Renče
Predstavitev Zgodovina Fotografije Aktualno

Duhovniki novejšega časa

Prebivalci naše vasi so bili vedno navezani na svoje duhovnike, religiozni ljudje pa seveda še na poseben način. V tekstu smo že omenili župnika Valentina Pipana, za njim pa so v Renčah službovali: Jožef Koren, Franc Srebrnič, Milan Peternelj, Anton Melinc in sedaj Slavko Hrast. Župnik Srebrnič je imel ob sebi tudi dva kaplana. Najprej je bil to Milan Peternelj, ki je iz Renč odšel za župnika v Podnanos in se je nato kot župnik vrnil v Renče, za njim pa še Ivan Bajc, ki je sedaj misijonar v Slonokoščeni obali. Povejmo še, da je župnik Franc Srebrnič sprejel k sebi upokojenega duhovnika Antona Pilata, ki je nato štiri leta občasno pomagal pri verskih obredih in ostalem bogoslužju. Pred tem je bil župnik na Vogrskem.

Renška cerkev 2000
Farna cerkev sv. Mohorja in sv. Fortunata na renškem trgu. (2000)

Leta 2008 je bila prenovljena notranjost cerkve. Cerkev je dobila nov oltar in klopi, tla sedaj krasi kamniti mozaik, okna žarijo v čudovitih barvah nove poslikave. Cerkev je opremil arhitekt Franc Kvaternik, ki je med ostalim projektiral tudi cerkev Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, ki je bila zgrajena leta 1982 in je leta 2004 postala prva konkatedrala v Sloveniji.

cerkev notranjost cerkev notranjost
   
cerkev notranjost cerkev notranjost
   
cerkev notranjost cerkev okno
   
cerkev kor cerkev okno
   
cerkev okno cerkev okno
   
cerkev okno cerkev okno
   

V letu 2009 je bila obnovljena tudi zunanja podoba renške cerkve. Prenovljena je bila cerkvena fasada in zvonik in popravljena streha.

   
cerkev 2010
   

Prenovljeno pročelje renške cerkve sedaj krasijo trije novi kipi svetnikov (december 2009).
Levo zgoraj: Marija - dobrotno nam ohrani dom in rod; V sredini: Srce Jezusovo - izročamo se v tvoje varstvo; Desno zgoraj: Sv. Jožef - varuj naše družine

cerkev cerkev
   
zvonik 2010 cerkev

 

 

 

Larrow
 
Rarrow

 

line

Informacije: iztok.arcon@guest.arnes.si
Zadnja sprememba: 13-04-2010