošči, ki je nadomestil dosedanjo betonsko površino. S tem so se bistveno izboljšali pogoji tako za treniranje, kot tudi za kotalkarska tekmovanja. Preplastitev tal kotalkališča s parketom so z izjemno požrtvovalno delom izvedli sami člani KK Renče. Finančno so ta zahtevni poseg omogočili Občina Renče-Vogrsko, Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS ter sam kotalkarski klub Renče iz lastnih sredstev.

Več o renškem kotalkarskem klubu in o vrhunskih mednarodnih uspehih renških kotalkarjev lahko izveste spletni strani KK Renče.

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 29-03-2009